Китай намалява производството си на въглища

Китай намалява производството си на въглища

© Sheng Li, ReutersКитай обяви, че през следващите три години няма да позволи отварянето на никакви нови въглищни мини, информира "Блумърг" в началото на 2016 г.


Над 1 000 от вече съществуващите мини в страната също ще бъдат затворени през тази година и с това ще намалят общото производство на въглища от 70 милиона тона, съобщи Националната енергийна администрация на Китай.


Анализатори коментират, че това е първият път, в който Пекин забранява откриването на нови мини. Те обясняват смяната на посоката в енергийната политика на Китай с две причини: спадът в търсенето на въглища като резултат на забавянето на икономиката, както и нарастващата обществена загриженост заради опасно високите нива на замърсяване на въздуха.
Смогът погълна редица градове в цялата страна през последните месеци. Столицата Пекин (с население от близо 20 милиона души) издаде две поредни предупреждения от най-висока степен на опасност за замърсяване на въздуха (червена тревога) миналия месец. Като следствие бяха затворени училищата, а на жителите беше препоръчано да не напускат домовете си.


Проучване от 2015 изчислява, че замърсяването на въздуха – основната причина за което е масовото изгаряне на въглища, е довело до смъртта на над милион и половина души годишно в Китай.


Страната е най-големият производител и потребител на въглища в света. Емисиите от въглищни електроцентрали и други индустриални предприятия в Китай са го направили най-големият източник на парникови газове в света, извеждайки повече променящи климата газове в атмосферата всяка година, отколкото в САЩ и Европейския съюз, взети заедно.


В съответствие с ангажиментите по споразумение със САЩ в края на 2014 г. и с тези, поети на среща на върха за климата в Париж, Китай цели радикално да намали използването на въглища в бъдеще.


През 2010 г. въглищата генерирани около 70% от общата енергия на Китай, през миналата година тази цифра спада до 64 процента, а големи инвестиции бяха направени във възобновяеми енергийни източници.


Не е ясно дали спадът в потреблението на въглища ще е достатъчно бърз или амбициозен, за да има ефект в борбата с климатичните промени засега не е ясно.


Остава и въпросът дали във въгледобивните райони на Китай – предимно в северната част на страната, някога ще се възстанови околната среда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK