Глоби до 1000 лв. за клошари готвят от екоминистерството

Глоби до 1000 лв. за клошари готвят от екоминистерството

© Георги КожухаровГлоби в размер между 300 и 1000 лева за хората, които взимат от съдържанието на кофите за отпадъци, както и за всеки, който ги обръща или пали. Това е една от промените, предлагани от експертите на Министерство на околната среда и водите, разписани от тях в Закона за управление на отпадъци.  


Законопроектът им вече е публикуван за обществено обсъждане, информират от ведомството.
Крайният срок за становища по текстовете е след пет дни (11 януари). Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е сред целите на подготвените промени, изтъкват от ведомството.


"Целта е да се спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите. В последно време стана практика и контейнерите тип "иглу" да се унищожават, като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места", мотивират новите глоби от МОСВ.
В текста не се прави разграничение за какви точно кофи става дума – дали за цветните контейнери за разделно събиране или за сивите кофи за смесен боклук, т.е. глобите важат за посегателства на всички кофи.


Остава въпросът за ефективността на мярката и дали хората, които се изхранват от събиране, разделяне и връщане на отпадъци, ще могат реално да си плащат глобите. Скептични са и експерти от неправителствения сектор, които считат, че мерките няма да подобрят разделното събиране, защото не атакуват корените на проблема.


Според  Евгения Ташева от "За Земята" - експерт по оползотворяване на отпадъци, това, което със сигурност ще го подобри, е въвеждане на система за събиране на разделените отпадъци "от врата на врата". Като начало това трябва да направят магазините и другите търговски обекти, а работата може да се извършва от бивши "клошари".


"Глобите за ровене в кофите са неприложими на практика в мащабите, в които тази дейност се извършва неформално - става дума за десетки хиляди хора, които се прехранват от това. Вместо да предлага все повече наказателни и ограничаващи мерки, държавата трябва да потърси начин да даде възможност за достойно препитание на хората, които в момента зависят от събирането и предаването на вторични суровини", коментира още Ташева.


Пунктовете за вторични суровини в промишлените зони


Пунктовете за вторични суровини да бъдат преместени от градските зони само в промишлени или складови зони, залага още МОСВ.


В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части.  


Ведомството оправдава това нововъведение с желанието да откликне на многобройни жалби срещу шума и замърсяванията от тези "пунктове" в кварталите, както и на нуждата на гражданите от по-чиста и спокойна среда. Според експертите на МОСВ мярката ще уеднакви изискванията към бизнеса с отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и към площадките за отпадъци от черни и цветни метали, които са разположени единствено в промишлените или складови зони още от 2012 г.


Общините трябваше да са открили свои собствени площади за "безвъзмездно" предаване на разделени отпадъци, но много малко от тях са го направили. Според Евгения Ташева намаляването на възможностите и достъпността на местата за предаване на отпадъци също ще се отрази отрицателно, а не положително върху общото ниво на рециклиране.


Банкови гаранции до 15 000 лв.  


Предлага се и въвеждане на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.


Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш, посочват от МОСВ. При предварително третиране на автомобили и електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейност със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция.  


Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.


С промените се прецизират разпоредбите по отнемането на разрешенията и усвояването на банковите гаранции с цел да не се допуска кумулиране на наказателни норми, особено за дребни нарушения. Премахват се възможностите за едновременно отнемане на разрешение, усвояване на банковата гаранция и налагане на имуществена санкция.


Предвижда се и намаляване на банковата гаранция, необходима за издаване на разрешение за дейности с отпадъци от черни и цветни метали, от 25 000 на 15 000 лв. Мярката отразява и препоръките за противодействие на сивия сектор, дадени от Комисията за защита на конкуренцията. 


Въвеждане на такса смет


Най-важната мярка за действително подобряване на разделното събиране е въвеждането на такса смет на база количество смесени битови отпадъци, изхвърляни от дадено домакинство, етажна собственост, търговски, административен обект, е мнението на Евгения Ташева от "За Земята". Това вече се прилага за фирми например в София, но гражданите като местни данъкоплатци са дискриминирани към момента от факта, че общините не желаят да приложат изискванията на закона за местни данъци и такси и да променят такса смет.


Според Ташева, докато не се направи тази промяна на таксата и липсва масова информационна и обучителна кампания за това кое къде и кога трябва да се изхвърля, разделното събиране в България няма да се подобри. 


В услуга на едни бизнеси, в ущърб на други бизнеси и най-бедните


Предлаганите поправки в закона, предложени от МОСВ, са единствено в услуга на определени бизнес интереси и в ущърб на други бизнес интереси, както и в ущърб на най-бедното съсловие от хора, които се занимават със събиране на вторични суровини, смята Ташева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK