Аварийна ситуация на хвостохранилището край Цар Асен

Замърсени с тежки метали води се изливат в река Луда Яна

Заради спряно електрозахранване инсталациите на "Йонтех" не работят и замърсената с тежки метали вода , която се спуска от хвостохранилището край пазарджишкото село Цар Асен се излива безпрепятствено в река Луда Яна. Това са констатирали екоинспектори от Пазарджик снощи, връщайки се от проверки в Панагюрище. На място сега са представители на гражданска защита, Регионалната инспекция по околна среда и води и Басейнова дирекция, за да търсят решение на проблема.


Заради снощния дъжд водосборът от хвостохранилището се е увеличил и тъй като инсталациите не работят поради липса на ток, замърсената вода прелива в реката. Степента на замърсяване все още не е установена – не са излезли резултатите от лабораторните изследвания.


ОТ РИОСВ коментираха, че най-вероятно става въпрос за прекъснато електрозахранване поради неплащане, но без да бъде възстановено електроподаването инсталациите за катодна мед няма как да заработят и замърсяването ще увеличава размерите си.
През 2004 г на хвостохранилището край с.Цар Асен заработиха новите технологии на "Йонтех", които трайно трябваше да решат проблема с изтичащите от насипите към рудника кисели води с високо съдържание на медни йони, извличайки катодната мед от тях. По този начин предприятието добива мед като в същото време решава екопроблемите в района.


За замърсяването "Йонтех" ще понесе парична санкция, съобщиха от РИОСВ. Размерът й ще бъде определен след като станат известни резултатите от лабораторните изследвания.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Е, то в България на БСП-ДПС-НДСВ е така !

  ПЛАЩАШ И МОЖЕШ ДА НАРУШАВАШ ЗАКОНА КОЛКОТО СИ ИСКАШ

  ДОРИ НАРУШАВАЙКИ ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

 2. 2 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Щели да извличат медта и да предотвратяват замърсяването... Кого лъжат, производството се нарича купулно излужване със сярна киселина - отвалите от бедната руда изхвърлени преди, сега се поливат с киселина посредством дъждовална система, като разтворите на металните йони изтичат по гравитачен път до едно езеро. От там се взема разтвора и с електролиза се добива катодна мед. Това че прелива езерото /не е хвостохранлището/ е резултат на валежите, а не само на захранването. Те едва ли могат да поемат висока вълна при силен дъжд. Тези хора замърсяват от 4 години с сярна киселина и цветни метали, защото нямат на езерото никаква дренажна система, както и на куповите -отвали. Киселината дренира в подпочвените води и се носи към Марица. Дано не достигне до някой богат на уран слой, защото радиоктивността на питейната вода ще стане опасна, а покрай Марица градовете няма откъде да вземат питейна вода освен от подпочвената.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 3. 3 Профил на office41
  office41
  Рейтинг: Неутрално

  Тъжно наистина, но за съжаление това е реалната действителност у нас.
  И на изборите пак да гласувате за тези, които вече 20 години ви яхат - независимо под какво име на партия се крият!

 4. 4 Профил на Анонимен
  *****
  Гневно

  А защо не затворят работата на Йонтех освен глобата?!?! Следващата фирма да помисли за необходимите инвестиции като се занимава с нещо толкова сериозно. Аз лично бих помислил и за повдигане на обвинение по НК за действия застрашаващи здравето на хората...

 5. 5 Профил на Ванко
  *****
  Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK