Природозащитници протестираха заради кадруването на агенцията по горите

Природозащитници протестираха заради кадруването на агенцията по горите

© Георги КожухаровПриродозащитници излязоха днес по улиците на София на символичен протест срещу подготвяното от Държавната агенция по горите уволнение на трима шефове на природни паркове. Очаква се да бъдат сменени директорите на природен парк "Витоша" Тома Белев, на "Странджа" Стефан Златаров и на "Врачански Балкан" Николай Ненчев.


Членове на екологични сдружения блокираха за около 10- 15 минути кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "Патриарх Евтимий", известно като "Попа". От там протестиращите се преместиха на кръстовището на улиците "Граф Игнатиев и "Г. С. Раковски". Шествието продължи по "Раковски" до Театъра на Българската армия, където участниците в проявата бяха спрени от полицията. Служители на МВР събираха данни от личните им карти, съобщиха очевидци. По оценка на участници първоначално в акцията са се включили около 500 души. петдесетина от тях стигнаха до Народното събрание, където акцията приключи.


Протестът не е разрешен официално. Той се провежда като "флаш моб" - практика, при която основното условие е неочаквана поява на хора на предварително определено място и време, които извършват предварително уточнени действия, след което бързо се разотиват. По този начин членовете на български екосдружения са протестирали не веднъж срещу застрояването на Рила и срещу промени в статута на парка "Странджа".


Вече има и официално разрешен протест от общината по същия повод. Той ще е в сряда на 4 март от 16 ч. пред Министерския съвет, съобщиха от екоорганизацията WWF. Същия ден еколозите очакват, че ще бъдат връчени заповедите за освобождаване на тримата директори на природни паркове.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Блокирахме кръстовището не за 10-15 минути, а за 30 - от 17:00 до 17:30 ч.

  Няма да дадем природата на произвола мутрите!

 2. 2 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Само така ...Поздрави !!!!

 3. 3 Профил на Калоян Раев
  *****
  Неутрално

  Тома Белев беше уволнен на 24 февруари!

 4. 4 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Само така. Не виждам при4ини да се примиряват хората с поредното своеволие!
  Идват избори и дано не6то запоцхне да помръдва в главите и ду6ите....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 5. 5 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Цитат: "Служители на МВР събираха данни от личните им карти ..."

  Тия милиционери показват много мускули предимно на мирни и кротки млади хора като в същото време кротуват пред мутри и доказано корумпирани началници.

 6. 6 Профил на Panda
  *****
  Неутрално

  Мисля, че за запазване на горите и чистата природа трябва всички българи да се надигнем и да спрем "хищниците" покровителствани от управляващите, които за последно си мислят, че са вечни и че вечно ще съсипват българската земя. Защото някои си мисли, че българинът ще хукне към българското Черноморие да летува при съсипаната природа. Или пък в Банско при онези грандомански строежи. Изобщо там, където стъпи строителната мафия, природата отстъпва.

 7. 7 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Толкова ли е трудно да напишете "граждани", а не природозащитници?

 8. 8 Профил на Харпия
  *****
  Неутрално

  Няма ли в тази държава министър-председател. Защо ги уволняват тези хора. До колкото знам турците държат земеделие, гори, води и пр. Сигурно имат интереси, да пооткраднат нещо преди изборите. Имам чувството, че държавата е в пълен хаос.

 9. 9 Профил на Браво !!!
  *****
  Неутрално

  Хубаво е да се види, че все още има хора, които ги е грижа за България и правят нещо !!! Браво !!!

 10. 10 Профил на Браво !!!
  *****
  Неутрално

  Хубаво е да се види, че все още има хора, които ги е грижа за България и правят нещо !!! Браво !!!

 11. 11 Профил на BIKERIDER
  *****
  Неутрално

  Поглед към изминалите три години и половина показва, че тройната коалиция имаше само една истинска опозиция, активна през целия мандат. И това не бяха десните парламентарни партии, които през по-голямата част от времето бяха улисани във вътрешните си проблеми и борби, нито извънпарламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ, а шепа природозащитници, които се опитваха и до голяма степен успяха да бъдат коректив на властта.
  ПОДРОБНОСТИ:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/01/21/619106_zeleno_grajdansko_obshtestvo/

 12. 12 Профил на Обратната страна на медала
  *****
  Неутрално

  Да, вярно е, че има планове за изграждане на безумни ски-центрове, от които ползата ще е малка, а вредите големи. Вярно е, че хора като Тома Белев им се противопоставят според силите си. Но също така е вярно и друго. В последните десетина години, откогато Белев е шеф на Природен парк Витоша, паркът беше оставен на самотек. Лоша маркировка, потрошена инфраструктура, ерозия по пътеките, никакви или некачествени ремонти, сечи, закъснели и неадекватни реакции на много проблеми като оная с изкопаните морени. Едва в последната половин година се направи нещо осезаемо. Аз съм против всякакви строежи в защитени територии, обаче съм и против апатията и некадърността на чиновници с манталитет от периода на прехода.

 13. 13 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Познавам Тома Белев, един от малкото български държавни чиновници, истински милеещи за природата ни. Всъщност, чиновник е обида за него. Той работеше със душа и сърце за опазването на парка "Витоша". Предполгам и другите двама директори на паркове , нарочени за смяна , не са били удобни на мутрите. Това е истинската причина за свалянето им. Това още веднъж показва, че ако се появят някъде някога свестни хора на отговорни постове, ние -обществото не ги разпознаваме и не ги пазим. После се чудим защо "там горе" всички са боклуци.
  А МОСВ? То е просто мутренска слуга, или Министерство на оХолната среда. Срам.

 14. 14 Профил на bangs
  *****
  Гневно

  Октопода пуска пипалата си ! Кадруванто е стара практика на мафията в области представляващи интерес за тях .Вждали сме го хиляди пъти и ако чакаме държаватада си свърши работата знаем какъв ще е резултата. Единствения начин да се случи нешто е да си го направим сами ! За това в сряда на 4 март от 16 ч. пред Министерския съвет да се съберем всичи на , които им писна да се гаврят с тях !

 15. 15 Профил на Обратната страна на медала
  *****
  Неутрално

  Още нерешени проблеми във Витоша. Секат се гори и после изсеченото пространство не се залесява с години. Справка - гората на изток от хижа Алеко. Няма контрол и санкции за карането на всякакви МПС в резерватите и по туристическите пътеки посред бял ден. Вече е нормално да видиш джип или АТВ в да карат по поляните на резерватите в неделя по обед. Няма и за карането на ски, бордове и маунтинбайкове по туристическите пътеки, а това е просто опасно, случват се и конфликти между туристи и спускачи. На Черни връх няма нещо толкова елементарно като тоалетна. Заслонът на връх Ушите, който навремето беше пригоден за нуждите на спасителната служба и туристите, беше обърнат на склад на Регионалната инспекция за околната среда и водите. От няколко години е заключен с катинар и в него може да се влезе само в едно импровизирано антре с площ метър на метър и половина, направено от заварени ламаринени листове без врата, в което човек не може да се скрие при лошо време.

 16. 16 Профил на читател на "Новите български демони"
  *****
  Неутрално

  Българските еколози наричат Доган "кръстникът" на българската дървена мафия,който е отговорен за многобройни горски пожари в страната,а също така и за многото пожарникари,загинали в борбата със стихията.Той или по-скоро негови приятели,притежават над 300 хотела,които са построени полулегално или в близост до защитени месности.Неговият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров не предприема нищо срещу мафията,която съсипва защитени месности.Тя дори подменя статута им,за да може да ги прехвърли на инвеститори,проявяващи интерес.И не става въпрос само за защитени територии в планините,а и за такива по Черноморието.Камен Костадинов,депутат в парламента по волята на Доган,беше един от главните противници на Закона за Черноморското крайбрежие.

 17. 17 Профил на нормален
  *****
  Неутрално

  Природозащитници = олигофрени, сектанти, наркомани и дебили!

  Ебати "важната новина"!!!

 18. 18 Профил на bili
  *****
  Неутрално

  Това, което правят Станишев и Доган е престъпление срещу България. Те разграбват и унищожават най-голямото богатство - природните забележителности. Ако не им попречим сега, последствията ще са фатални за стотици години и вероятно ще са непоправими

 19. 19 Профил на Tropcho
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  @17, "нормален":

  Ни най-малко не ме интересува дали природозащитниците са сектанти и наркомани. Каузата им е правилна, а в действията си са много по-смислени от тонове "нормални" олигофрени и дебили все още преживяващи в страната.

  Дневник, имам една бележка - използвайте правилна терминология. Стачните действия са изконно право на гражданите в условията на демокрация и не трябва да се иска разрешение за тях. Има резон и законно постановление такива да се съгласуват с общината с цел избягване на неуредици...обаче това е съгласуване, а не разрешение.
  Хората не трябва да искат разрешение за да ползват изконните си права!

 21. 21 Профил на Обратната страна на медала
  *****
  Неутрално

  До №17. Не, българските природозащитници НЕ са олигофрени, сектанти, наркомани и дебили или поне огромната част от тях не са. Те обаче също не са безгрешни хора и бъркат в това, че се опитват да превърнат живи хора в икони, дразнейки се от всякаква критика. С фрази като "един от малкото български държавни чиновници, истински милеещи за природата ни, всъщност чиновник е обида за него, той работеше със душа и сърце за опазването на парка" действителността се изкривява и украсява по стара соц-традиция. Проблеми вътре в природозащитното движение има и за тях трябва да се говори. Който не е с нас е против нас не е продуктивно мислене. Българската дива природа трябва да бъде опазена от късогледо и разрушително урбанизиране, но не и с цената на затваряне на очите за редица други проблеми.

 22. 22 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тройната коалиция е още малко на власт. Или чисти неудобните за да сложи удобни хора , с цел да може да си разиграе коня в останалите месеци и колкото може да влачи.

 23. 23 Профил на До #20
  *****
  Неутрално

  Тъпако, подобни неадекватни олигофрени като т.нар. "природозащитници" вредят на всека една кауза с която се захванат и отблъскват населението от нея. С налудничавата си маниакалност и смахнатост те създават лош образ на хората загрижени за природата, а "природозащитник" вече стана мръсна дума, синоним на "шантава откачалка".

  Когато една добра идея се яхне от болни мозъци - част от некаква субкултурна група, копиращи вносни модели на поведение и мислене, тогава тая идея се опорочава, привържениците й стават все по-малко и все по-шантави, заприличват на секта, капсулират се и се затварят в групата си.

  А требва да е точно обратното - идеята да получи масовост.

 24. 24 Профил на До #20
  *****
  Неутрално

  Тъпако, подобни неадекватни олигофрени като т.нар. "природозащитници" вредят на всека една кауза с която се захванат и отблъскват населението от нея. С налудничавата си маниакалност и смахнатост те създават лош образ на хората загрижени за природата, а "природозащитник" вече стана мръсна дума, синоним на "шантава откачалка".

  Когато една добра идея се яхне от болни мозъци - част от некаква субкултурна група, копиращи вносни модели на поведение и мислене, тогава тая идея се опорочава, привържениците й стават все по-малко и все по-шантави, заприличват на секта, капсулират се и се затварят в групата си.

  А требва да е точно обратното - идеята да получи масовост.

 25. 25 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Ще оставя на другите да преценят кого да слушат

  Както съм повтарял много пъти всеки народ заслужава управниците си

 26. 26 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Браво, деца! И по нататък така да сте! Бог да ви дава сили да се борите.
  Заради вас се гордея,4е съм българин.

 27. 27 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1557 Любопитно

  Добре де, ама ЗАЩО в 16 ч. в работен ден е протестът? Не се ли научиха организаторите, че ако го направят в по-нормално време, ще можем да отидем повече хора.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 28. 28 Профил на касио
  *****
  Неутрално

  ХЕІХЕ-шефът на врачански балкан е отчаян пияница и гювечор! Ако и другите са като него-да ги махат! А действително природозащитниците имат вид на откачалки и отблъскват гражданите!Опазването на природата не е монопол на никого!А иначе-мафията си знае работата и като довършат всичко ще дотъркат и природата!

 29. 29 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  не знам кой е пяница, кой мутра, кой нормален и кой ненормален, но едно е ясно:
  Тия хора директорите се опитват да опазват общото ни благо - красивата Българска природа.
  Не ми се мисли, какво щеше да стане, ако не бяха те и тази шепа природозащитници защитаващи Витоша, Странджа и Балкана от незаконното строителство унищожило Черноморието ни и Пирин.. Първа инвестиционна и БСП в затвора!

 30. 30 Профил на Мерси
  *****
  Неутрално

  И пияниците могат да спомогнат за запазване на природата!
  Това е единствената истинска опозиция, да не мислите че Бойко Борисов ще се загрижи за природата? Ами Костов? Само ако бъдат ПРИНУДЕНИ! Вижте кой е главен архитект на София, каква грижа за природата? Той - Петър Диков - нарича еколозите екстремисти. Аз ще му покажа на изборите кой е екстремист, да видим колко процента ще събере ГЕРБ, защото в София не останаха луди да чакат Годо ли, Филанкишията ли, да оправи поне малко града, който се разпада и разлага със скоростта на ядрен разпад. Все пак, има нещо, което всеки от нас може да направи - да остави празните призиви на ендесевейската (НДСВейската) мафия да посещаваме хотелите, които настроиха Милен Велчев, Христина Христова и колко ли още царегъзолизци, ами да гласуваме с краката си ИМЕННО тази година, когато няма да има и чужденци. Никакви почивки в България! В Гърция и особено Турция е по-евтино. В Черна гора и Хърватско е по-красиво. Не който мрази, а който обича държавата си и морето си да отиде да почива в чужбина, тия октоподи и недоразуменията покрай тях нека реват, да изпукат. Ако тая година не пукнат, ще свърши кризата и пак ще зинат да искат още - сега му е времето! Никакви безплатни визи за руснаците и сърбите, никакви държавни преференции за туризма! Тия огромни почивки около всеки празник са за това - белким народът отиде до някой хотел да остави някоя пара на някоя мустаката несебърска сервитьорка! Мислете с главите си.
  Има и други неща, които може всеки да направи по изборите, но не му е тук и не му е още времето

 31. 31 Профил на paragraf
  paragraf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  хаиде да се повозим на атобус бес да слизаме 2-3 часа.
  в час пик всеки сяда и не слиза
  да видим какво ще стане
  какво могат да направят ченгетата.
  нищо.
  така мжем да блокираме софия всеки ден

  за да живея трябва непрестанно по нещо да умира.ВЪВ МЕН САМИЯ
 32. 32 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Тъжно е като чета как битува нагласата, че този изглеждал така, а онзи - онака.

  Същата нагласа позволява на ДС безпроблемно да си решава проблемите с всеки, който дръзне да им противоречи, като просто изтипоса я Румен Петков , я някой друг вещ спец да обяви, че този е оперативно известен.

  И хоп - онези, дето от пръв поглед могат да различат олигофрените, сектантите, наркоманите и дебилите, веднага разбират и то от надежден източник, че и този човек е в същата група.

  За какво им е да мислят когато могат да знаят!

  Толкова по-лесно е света да е черно-бял!

 33. 33 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  И нека ДАНС се заинтересова кои политици са в офшорката която стои за Витоша ски.....
  Ще бъде доста интересно и ще даде отговор на въпроса защо искат да уволнят директора на Витоша

  Но проблема е, че ДАНС не разследва членове на ВПС

  Нищо, още 4 месеца ще изтърпим и ще има Видов ден и за политиците и за перачите на пари от Първа инвестиционна...

 34. 34 Профил на mittkkoo
  mittkkoo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Нищо, още 4 месеца ще изтърпим и ще има Видов ден и за политиците и за перачите на пари от Първа инвестиционна... "

  гражданин, помисли моля те каква колосална глупост е горното!
  Ако не сега, кога?
  Ако не ние, кой?

 35. 35 Профил на Диян Дамянов
  Диян Дамянов
  Рейтинг: 0 Разстроено


  Евалла братя природозащитници ! Хвала вам !

 36. 36 Профил на г-н M
  *****
  Разстроено

  нямам цел да правя каквато и да е пропаганда, но не мога и да оставя поредните безпочвени обвининия към един Велик Българин, без коментар...

  "..Това е единствената истинска опозиция, да не мислите че Бойко Борисов ще се загрижи за природата? Ами Костов? Само ако бъдат ПРИНУДЕНИ!.."

  ----
  цитат:
  http://mydsb.wordpress.com/2009/02/20/dsb2009022003/

  "....– Можете ли да прогнозирате в кои сфери ще се пренасочи новата армия от безработни?

  Костов:

  – Иска ми се от тази криза да излезе зелено човечество, живеещо в хармония с околната среда. Човечеството да поеме отговорността си по опазването на околната среда. Трябва да дойдат чистите производства, възобновяемите източници на енергия. Това би бил най-добрият изход от тази криза. Много средства могат да се насочат в тази посока – за включване на неизчерпаеми природни ресурси като производствени фактори. Дори, ако щете, около бита ни – разделното събиране на отпадъците е вид културен скок.

  ...."

 37. 37 Профил на bg
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на за 23
  *****
  Неутрално

  Умнико ненагледен 23, ти сигурно си от прекрасната организация на Ц. Михов за зашита на гората. Ти и подобните изчадия-защитници на горите и останалите курорти, докарахте българския народ до там, че да се изнесе да почива извън България. Изнасяне в невиждани за страната мащаби, просто такава е оценката на народа. Ненавиждат ви, за това, че унищожавате природното богатство на страната, което не е само ваше. За да си сложите паричките само във вашите джобчета, преточени през офшорни фирми. Даже данъци плащате символично.
  Банско стана бетонна кочина. Вече само транзит минаваме от там. И чужденците, дето успявате да прилъжете, рядко повтарят. Изключваме алкохолните туристи.
  Ти от планина явно нищо не разбираш.

 39. 39 Профил на Гешев
  *****
  Неутрално

  Не познавам другите двама, но Тома Белев е едно много свястно момче, и като човек и като специалист. Ако действително го уволнят, няма никакво съмнение, че ще е в изпълнение на мръсни политически бизнесинтереси. Да не забравяме, че премиерът изключи наведнъж по няколко хиляди декара от горския фонд - нещо, което не се случвало никога преди това, независимо от цвят и партия. По-корумпирано правителство едва ли някога би могло да бъде съставено. Защо мълчи лесовъдката - вицепремиер, нали е компетентна по екологичните въпроси. Или всичко отново става по нейно нареждане. Остават броени месеци, а трябва да се уредят всички, дори и приятелчетата на покровителя Гоце.

 40. 40 Профил на Видовден
  *****
  Неутрално

  Няма съмнение, че уволненията са по нареждане на Плугчиева или на-малко са съгласувани с нея. Юруков е такова безгръбначно, че и когато го плюят, той мисли, че дъжд вали.

 41. 41 Профил на Tiger
  *****
  Неутрално

  Не знам, за другите уволнени, но Т. Белев наистина нищо не направи толкова години за Витоша. Такава мръсотия и мизерия и в комунизма нямаше. Вместо да работи, той ми се изявява по протести, партийни конференции, по морето, Царево, медиий и т.н. Той затова ли получава заплата? Има работно време, за да работи за парк Витоша. Сега, като остане без заплата, ще му уври малко главата (ей, има и рима !!! Трябва и другите еко-мафиоти да ги уволнят и да поогладнеят малко в тая криза, че да видим тогава какви леви идеологии ще ми изповядват! Нещо съсвсем са си повярвали май? Да живее кризата!!! А, що се отнася до политическата бизнес мафия, бясно строителство и т.н., то сега всичко ще се нормализира. Като няма търсене, няма и да се строи само и само да изкарат бързи пари. Ще се строи само там където има пазарна необходимост и по-качествено. Така, че пазара си знае работата. Прекалено много алчност имаше през последните години за правене на бързи пари по целия свят. Затова, сега това не е криза, ОБРАТНО КЪМ НОРМАЛНОТО! има толкова инфраструктура за строене и ремонт у нас, че само това да правят строителните фирми, 50 години напред ще имат работа.

 42. 42 Профил на ecomafiot
  *****
  Неутрално

  А бе не е Плукчиева. Тя лично се е обаждала да чете конско на Юруков. Имайте в предвид, че в гилдията тези хора с много високо доверие и това не е случайно. Юруков обаче заявил че нещата идат отгоре и хич не го интересува какво мисли Плукчиева па и цялата гилдия. Та търсете връзката при товаришч Станишев - бракониеро Гоце - Джолан.

  До Тайгър загрижен за Витоша и от лошото й управление. Мисля че не познаваш фактите. Апропо за боклуците би следвало да се грижи община София (бат Бойко през последните години) - Агенция по горите няма правомощия в това. Та не пренасяй от болната на здравата.


 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на edm
  edm
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Тези "природозащитници" не са ли същите, заради които София не може да се оттърве от кучетата?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 46. 46 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ох, скука, скука....

  Щом в един парк е добре да не се прави нищо, защо му е войвода? Чиновникът е да работи, а не да да се търкаля по пижама из площадите.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 47. 47 Профил на Еко Хипар
  *****
  Весело

  Това са точните хора! Тези млади хора са надеждата на България!
  Те са гражданското общество! В скоро време щат, или не щат политиците и мафиотите ще трябва да се съобразят с тях, защото ще дойде ден и ПП "Зелените" ще бъде на власт!
  Алчните инвеститори, които застоиха природата на България с незаконни строежи, хотели и писти ще си платят скъпо. Ще дойде ден и ще бъдат съдени и ще отидат там където им е мястото в затвора. Хора има надежда! На изборите задължително гласувайте, за да можеме да променим системата и България да бъде на хората, а не на мафиотите.

 48. 48 Профил на Изненадан
  *****
  Неутрално

  Хич и не ми е минавало на акъла, че и планините си имат "Изплълнителни директори"! А реките и езерата?

 49. 49 Профил на Екоравновесие
  *****
  Неутрално

  За тези на снимката - това си е купон. За амбициланите към властта - мизансцен. И нищо повече.
  Природата е ВЕЛИКА и идеално може да се защитава САМА!

 50. 50 Профил на Форуммърдер
  *****
  Неутрално

  Форумът си има правила. Всеки който настоява да не ги спазва ще получи бан. Моля, коментирайте само темата на статията/новината.

  Това не важи ли вече, а?

 51. 51 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Любопитно

  Интересно ми е дали някой от нарочените за уволнение директори някога е издавал(подписвал) ПОНЕ ЕДНО наказателно постановление за санкциониран нарушител в администрираните от тях природни паркове?

 52. 52 Профил на Пламен
  *****
  Неутрално

  Обичам природата, израснал съм в Западен Пирин сред девствени гори и планински поточета, кристален въздух...
  Но като слушам тези фанатизирани ненормалници ("природозащитници" някак си любовта към майката природа се изпарява и започва да ме дразни и отвращава всичко свързано с "био", "еко" и т.н.
  Предполагам че това е естествена защитна реакция на човешкият мозък срещу всичко ненормално, неестествено, фанатизирано, чуждо...
  Ял съм само екологично чисти натурални продукти - плодове, зеленчуци, млеко, сирене, чиста вода... засаждал съм дървета и съм се грижил за тях... НО това е ставало по естествен и натурален начин като самата натурална природа и продукти, а от "природозащитниците" лъха на извратеност, фанатизъм и както се изразиха горе - приличат на зомбирани сектанти.

  "Природозащитниците" за природоопазването са като неонацистите за родолюбието! И едните и другите отблъскват хората с вносния си болен мироглед и поведение от тези иначе светли каузи!

 53. 53 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Еколози от всички страни съединявайте се . Ако правят по една акция седмично гарантирано влизат в парламента . Ако има тук някой от тях да ме ориентира къде мога да видя за какво се борят . /а , и номера на бюлетината/

 54. 54 Профил на До Българин
  *****
  Неутрално

  Виж им сайта. Вече са се разпределили по избирателни райони.
  Ако вземат власт - природата е тяхна, с други думи ТЕ ще си секат за да бетонират!

 55. 55 Профил на Гражданин
  *****
  Весело

  Добре, че никой не им обръща внимание (освен платените медии и тези без никакъв рейтинг) на тези т.н. "природозащитници" !!! Нормалните хора искат чиста околна среда, запазена природа нормална ифраструктура за достъп. Ако хората искат да карат ски, някой трябва да построи писти, хотели, ресторанти, а държавата пътища, магистрали, водопроводи, канализации и т.н. Стига демагогствайте! Вие НЕ ЗАЩИТАВАТЕ ПРИРОДАТА! ВИЕ ИСКАТЕ ВЛАСТ И ПАРИ! НЯМА КОЙ ДА ВИ ПОВЯРВА, ЗАЩОТО НЕ СТЕ ИСТИНСКИ!

 56. 57 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  до номер 50
  Явно не си разбрал... Виж какво стана с Банксо ? Искаш л ида стане с Витоша ? Ние сме на мнение че повече нужда от ски писти и МЕГА-Курорти няма. И трябва да си поне със средно образование за да си го разбрал вече. Когато се правят такива неща, трябва да се правят по специален начин. В БГ това не важи, тука всеки заобикаля закона, с идеята за бързи пари. Нови писти на Витоша не трябват поради простия факт че ще се наруши и без това крехкото био развновесие. Колкото повече навлизаш в ареала на животните , толкова повече намаляват те.

  Предполагам че не искаш това ? А ако искаш обратното , може направо на МАрс да отидеш, там е пусто сигурно ще ти хареса.

  Никой нормален човек не иска бетони хотели сред красивата и девствена прирорда. Отиди и виж как е в Швейцария и в Австрия.

  С най-добри пожелания
  Иван

 57. 58 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  исках да кажа до номер 55

 58. 59 Профил на nqma,nqma
  *****
  Неутрално

  а бе слабоумни,пак Доган ВИНОВЕН! А забравихте, 4е Горите ве4е са АГЕНЦİЯ И НЕ СА КАМ ДОГАН !! ТОЛКОВА ВИ РАБОТИ ПИПЕТО!!!!
  НАУ4ЕТЕ СЕ ПЬРВО ДА УПРАВЛЯВАТЕ ДЪРЖАВАТА, А НЕ ДА СЕ СлАВЕТЕ С
  Всеки трети мъж в Европа и у нас има проблемно пиене. Между 300 и 400 хиляди българи са зависими от алкохола.

  Това каза д-р Александър Канчелов, директор на Клиниката за лечение на зависимости.

  Според него България е най-толерантна към консумацията на алкохол страна, съобщи Дарик.

  „Едва ли има друга страна, в която толкова се смята за юначност, за героизъм и за израз на сила и на юначество това да се отрежеш здраво.

  Това редовно пиене, домашното пиене – ракия, салата и телевизия, като че ли са новите тенденции в пристрастяванията на българина. Те имат вековни традиции и лесно няма да бъдат поклатени”, каза Александър Канчелов.

  „Ако сме шампиони по нещо, със сигурност то е по толерантността към неправилните стилове на живот, неправилната употреба на алкохол и прекомерните количества употребен алкохол”, смята специалистът.

  Световната здравна организация въвежда нови дефиниции за това какво е безопасно и какво е проблемно пиене в нов проект, в който влиза и България.

  При мъжете прагът е 525 грама концентрат, 21 чаши вино или 21 малки наливни бири седмично.

  България никога не е имала статистика, която да отговори прецизно какво и колко се пие у нас, съобщава още д-р Канчелов.

 59. 60 Профил на Иван Д. Христов
  *****
  Неутрално

  1. "Устройство на държавата",
  координатор: Д. Петрова - denitza.greens (nospam)* gmail.com.

  2. "Икономика, бюджет, финанси",
  координатор: П. Ковачев - beroesz (nospam)* yahoo.com.

  3. "Околна среда",
  координатор: Кр. Димитрова - kikina.d (nospam)* gmail.com.

  4. "Социална политика",
  координатор: Хр. Генев - hr.genev (npspam)* gmail.com.
  Тоя е голям грубиян! Член ли е на партията? Кой е той?


  Организация 25 МИР
  от Петко Ковачев на 03 Юни 2008, 18:04

  vdrobenov написа:
  Чакай само да постна набедените

  Веско Дробенов, Мартин Микуш, Тодор Тодоров, Петко Ковачев, среща на 16.06, 19.00 часа

 60. 61 Профил на DO nqma,nqma
  *****
  Неутрално

  nqma,nqma, а бе слабоумен да не мислиш, че ние това не сме си го прочеле сами?
  Горите ве4е са АГЕНЦİЯ И НЕ СА КАМ ДОГАН !! ТОЛКОВА ти РАБОТИ ПИПЕТО!!!!
  и какво като са агенция?
  Пийни три ракии та дано се освестиш.

 61. 62 Профил на Гражданин2
  *****
  Неутрално

  Иванчо / и името ти Нарицателно! /, бъркаш номерата - бъркаш и начините за постигане на това, което ВСИЧКИ в този форум искаме. Само дето е доказано, че по вашия начин не става. Ти майси от идеалистите, които после щеостанат разочаровани.
  Приятно прекарване напразничните дни и помисликакво е станало с идеалистите социалисти след 1944 г. и колко е постигнато "Светлото бъдеще" за кого и как.

 62. 63 Профил на Гражданин
  *****
  Весело

  Така, така, много вие криворазбрана цивилизацията! Бил съм в Австрия и в Швейцария, Гемания и т.н. Там имат и природа и ски писти каквито в България само могат да мечтаят инвеститорите и скиорите. Има и хотели и бетон, мнооооооого бетон. То, всичкото строителство се прави от бетон. Малко инфо: в Швейцария има и магистрали само от бетон с подово отопление и слюда за да свети при ясна луна. Отвън има 1-2 метра сняг, а вътре магистралата е суха. Пускат за малко отоплението и всичко изсъхва. И това е правено преди десетилетия.......Не ми говори за Европа, винаги нормалните и културни граждани намират баланса, но вашата "компартийка" явно си е повече хипарска комуна и това обяснява деструктивното ви поведение. Честита Баба Марта!

 63. 64 Профил на Gorskia
  *****
  Неутрално

  Гражданин има малко разлики между България и Швейцария:
  - Средната височина на Швейцария е с около 1300 метра по висока от тази на България, а Австрия е средно 1000 метра по-виоска;
  - Швейцарските бизнесмени си плащат данъците, за разликаот българските;
  - Швейцарските политици не крадат като нашите:
  - В Швейцария всяко важно решение се взима с референдум, у нас до момента няма нито един проведен;
  Честита баба Марта

 64. 65 Профил на Гражданин2
  *****
  Неутрално

  Гражданин, Иванчо е веждал Швейцария на снимка на швейцарски календар с кравата Милка. Човекът си има и средно образование вече.

 65. 66 Профил на pepito
  *****
  Неутрално

  Исками се да съм бил с вас. Браво !!!

 66. 67 Профил на Гражданин2
  *****
  Неутрално
 67. 68 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Горския, думата ми е, че всичко се прави от хората и за хората, дори и опазването на природата не е самоцел, а за благото на хората. Бил съм преди години в гр. Бернардино, Швейцария на над 3000 м. морска височина. Там където швейцарските овчари са превели Наполеон. От там са и кучетата самбернари. Та там видях как хълмовете на алпите са нарязани и в тях са отляти бетонни улеи около 3-5 метра широки. По тях се стича и събира водата, която се влива долу в река. Точно под моста на пътя над реката имаше ВЕЦ да им прави евтин ток, с дар от природата. И това е направено без да се уврежда природата. Да, ти кажа ли, че цяла Швейцария е прокопана с бетонни тунели още от преди около 100 г. Най-големият (в Европа) е Годарт, 13 км. под Алпите. Прокопан е през 1918 г. и след откриването на бетона през 1923 е бетониран. Така, че нито бетона, нито пистите, нито строителството или хотелите пречат на природата. Пречи типичния български деструктивизъм! Негативното и недоволно мислене на нашенеца. Да, нека да има политици, мутри, и бизнесмени в затвора.Който е крал веднага да бъде осъден! Но, не може да сте крайни и да искате някой да ви обърне внимание, камо ли да повярва в "каузата" ви. Щото тя е и моя! Аз искам чистота, безпрашни и асфалтирани улици, кошчета за боклук през 50 метра, зверски глоби за замъсители, контрол в строителството и стилистиката, незабавна инфраструктура, сприране на Кримиковци и събарянето му и т.н. Но, както сам знаеш българина не е конструктивен, не може да работи, и трудно се организира. Затова ще има да патим още много и дълго да се променяме. Поне 20-30 години...........за съжаление

 68. 69 Профил на Редовен данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да се предприеме сериозно реформиране на статуса на дирекциите на природните паркове в България. Сегашният им модел на управление е абсолютно изчерпан. Едва ли мястото им е в системата на горите. Може би една самостоятелна и независима агенция по защитените територии би била по-удачен вариант. Практически служителите от ДПП се занимават с всичко друго, само не и с контролна дейност, т.е. те не санкционират нарушители, нито по закона за горите, нито по законите за защитените територии и биологичното разнообразие, нито по който и да е друг закон. А са задължени да го правят! Погледнете предпоследния абзац на това официално писмо: http://forthenature.org/upload/documents/no-date/otgRAGSpredprietiDeystivya.pdf
  Обикновено при констатирани нарушения служителите в ДПП само сезират някой друг да свърши работата (т.е. да наложи глоба). Публична тайна е, че актовите книги на тези дирекции са празни, или полупразни. Това твърдение може лесно да се провери. Служби тип "Директор на водопад" в държавната администрация са много привлекателни, но аз не искам, плащайки данъци да спонсорирам подобни синекурни чиновници! Искам контролните органи, каквито безспорно представляват горецитираните ДПП, да осъществяват приоритетно своята основна КОНТРОЛНА функция.

 69. 70 Профил на Gorskia
  *****
  Неутрално

  До Редовен - за престъпления не се съставят актове за административни нарушения. Увреждането на защитена територия или зона е наказуемо по реда чл.278 в от НК и всяко издаване на административни актове е само прикриване на престъпление, ако няма произнасане на прокуратурата преди това. Кой каквото търси - това намира.
  До Гражданин - не съм съгласен, че пистите на разрушват природата - по Пирин съм ходил много преди да се появи ски-зоната там и имам снимки и от преди и след като изсекоха над 100 ха и ги изринаха до основна скала. Мога да Ви пратя, ако се интерсувате, а има и научни проувания по темата достатъчно - но те са интересни само за специалисти.

 70. 71 Профил на Станислав
  *****
  Неутрално

  Стига с тая Германия, Австрия и Швеицария, тука е България а ние сме българи и това означава много девствена природа и ние, в Германия няма нито един Вълк и Мечка, в Австрия са три, за какво говорим, вървете там да живеете порадвайте се някоя годинка на бетона и пак ще говорим за ценности.

 71. 72 Профил на Редовен данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Горски, написаното е по принцип. Ти лично санкционирал ли си нарушител в защитена територия или зона? Защото получаваш заплата от моите данъци за да вършиш точно това! Както и да увърташ, не може да ме убедиш, че в контролен орган, какъвто представлява ДПП за територията на природен парк е нормално да няма нито един санкциониран нарушител на режима на защитената територия от служител на тази дирекция. Скандално е, не мислиш ли? Да ти припомням ли, че правилника за устройството и дейността на ДПП е апокрифен документ и не е обнародван в Държавен вестник? Как мислиш, дали е случайно? Според мен е съвсем умишлено. Както е умишлено, че горските служители в ДПП (и изобщо в цялата система по горите) всячески избягват да санкционират нарушители по ЗЗТ, ЗБР, ЗЛР и др. Друг факт, заслужаващ внимание: уж са ниски заплатите в ДПП, а има хора, които се натискат за директорски постове там... Много е съмнителна тази работа. Напомня ми за митничарите: заплатите в митниците са ниски, а ще се избият да кандидатстват за работа там. Намирисва ми на КОРУПЦИЯ! Корупция и ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ! Само това показват празните актови книги... Останалото е стремеж за запазване на топли държавни чиновнически службици.

 72. 73 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  данъкоплатец ти си по-наясно с парковите работи от мен. Да не си служител в парк? Или на големите приятели на парковете Цеко Минев и Петко Арнаудов?

 73. 74 Профил на Редовен данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Гроски, не съм служител на никой от изброените личности. Защо не коментираш по същество поставените въпроси? Май обективната истина не ви изнася съвсем. Не е добре да се пишат коментари по форумите през работно време. Не плащам данъци за писане по форумите!

 74. 75 Профил на До Горския
  *****
  Весело

  Горски, ми той Петко Арнаудов също е горски бре! Демек, ваш човек! ))

 75. 76 Профил на Валя Костова
  *****
  Неутрално

  Освен всичко друго, което правилно се казва тук, Тома Белев е порядъчен, интелигентен, уравновесен и съвестен - точната противоположност на номенклатурата на БСП, което значи, че много им пречи.

 76. 77 Профил на kardinala
  *****
  Неутрално
 77. 78 Профил на penkah
  penkah
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Подкрепете Зелена партия - Българските зелени!

 78. 79 Профил на Любов
  *****
  Гневно

  Не мога да участвам в протеста лично,т.к.живея във Видин,но съм с вас!

 79. 80 Профил на loveca777
  loveca777
  Рейтинг: 8 Гневно

  Ако ще става с протести - само когато 2000 души разбият полицията и влязат в парламента ...
  Иначе с протест много рядко се решават нещата....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK