Български екоорганизации: Дърбан не реши проблемите на климата

Български екоорганизации: Дърбан не реши проблемите на климата

© Асен Тонев

Глобалната борба за справяне с климатичните промени не е спряла въпреки постигнатото споразумение в Дърбан, заявиха днес природозащитници от българската Коалиция за климата в специална пресконференция по повод на резултатите от приключилата конференция за климата на ООН.


Емисиите на парникови газове бяха на най-високите си нива през тази година, така че ние трябва да намерим отговор на този проблем, напомниха еколозите. Основното решение според тях трябва да включва продължаване на активните действие за справяне с изменението на климата, водени от прогресивен бизнес, от амбициозни правителства с действия на национално ниво, както и от НПО и гражданското общество.


Правителствата отново не успяха да предоставят амбициозно споразумение за справяне с изменението на климата, давайки надежда на стотиците милиони хора по целия свят, които страдат и ще продължат да страдат от въздействията, свързани с климатичните промени, обявиха от Коалиция за климата.




Те определиха като слабо споразумението, до което достигнаха страните участнички в срещата на върха. То утвърди създаването на "Зелен фонд" за климата с малко средства и неяснота за финансирането му, отложи важни решения по съдържанието на Протокола от Киото, и си постави неясен ангажимент за постигането на правно глобално споразумение за 2020 г., което може да доведе света до нарастване на температурите с 4 °C вместо договорените и очакваните два градуса, посочиха те.


Възможностите за България при внедряването на решенията и рисковете за  страната от затоплящия се климат трябва да накарат българските политици да осъзнаят, че поемането на отговорност и политическите ангажименти са екзистенц-минимум действията за подкрепа поне на лесно постижимата европейска цел от 20% намаляване на емисиите, заявиха еколозите.


Според тях обаче у нас наблюдаваме най-вече подкрепа за въглеродно интензивни индустрии в енергийния сектор.Тези действия са изцяло в противовес на необходимостта от реални действия и осигуряване на инвестиции за развитие на устойчива нисковъглеродна икономика, от която България силно се нуждае поради своята енергоемкост, слаба конкурентоспособност и изоставане в развитието на технологиите, заявиха представители на коалицията.