Сечта в Рила бе потвърдена от институциите, извършителят остава неизвестенМащабната незаконна сеч под Седемте Рилски езера, за която граждани и представители на екоорганизациите алармираха преди 2 седмици, беше потвърдена от отговорните институции, съобщи "Фокус".


Чрез сечта е била довършена и разширена "противопожарна просека" в гората, успоредна на трасето на новия лифт към Езерата, изграден от фирма "Рила спорт" и община Сапарева баня. Тя бе започната съгласно новия лесоустройствен план на Държавното горско стопанство "Дупница", но Държавната агенция по горите нареди да бъде спряна. Заповедта дойде, след като екоорганизациите разкриха, че трите противопожарни просеки, планирани в гората под Седемте Рилски езера изцяло съвпадат със ски-пистите, планирани от фирма "Рила спорт" по проекта й за курорт "с. Паничище – Езерата – вр. Кабул". В общинската гора са били изсечени 41 едри смърча, а в границите на Национален парк "Рила" - 11 бели мури и клек, съобщи Регионалната дирекция по горите в Кюстендил.


РДГ е сезирала прокуратурата за случая. За незаконна сеч Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK