Екоактивисти: около старите уранови мини изобилства от радиация

До рудник Пробойница<br />

© Донка Калчева

До рудник ПробойницаОколо старите уранови мини в страната има силен радиационен фон, на места превишаващ в пъти здравните норми. Това е установила серия от проверки на терен на екологично сдружение "За земята", съобщи БлуЛинк. Екоактивистите са посетили районите на 4 от многобройните изоставени находища – мина Пробойница до гара Лакатник, мина до мелнишкото с. Лозеница, друга в софийското с. Сеславци и хвостохранилището за отпадъци от уранодобива до гр. Бухово.


Бившите находища и досега са необозначени и необезопасени, показа проверката. Нещо повече: мината до Лакатник, където гайгеровият брояч е отчел 4-кратно превишение на радиационната норма, в момента се използва за добив на строителни материали. От нея се извозва чакъл, който се използва за насипване на асфалтови и жп-пътища, и за други строителни работи, твърдят от "За земята". "От местни жители научихме само, че става дума за столична фирма", посочи Венелина Величкова от екоорганизацията. Тя и колегите й са засекли радиационния фон на камионите на фирмата, както и на пътя към старата мина и техниката е отчела наднормена радиация.


Мината в Лозеница, и хвостохранилището до Бухово (вече рекултивирано за сумата от 2 млн. лв.) също са без надзор. Местните пасат животните си около изоставените постройки, без да подозират, че дори пътищата до някогашните уранодобивни предприятия са с повишена радиация, посочиха от сдружението.
В село Сеславци пък вятърът разнася прах от стария рудник над селото в градините и дъждовната вода, вероятно опасна, се стича в земите им, казаха екоактивистите. Жителите на селото използват бетонни блокове от изоставените постройки от уранодобива за направа на огради. При една от оградите в селото гайгеровият брояч е отчел близо 7 пъти наднормено радиационно лъчение.


С рекултивацията и обезопасяването на закритите уранови рудници в страната е натоварено държавното дружество "Екоинженеринг – РМ", подчинено на икономическото министерство. През 1998 г. с постановление на Министерски съвет на фирмата е възложена работата по обезопасяването на 48 находища и 30 сондажа в различни райони на България.


Разказ за радиационното проучване и подробности по темата очаквайте в следващия брой на сп. "Бизнес и екология" на 23 юни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK