Доклад: Ръст на чиста енергия в Европа е довел до повече енергийна сигурност

Доклад: Ръст на чиста енергия в Европа е довел до повече енергийна сигурност

© Надежда ЧипеваВятърната и слънчевата енергия, биомасата, както и други възобновяеми енергийни източници са продължили да нарастват като дял през 2013 г. Нови данни показват, че те са били важен движещ фактор за намаляване на емисиите парникови газове в Европа.


Разпространението на възобновяема енергия след 2005 г. е допринесло за намаляване на  вредните парникови емисии, които са със 7% по-ниски за 2012 г., констатира новият доклад  "Възобновяема енергия в Европа - растеж и ефект" на Европейската агенция по околна среда, който беше публикуван във вторник (17 февруари 2015 г.).


Възобновяемите източници са повишили енергийната сигурност, твърдят още експертите, като се позовават на наблюденията си от 2005 г. насам. Без допълнителната употреба на енергия от възобновяеми източници след 2005 г. потреблението на изкопаеми горива в Европейския съюз би било около 7% по-високо през 2012 г.
Горивото от въглища е намаляло най-съществено, като потреблението му щеше да е 13% по-високо, а употребата на природен газ би била със 7 % по-висока (в случай че не са били заместени отчасти от чиста енергия). В момента в Европа резервите от газ намаляват.


Учените правят и уговорката, че възобновяемата енергия не е единственият фактор, който е довел до намаляване на емисиите на парникови газове в Европа. Политиките и мерките, насочени към намаляване на емисиите, подобряването на енергийната ефективност заедно със стимулиране  разпространението на възобновяемата енергия имат своята роля в тази тенденция. Други причини, довели до този спад, са променящите се икономически фактори и преминаването към по-малко замърсяващи видове горива.


Според изпълнителния директор на агенцията Ханс Брунинкс възобновяемата енергия се развива много бързо в Европа и е на път да стане един от най-големите постижения на континента. По думите й, ако се подкрепят и развиват иновациите в тази област, зелената енергия би могла да стане основен мотор на икономиката на Европа, което на свой ред ще понижи въглеродните емисии и ще създаде нови работни места.


Крайното потребление на енергия от възобновяеми източници се увеличава във всички държави - членки на ЕС, през 2013 г., сочат още изчисленията от доклада на ЕАОС. На европейско равнище делът на възобновяемите източници се е увеличил до почти 15% до 2013 г. и така ЕС е надминал целта за ръст с 12%, поставена от Директивата за възобновяемата енергия. До 2020 г. ЕС има за цел да генерира най-малко 20% от енергията си от възобновяеми източници, а до 2030 г. тя да нарасне до 27%.


В Швеция, Латвия, Финландия и Австрия възобновяемата енергия е повече от една трета от крайното потребление на енергията за 2013 г.  Малта, Люксембург, Холандия и Обединеното кралство са в другия край на тази скала с под 5% дял на възобновяемата енергия.


Секторът на възобновяема енергия за отопление и охлаждане има най-голям дял в общата тенденция на ръст в енергия от възобновяеми източници в ЕС през 2013 г. В същото време електроенергията от възобновяеми източници се разраства по-бързо. Използването на възобновяеми енергийни източници в транспорта е намаляло през 2013 г. в около половината от държавите - членки на ЕС, както и на равнище ЕС.


Въглищата, нефтът, природният газ и други изкопаеми горива все още заемат около три четвърти от крайното потребление на енергия. Изкопаемите горива са основната причина за изменението на климата, както и за замърсяването на въздуха.


За да постигне целите на европейско равнище за намаляване на въглеродните емисии, делът на възобновяеми енергийни източници трябва да се увеличи до 55 - 75% от крайното енергийно потребление до средата на века. Това е заложено в Енергийна пътна карта за 2050 г. на Европейската комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK