Нова световна криза с храните заради сушата в САЩ

Нова световна криза с храните заради сушата в САЩ

© Associated PressРекордните цени на зърнените храни в САЩ вече предизвикват сериозни страхове – и не без основание – за глобален ръст в цените на храните и напомнят силно на кризата от 2007-2008 г., когато размирици избухнаха в над 30 държави по цял свят с една-единствена причина – недостиг на храна.


Задава се нова световна криза с храните, пише "Файненшъл таймс" и посочва като конкретна причина най-сериозната и мащабна суша в САЩ от половин век насам, която предизвика рекордно високите цените на земеделскитe култури там. Опасенията са съвсем резонни, тъй като Щатите са с решаващо значение на световните пазари за хранителни стоки. САЩ са категорично най-големият износител на царевица (почти половината от световния износ), соя и пшеница (по-голямата част от продукцията им е за износ). Това е държавата, отговорна за един на всеки три тона зърнени култури, търгувани на световния пазар.


В края на миналата седмица цените на царевицата и соята, основни съставки в огромно количество продукти на пазара, надминаха пика си от 2007-2008 г. Цената на царевицата миналия четвъртък стигна рекордната цена от 8.16¾ долара за бушел (36 кг), соята също удари тавана с 17.17$. В същото това време метеорологичните прогнози са, че краят на сушата няма да е скоро. Цената на пшеницата все още не е достигнала рекордни нива, но се е покачила вече с 50% за пет седмици.
Ричард Волп – икономически изследовател към Министерството на земеделието на САЩ, прогнозира, че това покачване ще окаже директен ефект върху цените на телешкото, свинското, пилешкото месо и млечните продукти.


За повишението на цената на царевицата "спомогна" и изказване на секретаря по земеделието на Щатите от средата на миналата седмица, когато той обясни, цитиран от британския вестник "Гардиън", че ситуацията не е толкова лоша, при положение че не е предизвикала намаляване на правителствените квоти за биогорива, най-вече етанол, който се прави основно от царевица и е фактор цените да са високи.


Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН Хосе Грациано да Силва изрази загриженост най-вече за най-уязвимите и бедни части от населението, които харчат около 75% от доходите си за храна. Броят на гладуващите по света надхвърля 1 милиард.


Някои икономисти и експерти продължават да изразяват резерви и правят разграничение между двата кризисни периода. Едно от обясненията е, че количествата ориз и в по-малка степен пшеница, които са основната прехрана за най-бедните, са все още в изобилие и са с цени в нормални граници. Според Джозеф Глаубър – главен икономист в Министерството на земеделието на Щатите, сегашната ситуация е много по-добра в сравнение с тази от 2008 г., защото цените безспорно са по-високи, но липсва сериозният недостиг на пшеница от 2007-2008 г..


Съществуват сериозни очаквания обаче, че ако ситуацията с царевицата се влоши, това ще окаже натиск и върху доставките на житни култури, тъй като последните ще бъдат използвани вместо царевицата за храна на животни. Тогава вече вероятността повишението на цената на житото да застигне и ориза е голяма, посочва старши икономистът на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за Рим Абдолреза Абасян.


Изпълнителният директор на независимата американска организацията Save the Children Джъстин Форсид също е убеден, че покачването на цените ще има силен негативен ефект за най-бедните. "Много голям брой хора живеят на ръба на оцеляването. Сушата и ръстът на цените лесно могат да побутнат много хора от ситуацията, в която едва се справят в ситуацията, в която вече не могат да се справят с оцеляването си," обяснява той.


Последните прогнози на Министерството на земеделието на САЩ са за спад в продукцията на царевица, невиждан от четвърт век, а климатичните условия продължават да се влошават. Метеоролози предупреждават, че поне половината от продукцията на американската царевица и соя ще изсъхне през следващите две седмици.


В случай че ситуацията продължи да се влошава, Организацията за прехрана и земеделие към ООН възнамерява да свика среща на високо равнище до края на годината, на която основен акцент ще бъде проблемът със сигурността на храната.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Докато половината свят се въоръжава за да се бие с лошите американски империалисти то те ще ни уморят от глад.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Добре, че климатичните промени са измислица на екоталибаните и тия суши са само медийна стратегия да се преразпределят пари към екоталибаните.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  А в БГ има необработени земи....

 4. 4 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Welcome to the last chapter, бийчийз !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 5. 5 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Проблемът е, че огромно количество от земята се ползва за производство на култури, от които се извличат горива. Вижте само в България колко ниви са насадени с рапица.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 6. 6 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 534 Весело

  Тамън ще отслабнат малко

 7. 7 Профил на smokedsalmon
  smokedsalmon
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодарение на Монсанто и компания очаквайте скоро ГМО и на вашата трапеза...

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ситуацията наистина е доста сериозна.В България цените на пшеницата удариха вече 450 лв. за тон без ДДС.Подобна цена за това време на годината не е имало,откакто се помня.

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#3] от "Eisbär": Имаше... В момента практически няма необработваеми земи от 1-4 та категория. Има от 6-7 ма
  по планинските чукари. Малко са кравите и овцете, иначе и те щяха да се водят пасища.

 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#5] от "1951":Тука нищо не е,да видиш в щатите каква голяма част от царевицата се използва за производство на етанол...Пълно безумие...

 11. 11 Профил на Разтягам Локуми
  Разтягам Локуми
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Много голям брой хора живеят на ръба на оцеляването."
  Скоро няма да е така...

  Ко толкоз? Голяма работа....
 12. 12 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ами като няма пшеница за хляб,да наблягат на пържолите :))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 13. 13 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дамян":

  Разходи се около Пловдив, хвани се за главата и се поправи.

 14. 14 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#8] от "eurogi":
  Е, такива цени се пробваха и през 2010-та, когато Русия и Украйна спряха износа... но в крайна сметка средната цена на износа не надхвърли 380 лв. за тон. Горе долу толкова се продаваше и на местния пазар. Ще видим как ще е тази... има около 400 млн. т. пшеница артисала от реколта 2011

 15. 15 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#13] от "Eisbär":
  Разхождал съм се къде ли не най-вече пазарджишко. Селото на баща ми е там. Пак казвам - необработваеми земи от по-високите категории почти няма. В момента има големи масиви, от които е прибрана рапица и се засети с люцерна, която е поизсъхнала на много места... и изглежда като запустяло

 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#12] от "saseff": Въпросът не е само в хляба. През фуражите се засягат пилешкото месо и яйцата, млякото, млечните изделия. И телешкото, но то не е особено актуално в България.

 17. 17 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дамян":Тогава стигна 450 и надхвърли,но през пролетта на 2010.А по време на жътва още такава цена никога не е имало.В момента износа върви на 440-450 лв.на тон,оттам и вътрешната цена е толкова.

 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#17] от "eurogi": Сега бях из Добруджа... Доста са се замогнали... ще минат от мерцедеси на ягуари и бентлита
  Обаче храните ще поскъпнат...

 19. 19 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#17] от "eurogi": Тази година са засети повече дка. с твърда пшеница. Тя поначало е по-скъпа. Ако върви така при износ 2,5 млн.т. ще минат 1 млрд. лв. от износ, което също не е било нивгаш ...

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дамян":И още ще се замогнат.Нали в безграничната си мъдрост държавата взема данъци от бедните,за да плаща национални доплащания към субсидиите на милионерите зърнопроизводители.

 21. 21 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дамян":Ние сме мелнично предприятие и твърда пшеница не изкупуваме.Цената от 450 лева на тон е за нашия стандартен сорт мека червена пшеница.

 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#20] от "eurogi":
  Мда... крайно време е това да се промени. Да им намалят радикално събсидиите за единица площ и да започнат да си плащат всички данъци като всяка нормална фирма.
  Безмислено е да се субсидира борсова стока. А ако все пак ще им се помага, да е през напоителни системи, кредитиране и застраховане.

 23. 23 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дамян":Нямат нужда от никакво подпомагане.Това са най-богатите фирми в България в момента.Но благодарение на тромавите структури на ЕС и мощното лоби на зърнопреработвателите,не очаквам никакви промени в скоро време.
  По принцип,системата на субсидиране е била замислена във времената,когато имаше свръхпроизводство и цените на зърнените култури бяха много ниски.Но тъй като това отдавна се промени,крайно време е да се преосмислят тези форми на доплащания.Но както казах,това едва ли скоро ще се случи....

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#23] от "eurogi": Е нали тази година намалиха националните доплащания за зърнени култури и дадаха повече за зеленчуци, овошки и животновъдство.
  За европарите си прав... трябва да мине 2013-та и чак тогава...


 25. 25 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дамян":Имам предвид субсидирането във всички богати страни,не само в България.А за след 2013 година се дочуват призиви за реформи в ЕС,но съм малко скептичен дали ще има реални промени.Май се чуваше нещо да се ограничи субсидията максимално до 300000 евро годишно на стопанство..Иначе съм съгласен повече пари да се отделят за животновъдите и производителите на плодове и зеленчци..

 26. 26 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#16] от "Дамян":

  така е,просто коментара ми беше един вид закачка.

  saseff
 27. 27 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Един бушел царевица е равен на 25 килограма,а не 36.Ако такива елементални данни са грешни,как да се вярва на останалите прогнози.

 28. 28 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дамян":

  Бивало е, но не това е проблема. Въпросът опира до така наречената хранителна сигурност.
  Вижте колко са ни поливните площи сега и колко са били. Напоителните системи също са стратегическа инфраструктура, но доста хора положиха усилия голама част да се разруши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK