Защитени птици от Спасителния център в Стара Загора чакат поколение

Защитени птици от Спасителния център в Стара Загора чакат поколение

© ИнтернетДвойка белоглави лешояди от Спасителния център в Стара Загора чакат първо поколение, съобщиха от сдружение "Зелени Балкани", цитирани от БТА. Двете птици се "срещнали" в центъра преди осем години.Женската е постъпила със счупен крак, а мъжкият е открит и дошъл тук чрез неправителствената организация "Фонд за дивата флора и фауна".


Белоглавият лешояд е рядък и защитен от закона вид, уточняват природозащитниците. През 70-те години той дори се е смятал за изчезнал у нас. В Европа също се среща рядко, числеността му е не повече от 1500 екземпляра. Точната дата на снасянето на яйцето в Стара Загора е определена благодарение на поставени в гнездото камери за наблюдение. Камери има и в други гнезда на птици, които предстои да бъдат пуснати в природата. Освен поколението на белоглавите лешояди, в центъра очакват малки бухали, керкенези, белоопашати мишелови, щъркели. Размножителният им период вече е започнал.


Спасителният център в Стара Загора приютява пострадали, предимно от бракониери, диви животни и птици от цялата страна. В него те се лекуват и след пълното възстановяване се връщат в
естествената им среда. Близо 550 ранени птици са постъпили в него през 2008 година. За птиците, които остават да живеят в центъра задълго, екипът на "Зелени Балкани" - стопанин на центъра, обяви осиновителна програма. Чрез нея се събират средства за издръжката им. Сред осиновителите са ученици от няколко училища в Пловдив и Стара Загора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK