България

Източник: ЦИК към 12 ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

БЕХ: Забавянето на АЕЦ "Белене" носи загуби от над 1 млрд. евро

БЕХ: Забавянето на АЕЦ "Белене" носи загуби от над 1 млрд. евро

© Надежда ЧипеваБългария ще загуби над 1 млрд. евро от забавянето на строителството на АЕЦ "Белене" с година-две, съобщи ръководителят на звеното на управление на проекта в "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и член на съвета на директорите на Националната електрическа компания (НЕК) Иван Атанасов по време на годишната конференция на Българския атомен форум ("Булатом"). Звеното беше създадено като част от структурата на холдинга преди месец, за да координира дейностите по изграждането на новата централа.Загубите са изчислени на базата на непроизведеното количество електроенергия при цена 3.5 евроцента за кВтч. Според експерти тя не може да се смята за реалистична, защото цената ще по-висока заради по-скъпия паричен ресурс. До момента натрупаното закъснение е от 9 до 11 месеца. Липсата на финансиране заради кризата допълнително ще отложи във времето пускането в експлоатация на новата централа.Атанасов съобщи още, че до два-три месеца ще бъде изготвен нов график за изпълнението на проекта. Той прогнозира, че дори да бъде отпуснат руският експортен кредит от 3.8 млрд. евро, реалното строителството на централата може да започне най-рано в средата на 2010 г. До август тази година трябва да завърши разрушаването на построеното на площадката в Белене, а до края на тази и началото на 2010 г. може да се очаква техническият проект да бъде лицензиран от Агенцията за ядрено регулиране. Цената на строителството ще се увеличи с 20-25%, но това е нормално за проект, който се осъществява 10 години, твърди Атанасов.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .dru
  *****
  Неутрално

  България ще загуби десет пъти повече, ако построи това чудовище и позволи на БЕМ (Бългърската Енергийна Мафия) да си напълни гушите с парите на народа!

 2. 2 Профил на патил
  *****
  Гневно

  БЕХ:"Забавянето на АЕЦ "Белене" носи загуби от над 1 млрд. евро..."
  "Колкото по чудовищно излъжеш,толкова по-скоро ще ти повярват.Обикновените хора започват да вярват по -бързо в голямата лъжа,отколкото в малката.Защото знаят,че самите те са способни да излъжат,но се притесняват да излъжат за нещо много голямо.Голямата лъжа дори няма да им мине през ума.Ето защо широките маси дори не могат си предсгавят,че другите са способни на чак толкова големи лъжи. И дори когато им обяснят,че става дума за чудовищна по размерите си лъжа, те ще продължат да се съмняват в това и ще са склонни да смятат,че вероятно в нея все пак има частица истина...." Адолф Хитлер

 3. 3 Профил на Патриот
  Патриот
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че въобще някой правил ли си е илюзии че този проект ще бъде завършен навреме? Аз лично не си спомням нещо с държавно участие да е построено навреме - магистрала Тракия, Хемус, Околовръстно шосе, Дунав Мост 2.... Иначе въобще не ми се навлиза в темата за нуждата от АЕЦ "Белене" и кои фирми ще наблажат...че тя е безкрайна...

  "КОЙТО НЕ ГЛАСУВА, ГЛАСУВА ЗА ДПС!"
 4. 4 Профил на Бизнесмен
  *****
  Неутрално

  България ще загуби 9 млрд. евро ако започне да строи това недоразумение, което на всичко отгоре е ИЗЛИШНО!
  Интересно, защо частните инвеститори не се натискат да финансират този много "ефективен" обект.
  С изключение на руските и българските мафиоти.

 5. 5 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 476 Неутрално


  Имайте предвид, че печалбата на отделни хора (главно руснаци разбира се) от тая централа ще е от порядъка на милиарди.

  think different
 6. 6 Профил на lp
  *****
  Неутрално

  Атомна централа=евтин ток. Като гледам по-горните мнения, май ще изнасяме ел. ток в чужбина и от това правителството и бюджета ще печели. Цената на ел. ток в България би трябвало тогава след построяването на атомната централа Белене да се запази.
  Проста аритметика: по-евтин ел. ток, по-евтин петрол и природен газ: по-евтина българска продукция->повече експорт. Повече чужда валута в България (повече чуждовнесена инфлация), повишаване на заплатите. Зелените са против, защото атомните централи са опасни заради радиацията ...
  Трябва да има компромис между екология и печелене на пари. На правителствено ниво. Защото само правителството знае какво се изисква като данъци и какво се жертва в името на екологията. Биопродукти в Германия струват над 50% от небиопродукти, увеличение на заплатите води до повишено търсене на биопродукти ... Проста аритметика и психология ...

 7. 7 Профил на Павел Антонов
  Павел Антонов
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Щом видите някъде някой да говори че "България" ще спечели това, ще загуби онова, ще бъде злепоставена, разбирайте лапачите на голямата държавна софра. За обикновените граждани, които чрез данъците си ще осигурят въпросната печалба не се споменава - те не са част от тази "България". Те ще живеят в онази другата, където пътищата са изровено бойно поле, лекарите и учителите - озверели просяци, полицайте слугуват на разбойниците, болниците са коптори, пред всяко училище продават наркотици на децата им, а единственото универсално признато човешко право е тютюнопушенето навсякъде и по всяко време.

 8. 8 Профил на lp
  *****
  Неутрално

  до #7

  Не бях в настроение да пиша отговори на чужди мнения днес, но за теб изключение, защото съм антикомунист и много мразя комунистите, и че завлекли дядо ми и баща ми с пари, с много пари, над милион райхсмарки.

  Каква трябва да е заплата в България, минималната за живеене??? Мисля си, поне 800 лв нето, или 1100 лв бруто. Минимална заплата. Нормална заплата в България: над 1400 лв нето, ако си несемеен, или над 1800 лв нето за женените мъже. Жените обичат да не работят и да са само в вкъщи. Да не говорим за женен мъж с две деца да издържа семейство, поне 2200 лв нето/месец ще му са необходими. Или като брутна заплата 2500 лева. Идваме на точката на немската заплата за самостоятелен. Еми, ако някой се съмнява, че в Германия е по-евтино в хранителните магазини, може да пише цени в гр. и цена, и да направим сравнение. Защото след посещението ми през декември останах с впечатление, че в България е по-скъпо от Германия спрямо хранителните стоки.

 9. 9 Профил на психолог
  *****
  Неутрално

  Интересна работа
  Никой до сега не каза колко губим от спрените евро пари или това вече не е тема за правителството защото те са безвъзвратно загубени
  Маи семо и единственно килипирите са ви пред очите
  Затова и ще загубите изборите мръсни червени фесове

 10. 10 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  lp (Номер 6) ,

  българският потребител на ел. енергия има слаба или по-скоро никаква полза от това, че България ще увеличи износа на електричество поне по 2 причини:

  1) зад твърдението "България изнася" стоят частните интереси на посредници, консултанти, съконтрахенти, подизпълнители за поддържащите дейности (поддържка, ремонт, внос на части и материали) , а печалбите на д-вната енергийна компания (доколкото ги има) се влагат в начинания със спорен търговски и социален ефект. Резултатът за бюджета е много на минус.

  2) цената на ел. енергията за износ е много по-ниска от цената, на която се продава на вътрешния пазар. Иначе казано българският потребител субсидира износа, плащайки модернизацията на мощностите, загубите при преноса и разходите за производството на ел. енергия, която се изнася на пазарен принцип.

  Друго, за което отдавна се говори е, че голяма част от необосновано високите загуби по мрежата (които се включват като компонент в цената за вътрешния пазар) са загуби само на хартия. Реално, това количество, отчетено като загуба изобщо не стига до вътрешната преносна мрежа, а директно се изнася.

  И за да не ме разбереш погрешно. Аз съм твърдо ЗА ядрената енергетика.
  Так. нар. възобновяеми източници са залъгалка за масовката, зад която отново стоят финансови интереси (ВЕИ е бизнес, който е на печалба благодарение на преките и косвените дотации от държавите в ЕС, а не заради ефективността си). Човечеството ползва енергията на слънцето, вятъра и водата поне от 5 000 години. Ако ВЕИ си заслужаваше нямаше да се търсят алтернативи и едва ли през 18 в. би се стигнало до изкопаемите горива. Ядрената технология е едва на 50-60 години и всъщност не ВЕИ, а атомът е най-скоро появилият се и най-модерен източник на енергия.

  НО когато си говорим за атомната енергетика така, както е поставена тя в България, аз съм твърдо ПРОТИВ. Не от екологични или икономически съображения, а защото става дума за гигантски ЗЛОУПОТРЕБИ с публични активи и за намерението на група хора с нечисти интереси да продължат да се облагодетелстват за сметка на данъкоплатеца.

  АЕЦ - да, ако е необходимо, ако няма резерви, ако вътрешните ни нужди са застрашени и ако строителството на нови мощности (независимо от вида) може да бъде мотивиран търговски. Нито едно от тези условия не е налице, за да оправдае колосален разход от 9 млрд, който ще виси над стопанството ни като дамоклев меч десетилетия наред.

  Гръмките лозунги и призивите за защита на мъгляви стратегически интереси не струват пукната пара, когато цента за това се плаща от всеки българин.

 11. 11 Профил на Нов СИВ
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на зависимост да но Нет
  *****
  Любопитно

  Искам не искам ,сърби боли драго ми е -Лукашенко !? А БСП - ТОЖЕ:

  http://www.bbc.co.uk/russian/international/2009/05/090528_belarus_putin_kudrin.shtml

 13. 13 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 370 Неутрално

  "БЕХ: Забавянето на АЕЦ "Белене" носи загуби от над 1 млрд. евро"

  А пък завършването на АЕЦ Белене ще доведе до загуби от 9 млрд. евро.

 14. 14 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 370 Неутрално

  № 10, гледам, икономическите съображения ги разбираш, но в сравнението между атомната енергия и ВЕИ допускаш съществена грешка. Съвременните ВЕИ технологии се разработват отскоро и тепърва предстои да се усъвършенстват, за да са по-ефективни. Въпросът сега е дали ние ще инвестираме в тяхното усъвършенстване и ще ги субсидираме, за да развием този отрасъл, или ще си бъркаме в носа, докато руснаците ни строят безсмислен АЕЦ. Екологическите рискове от АЕЦ съвсем не са за подценяване: дори да оставим настрана риска от авария, какво ще кажеш за отработеното ядрено гориво? Ама то отивало в Украйна, казват. Това е същият манталитет като да си изхвърлиш боклука в реката и да кажеш: ама тя го носи у долното село. Пък и какво ще стане, ако "бенефициентът" на боклука откаже да го приема в един момент? Да добавим също така, че атомната енергия все пак работи с уран, тоя уран требе някъде да се копа, струва пари, в един момент и той ще свърши като въглищата и петрола...
  България има огромен потенциал за развитие на ВЕИ, включително геотермална енергия, но - както в много други сфери, например органичното земеделие - ние не използваме потенциала, който имаме, а си караме по стария социалистически маниер: ще строим завод, да димят комините... И междувременно го бастисваме този потенциал.

 15. 15 Профил на Щастливеца
  *****
  Неутрално

  Случаен, много се издъни. "Так. нар. възобновяеми източници са залъгалка за масовката, зад която отново стоят финансови интереси (ВЕИ е бизнес, който е на печалба благодарение на преките и косвените дотации от държавите в ЕС, а не заради ефективността си). Човечеството ползва енергията на слънцето, вятъра и водата поне от 5 000 години. Ако ВЕИ си заслужаваше нямаше да се търсят алтернативи и едва ли през 18 в. би се стигнало до изкопаемите горива."
  Само за пример - фотоволтаиците са високотехнологичен продукт (продукт на мозъка продукт на интелектуално развитие) Тази технология се развива примерно със скороста със която се развиваха компютрите и телекомуникациите. Технологията има голямо бъдеще за захранване на малки обекти (домакинства и предприятия) правейки ги относително автономни от доставчика на ел.енергия.
  Също така стоят нещата и с ВЕЦ. Норвегия например планира да построи гигантски ВЕЦ използващи приливна вълна във фиорд. Като си има фиорди и приливи защо и е АЕЦ? Ние си нямаме, но пък имаме доста неизползван ресурс за язовирни ВЕЦ съчетаващи се с поливно земеделие, риболов, туризъм.
  Ама това не значи, че съм против атомната енергетика. С тази част на поста ти съм напълно съгласен. Само едно допълнение: ядрените технологии също са в развитие. Чух, без да съм добре запознат, че се работи за ново поколение реактори, използващи друг тип гориво (не уран)

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  1 млрд. евро - това приход ли е, печалба ли е? Нищо по тази централа не е ясно - срокове, финансиране, краен ефект. Сумите са огромни за малка БГ. И най-малката грешка ще ни натовари допълнително, а тук с лекота говорят за 20-25% увеличение..... Тази централа се очертава като най-безумното нещо..............

 17. 17 Профил на dave
  dave
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Дано никога не построят АЕЦ БЕЛЕНЕ!

  Pulp fiction!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK