Невероятната история на Рециклирания оркестър от Катеура

Оркестърът се състои от над 35 деца, които свирят на музикални инструменти, изработени от боклуци от бунище в Парагвай

© landfillharmonicmovie.com

Оркестърът се състои от над 35 деца, които свирят на музикални инструменти, изработени от боклуци от бунище в ПарагвайВ най-южната част на Латинска Америка, в град Асунсион, Парагвай, е сформиран един от най-нестандартните оркестри в света - "Рециклираният оркестър от Катеура". Той използва музикални инструменти, създадени от ненужни отпадъци, намерени на огромното градско сметище .


Близо 500 души живеят в свръхбедния район около сметището Катеура, издържайки се от разделяне и продаване на отпадъци. Преди няколко години един от тях, Кола, се среща с музиканта Фавио Чавез и двамата заедно решават да направят музикални инструменти за децата в Катеура - и то не какви да е, а класически. Двамата успяват да измайсторят цигулки от петролни варели, флейти от водопроводни тръби и китари от изхвърлени палета.


Радостта на хлапетата от нетипичните подаръци още повече вдъхновява Фавио Чавез и той решава да ги събере в един от най-нетипичните оркестри в света, наречен "Рециклираният оркестър от Катеура".
Повече от 40% от малчуганите в района не завършват училище, защото липсата на средства ги принуждава да работят. Фавио Чавез, който по професия е инженер, започва да дава уроци на децата, като първоначално идеята му е била да ги откъсне за кратко от сметището.


Началото е трудно - поради липса място за упражнения часовете се провеждат там, където родителите обработват отпадъците. Но възрастните постепенно започват да възприемат добре музикалните занимания на децата и скоро броят на учениците почва да расте.


"Много от децата нямаше как да носят цигулките си у дома, защото нямаше къде да ги държат, а и родителите им се притесняваха, че някой може да ги открадне и да ги продаде за наркотици. За тях цигулката е нещо много скъпо, по-скъпа е дори от къща", разказва Чавез. Участието им в оркестъра отваря пътищата им към гастроли по целия свят, много по-далеч от границите на собственото им гето.


Историята за "Рециклираният оркестър от Катеура" достига до продуцента Алехандра Амарила и режисьора Хулиана Пенаранда Лофтус, които през 2009 г. правят проучвания за документален филм за положението на децата в Парагвай. Провеждат интервюта с министъра на образованието и училищни директори и случайно разбират за детския оркестър. Така се ражда идеята за The Landfillharmonic (игра на думи между английската дума за сметище и "филхармония") - филм, който ще разкаже за живота на децата, работата на сметището, радостта от музиката и цената на музикалния инструмент. Проектът набира средства за реализацията си на собствения си сайт.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK