Нова световна криза с храните заради сушата в САЩ

Нова световна криза с храните заради сушата в САЩ

© Associated PressРекордните цени на зърнените храни в САЩ вече предизвикват сериозни страхове – и не без основание – за глобален ръст в цените на храните и напомнят силно на кризата от 2007-2008 г., когато размирици избухнаха в над 30 държави по цял свят с една-единствена причина – недостиг на храна.


Задава се нова световна криза с храните, пише "Файненшъл таймс" и посочва като конкретна причина най-сериозната и мащабна суша в САЩ от половин век насам, която предизвика рекордно високите цените на земеделскитe култури там. Опасенията са съвсем резонни, тъй като Щатите са с решаващо значение на световните пазари за хранителни стоки. САЩ са категорично най-големият износител на царевица (почти половината от световния износ), соя и пшеница (по-голямата част от продукцията им е за износ). Това е държавата, отговорна за един на всеки три тона зърнени култури, търгувани на световния пазар.


В края на миналата седмица цените на царевицата и соята, основни съставки в огромно количество продукти на пазара, надминаха пика си от 2007-2008 г. Цената на царевицата миналия четвъртък стигна рекордната цена от 8.16¾ долара за бушел (36 кг), соята също удари тавана с 17.17$. В същото това време метеорологичните прогнози са, че краят на сушата няма да е скоро. Цената на пшеницата все още не е достигнала рекордни нива, но се е покачила вече с 50% за пет седмици.
Ричард Волп – икономически изследовател към Министерството на земеделието на САЩ, прогнозира, че това покачване ще окаже директен ефект върху цените на телешкото, свинското, пилешкото месо и млечните продукти.


За повишението на цената на царевицата "спомогна" и изказване на секретаря по земеделието на Щатите от средата на миналата седмица, когато той обясни, цитиран от британския вестник "Гардиън", че ситуацията не е толкова лоша, при положение че не е предизвикала намаляване на правителствените квоти за биогорива, най-вече етанол, който се прави основно от царевица и е фактор цените да са високи.


Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН Хосе Грациано да Силва изрази загриженост най-вече за най-уязвимите и бедни части от населението, които харчат около 75% от доходите си за храна. Броят на гладуващите по света надхвърля 1 милиард.


Някои икономисти и експерти продължават да изразяват резерви и правят разграничение между двата кризисни периода. Едно от обясненията е, че количествата ориз и в по-малка степен пшеница, които са основната прехрана за най-бедните, са все още в изобилие и са с цени в нормални граници. Според Джозеф Глаубър – главен икономист в Министерството на земеделието на Щатите, сегашната ситуация е много по-добра в сравнение с тази от 2008 г., защото цените безспорно са по-високи, но липсва сериозният недостиг на пшеница от 2007-2008 г..


Съществуват сериозни очаквания обаче, че ако ситуацията с царевицата се влоши, това ще окаже натиск и върху доставките на житни култури, тъй като последните ще бъдат използвани вместо царевицата за храна на животни. Тогава вече вероятността повишението на цената на житото да застигне и ориза е голяма, посочва старши икономистът на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за Рим Абдолреза Абасян.


Изпълнителният директор на независимата американска организацията Save the Children Джъстин Форсид също е убеден, че покачването на цените ще има силен негативен ефект за най-бедните. "Много голям брой хора живеят на ръба на оцеляването. Сушата и ръстът на цените лесно могат да побутнат много хора от ситуацията, в която едва се справят в ситуацията, в която вече не могат да се справят с оцеляването си," обяснява той.


Последните прогнози на Министерството на земеделието на САЩ са за спад в продукцията на царевица, невиждан от четвърт век, а климатичните условия продължават да се влошават. Метеоролози предупреждават, че поне половината от продукцията на американската царевица и соя ще изсъхне през следващите две седмици.


В случай че ситуацията продължи да се влошава, Организацията за прехрана и земеделие към ООН възнамерява да свика среща на високо равнище до края на годината, на която основен акцент ще бъде проблемът със сигурността на храната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK