Нова защитена зона в Пловдивско и Пазарджишко ще пази царския орел

Бесапарските ридове, които се намират в Пловдивска и Пазарджишка област, са включени със заповед на министъра на околната среда Джевдет Чакъров в екомрежата "Натура 2000", съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пловдив. Територията е с обща площ над 147 хил. дка.


В защитената зона попадат селата Куртово Конаре, Ново село, Три водици и град Кричим. Координатните регистри на частите от имоти, включени в нея, са на разположение на институциите и обществеността в РИОСВ в Пловдив.


В Бесапарските ридове са установени 86 гнездящи видове птици, от които 15 през 1985 г. са включени в Червената книга на България.От срещащите се тук видове 43 са от европейско природозащитно значение. Защитената зона е от световно значение за опазването на застрашения от изчезване на планетата царски орел. А за България и Европа е едно от най-важните места за оцеляването на полската бъбрица, белоопашатия мишелов, ловния сокол и дебелоклюната чучулига.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Uplashen
  *****
  Неутрално

  Ама,Мони Саксофонски и орлите ли окраде,че станаха царски?

 2. 2 Профил на Uplashen
  *****
  Неутрално

  Ама,Мони Саксофонски и орлите ли окраде,че станаха царски?

 3. 3 Профил на BELLAMY
  BELLAMY
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За търсещите ОРЕЛА е СКАЛИСТ БЕЛОГЛАВ ОРЕЛ и през лятото на 2008 беше изваден от Червената книга на заплашените от изчезване видове.Изобразен е на герба на Съединените Американски Щати.

  E.M.T.
 4. 4 Профил на Ха-хааа!
  *****
  Весело

  "Бесапарските ридове"

  Крийте орлите, че Гоце може да ги опушка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK