Кюстендилци започнаха подписка срещу проект за ВЕЦ на Струма

Трета година продължава спорът на местните хора с пловдивската фирма инвеститор

Общинският съветник от Кюстендил Севделин Атанасов започна подписка срещу строителството на минивец и язовир в района на Земенския пролом днес. Инвестиционното намерение е за изграждане на язовир с площ 176 дка и 20-метров бент, и МВЕЦ с мощност 2 мегавата под водопада край с. Полска Скакавица. "Водопадът е една от най-красивите местности в района и е място за почивка на кюстендилци, такова строителство би го унищожило", смята Атанасов.


Намерението датира от 2005 г., оттогава датира и спорът на местната общност с инвеститора, пловдивската фирма "Земен-9" с управител Иван Русенов. "Тогава в Кюстендил бе организирано обществено обсъждане и 99 % от хората в залата бяха против", разказа Атанасов. Проектът бе подновен миналата година от друга пловдивска фирма - "МВЕЦ Доспат" с управител Светослав Тимчев. Справка във фирмения регистър "Дакси" показва, че Русенов и Тимчев са съдружници в общо 7 фирми за МВЕЦ и са свързани с още няколко малки хидроцентрали.


Пернишката екоинспекция (РИОСВ) вече е преценила, че той не се нуждае от Оценка за въздействие върху околната среда. Жител на Кюстендил обаче обжалва решението й. Делото трябваше да се гледа миналата седмица в пернишкия Административен съд, но бе отложено за 17 февруари, понеже инвеститорът не бил редовно призован.
Още отпреди началото на 3-годишната сага, местната общност и няколко екоорганизации настояват Земенският пролом да бъде обявен за защитена местност и в него да не се допуска строителство на ВЕЦ. "През 2006 г. комисия на екоминистерството даде положително становище за защитената местност, но тя така и не беше обявена; на база тогавашното становище министерството може да я обяви и сега, но не го прави", каза Андрей Ковачев от екосдружение "Балкани".


Земенският пролом обаче ще бъде включен в екомрежата "Натура 2000" като зона по местообитанията (природозащитните режими на "Натура" са много по-либерални от тези на защитените територии – б.a.). Според становището на РИОСВ Перник, язовирът на пловдивската фирма ще обхване 1 % от площта на бъдещата защитена зона и няма да й окаже значително въздействие. "Инспекцията не си е свършила работата – по план язовирът ще залее крайречни гори, а те са приоритетно за опазване местообитание, по евродирективата за хабитатите", коментира Андрей Ковачев.


Севделин Атанасов е изпратил протестно писмо до екоминистерството и Министерството на регионалното развитие с настояване проектът да не бъде процедиран, но до момента не е получил отговор. Подобни писма до двамата министри Джевдет Чакъров и Асен Гагаузов е изпратила и кюстендилската депутатка Ваня Цветкова (от ПГ на Българска Нова Демокрация). Със събраните подписи съветникът ще поиска от кмета на Кюстендил Петър Паунов да не допуска реализацията на проекта. "Освен, че би съсипало хубавата местност, това строителство би създало и опасен прецедент – само за този участък на р. Струма са заявени още 13-14 малки ВЕЦ", каза Атанасов.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK