Столичният кмет и екоминистърът откриха инсталация за сепариране на отпадъци в Суходол

Кметът на София Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров откриха инсталация за сепариране на смесени битови отпадъци в депото в Суходол, предаде агенция "Фокус" . Направените инвестиции за изграждане на инсталацията са в размер на 1, 75 млн. лв.


Сметта преминава през няколко етапа на обработка – разтоварване, магнитно сепариране, минаване през барабанен сепаратор. По този начин обемът на отпадъка, който се изхвърля в депото се намалява с до 60%. 120 000 тона смет годишно може да обработи инсталацията. За обслужването ще бъдат открити около 48 нови работни места.


В момента София разполага с най-добрата инсталация за сепариране на отпадъци на Балканския полуостров. За нея биха ни завидели всички, каза Борисов по време на церемонията. Сметището в Суходол ще бъде рекултивирано, каза още той и допълни, че за тази дейност отново ще се кандидатства по европейските фондове.


По-голямата част от средствата за изграждане на завод за отпадъци в столицата да дойдат по Оперативна програма "Околна среда". Няма да допуснем да има санкции по отношение управлението на отпадъците на столицата, каза министър Чакъров. По думите му министерството води активен диалог с Европейската комисия както по отношение на екопроблемите на страната, но също така и на столицата.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK