Светът празнува Деня на водата

Момичета носят стомни с питейна вода, Дака, Бангладеш. 2005.

© Rafiqur Rahman, Reuters

Момичета носят стомни с питейна вода, Дака, Бангладеш. 2005.Вече над 20 години на 22 март светът празнува Деня на водата.


Идеята за честването му е предложена на Конференцията за околна среда и развитието (UNCED) през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.


Това е ден, в който да насочим общественото внимание към значението на този безценен ресурс, без който човечеството ни няма как да оцелее и който е на изчерпване – чистата питейната вода, до която всеки човек има право на свободен достъп.
Друга основната цел на Световния ден на водата е да акцентира на наболелите проблеми именно с все по-ограничения достъп до вода за пиене за все повече хора по света, важността на усилията да я пестим и да пазим водните ресурси.


Всяка година честването на Световния ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.


На 22 март правителства и международни организации напомнят публично, че чистата вода е живот, основен ресурс и наследство, което трябва да пазим, защото нашият живот зависи от това как защитаваме качеството на водата.


Целта е да се повишат общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.


Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK