Почти всички нарушители в горите се чувстват безнаказани

Почти всички нарушители в горите се чувстват безнаказани

© Юлия Лазарова85% от нарушителите в горите в момента не изплащат наложените им глоби и се чувстват безнаказани. Това съобщи Димитър Баталов от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ по време на дискусия за горите, организирана от "Зелени закони" в Червената къща в четвъртък.


Експертът определи ниската събираемост като най-сериозният проблем за отговорните институции шест месеца след влизането в сила на промените в Закона за горите, които целяха справяне с незаконната сеч и дърводобив в страната.


Заради този проблем, който по думите на Баталов е "голямата болка" в момента, от агенцията настояват за промени в няколко закона с цел повишаване на събираемостта на наложените глоби за нарушения в горите .
От началото на 2016 г. са съставени редица актове – от общо 4 406 проверки са съставени близо 180 акта, но събираемостта е около 15 процента. Целта на проверките е била да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, влезли в сила през лятото на 2015 г.


"Нарушения са констатирани точно по местата, където има незаконен добив на дървесина и именно там, където имаше протести срещу новновъведенията с мотива, че пречат на бизнеса," подчерта още специалистът като визира районите около Самоков, Сърница, Ботевград.


"Някои от служителите нарочно не са изпълнили задълженията си," коментира в тази връзка Баталов. Нй-евтината система за видеонаблюдение с една камера на входа и изхода е около 500 лева, а с 3-4 камери - 1500 лева, което не е толкова съществен разход, каза още ексепртът.


Нередностите са били свързани основно с липса на инсталирана електронна система за наблюдение; за неразчитане на регистрационните номера на автомобилите или неправилно насочване на камерите към входа и изхода;работа, при която не се спазват изискванията.


От 1 януари до 6 март 2016 г. са осъществени и близо 10 хиляди проверки за наличие на GPS, като са съставени над 130 констативни протокола и 199 акта.


Събираемостта на глобите при юридическите лица е по-голяма – близо 40%, каза още Баталов и обясни разликата със съществуващите начини те да бъдат притиснати да платят за нарушенията си. Това е и причината за повишаването на общия процент на събираемост на глобите - от 7% през 2002 г. До 15% през 2015 г.


Регионалните дирекции с по няколко проверки месечно


Изпълнителна агенция по горите ще си взаимодейства с няколко други ведомства, между които МВР, НАП, Агенция "Митници", "Главна инспекция по труда", Държавна агенция по метрология и технически надзор", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев.


Идеята е така институциите да имат взаимен достъп до информацията, с която разполагат, а целта – по-качествен контрол.


Всяка Регионална дирекция по горите, ежемесечно ще извършва минимум по една проверка с всяка от тези институции, посочи Кръстев. Незаконният добив на дървесина върви с други нарушения и ефектът ще е за цялата система


Целта е от 1 юли да няма хартиени превозни билети и да се работи само с електронни превозни билети за всички гори.


"Новата система работи"


"След шест месеца виждаме, че променените текстове работят. С въведените електронни позволителни за сечи и електронните превозни билети вече става невъзможно с един превозен билет да извършват повече от един курс, отбеляза той. Това до голяма степен сложи край на един голям бич – незаконната сеч," коментира Румен Желев от парламентарна комисия по земеделие и храни по време на дебата.


"Системата на контрол в горските територии на България е най-иновативната в цялата страна," изтъкна заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов като изтъкна, че став адума за систем, в която годишният оборот е около 500-520 млн. лева, е обхваната с контролни марки, с електронни билети, с GPS и камери. Въпросната система вече е представена пред агенция "Митници".


Повечето ни предложения се осъществиха, по отношение на прозрачността и условията за контрол от страна на гражданите при бъдещото стопанисване на горите, отбеляза и Тома Белев от Асоциация на парковете в България.


Електронните превозни билети се издават на място и добитите количества веднага са видни в електронната система на ИАГ, отчете се и Ивайло Иванов - директор на дирекция "Информационни дейности" в ИАГ. Там всеки може да види и всички позволителни за сеч, кой ги е издал, за кое място и на кого, както и за какви количества.


За подобряване на системата за подаване на сигнали от граждани за нарушения се разработва отделен софтуер, информира Димитър Баталов. Той ще отсява реалните от фалшивите сигнали, подадени на телефона за спешни повиквания 112.


За миналата година подадените на него сигнали са 5 200, а от началото на тази година - още 1 400. Времето от подаването на сигнала до реакцията от отговорните инспектори и горски стражари също е съкратена, съобщи Иванов.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 549 Неутрално
 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Нарушителите не само в горите се чувстват така !

 3. 3 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Дамм. Защо да не ги убиваме на място?! От природата зависи отцеляването на човешкия род. Който я затрива да бъде затрит. Не ли?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Весело

  [quote#0:"статия"]Целта е от 1 юли да няма хартиени превозни билети и да се работи само с електронни превозни билети за всички гори.[/quote]
  Цвинокио не би одобрил това. Както и всичко електронно, дистанционно и премахващо корупцията.

 5. 5 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отново политкоректна статия.Нещо за преобладаващите етнноси на тези нарушители-бракониери да ни информирате?Там е заровено кучето.

 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#3] от "forum_terrorist":

  И без това дивеча намалява, много народ с радост ще участва, безплатно при това

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#2:"daam" Нарушителите не само в горите се чувстват така ! [/quote]
  ***
  ...включително и дупетатите

  Начи за "парно" без радиатори съд в твое отсъствие, без да знаеш и съдебен иъпълнител. Тук какво пречи, забранено ли е?!
  Деба и дървото!

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#5] от "kiki57":

  Тези, за които намекваш са най-малкия проблем. Сече се организирано в големи мащаби със затваряне на очите от страна на горските. А и да не искат да си ги затворят, ще ги принудят да си мълчат. Най-често се прави от фирми свързани с ДПС.

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 970 Неутрално

  За сметка на това у нас всички, които НЕ нарушават закона се чувстват и СА наказани!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на ШпекСаламНароден
  ШпекСаламНароден
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Където управляват депесарите,горите се секат безобразно,горските пътища се издълбават от дълбоки коловози,оставено след "Джуганите" и стават практически непроходими дори за джипове.А след сечта остават непочистени клонаци и шума,които по закон трябва да се премахнат.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  То останаха ли гори изобщо вече.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 677 Гневно

  Не се чувстват - те СА безнаказани.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Тия, от Агенцията по горите, защо се правят на луди...?! Повечето незаконна сеч, е с тяхно съдействие или най-малкото затваряне на очите, срещу нещо друго!
  Застанете по тъмно в празнични или почивни дни някъде из Ришкия проход примерно... От десет преминали покрай вас камиона, пет или шест са натоварени с дървесина! Няма да видите нито една патрулка или кола на горското, гаранция!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо няма протести на еколози заради масовата сеч, ами са се вторачили само там където има инвеститорски интерес

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Точното заглавие е "Всички нарушители са привилегировани". По специално циганите.

 16. 16 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "tenevski":

  Ти самия, протестира ли ясно и видимо срещу жестоката съсипия и унищожение на българските гори!?Или стихията ти е манипулациите и лъжите!?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Ама за какво ни е модерна система за контрол,като повечето нарушители не се хващат,глобите не се плащат и няма престъпници в затвора.

 18. 18 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До #8 - gogo2011

  Написал съм етноси,а не етнос.Що не се сетиш дали в министерството на Земеделието и горите до скоро можеше да се чуе българска реч?
  Пък иначе съм напълно съгласен с Костича.Излиза,че начини има,но желание няма.Да си чул Българският Хелзинкски Комитет и нему подобните да са се застъпили за подгонените от Топлофикация българи?

 19. 19 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 217 Разстроено

  До #9majorman

  Решетките по прозорците на жилищата на мирните хора и блиндираните им врати са по-здрави от тези в арестите и затворите.Това доказва написаното от теб.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално

  И при политиците е така,те също се чувстват безнаказани.

 21. 21 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално  #До коментар [#14] от "tenevski":

  Ти самия, протестира ли ясно и видимо срещу жестоката съсипия и унищожение на българските гори!?Или стихията ти е манипулациите и лъжите!?# цитат на коментар 16 ========================================
  Манипулацията и лъжите са присъщи на 20 ната протестиращите набедени зелени които протестират само където се появи инвеститор .Последно скочиха да защитават ония които замърсяват цяло лято плажовете-дивакокъмпингуващите . Добре е обаче че не срещат никаква подкрепа

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Весело

  Ами елементарно!
  Толкова ги хващат!
  Такива са им наказанията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Разстроено

  МОЧА имени Лелина

  Шумкарска им работа.
  Мандробирджийска...

  А Трудещи се - произвеждат.
  Благата в мандрите зареждат.

  "Почти всички нарушители в горите се чувстват безнаказани"

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Те половината милионери в България са от незаконна търговия с дървесина. Починът на другаря Костов беше "пали, сечи, изнасяй". А тези дето не си плащат глобите, трябва да ги отработват в затвора. Друг начин няма.

 25. 25 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "forum_terrorist":

  Съм "ЗА"

 26. 26 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Гневно

  Ето ви един сигнал и от мен. Елате в гр. Годеч, София област. Един местен дерибей, заедно с група цигани на коне изсякоха гората на града и масово се сече ПОГОЛОВНО. След като населението видя, че всеки си прави каквото си иска, и те започнаха да си сечат и да си купуват резачки. Реже се без оглед, стига да има добър материал, който да става за огрев или мебели. Абсолютно съм убеден, че контролът клони към 0 - разрешават се 50 кубика, режат се 200. Изобщо пълна кочина! Знам, че не е само това градче с такива проблеми. Липсва държава!
  Сега този дето изсече гората, спонсорира едно момченце, граничен полицай, който стана кмет от ГЕРБ. Цветан Цветанов е от съседното село Шума. Сега вече ще се спукат да крадат от гората, защото вече няма какво да се влачи от самите хора! Отврат! Държава няма, само мафиоти, пазени от гербаджиите!!!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Така е навсякъде където държавата
  не си е на мястото!!!

 28. 28 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 262 Гневно

  До там ли опряхте!?!? Да, се правите на Герой пред бедните и изнемогващи за прехраната си, Нещастници!?
  До там ли я докарахте!? Мърлячи!?
  За едно клонче прогнило и ощърбано от дървояди ВЕЙКА!?!?
  Нещастници!? Вместо да хващате крадящите милиарди и милиони кръвопийци!? Сте се нахвърлили върху обикновеният човек който сече дърво за да се стопли!! А този който краде милиони остава ненаказан!?!?
  Нещастници!?!? Никога няма да прогресирате!?!?
  Боляри ненаситни!!!!

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 29. 29 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#28] от "spice1":

  Андрешкоооооо!

  chavo64
 30. 30 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#29] от "chavo64":

  Не е така!!!! Нима не Виждаш?????
  Заслепен си!!!!
  Горите са си на мястото!!! Но, те са крадливи, завистливи, злобни пропити ОТ АЛЧНОСТ И НЕНАСИТНОСТ изроди КОЙТО СИ СЕ МИСЛЯТ за Богоподмазани!?
  Но, не са???? Това е Алюзия, тяхна!?!?
  Проумей го!? Ако не си зазомбен, все още!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 31. 31 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "spice1":

  Ми моята наследствена гора в Ловешкия Балкан я изсякоха цялата. Стари дъбове, като видях ми се доплака. Та къде викаш си стои гората?!

  chavo64
 32. 32 Профил на MAD MARCH HARE
  MAD MARCH HARE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Почти всички нарушители в горите се чувстват безнаказани"

  Ше зема да стана горски и или ше станете хора, или в шише ше пикаете година и 9 месеца барем!

  Where is the wonder where’s the awe!?
 33. 33 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До коментар [#31] от "chavo64":

  Истината е!!!!!Че никога не е била Твоя!?
  В противен случай не би, допуснал такъв край!?
  Истинският собственик се грижи за собствеността си!?
  А ти си получил нещо на готово!? Като 99 % от българите!?!?
  И сега хленчиш!?!? Като малко бебе за майчино виме!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 34. 34 Профил на MAD MARCH HARE
  MAD MARCH HARE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "визира районите около Самоков, Сърница, Ботевград."

  У Сърница е страшно. В бившия стопански двор 40-50 гатера. Питаш некой "Тия талпи по колко са?" А той ти вика "Аааа, не са мои!" Питаш всички наоколо. Ничии са явно. "Ами товарете тогава!" Тва на моите апапи. И тогава се почва ено "джабур-джабур" по талафона. Ама първо мета стреличка, после некой го набира. Па въпроси. "Ма откъде сте? Ма що са ви?" Накрая идва един с глава като зарче, който джабури по талафона на цели 10 метра. И почва пазарлъка. Да умреш от смях.

  Where is the wonder where’s the awe!?
 35. 35 Профил на MAD MARCH HARE
  MAD MARCH HARE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "MAD MARCH HARE":
  "У Сърница е страшно."
  То пък у Змеица и Барутин ноо убаво. Или у Ракитово, Дорково, Костандово, ..........

  Where is the wonder where’s the awe!?
 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#35] от "MAD MARCH HARE":

  навсякъде е така ,същото и в Смолян , далаверата си върви тотално се краде от години ,особено от депесарските местни кадри бивши и настоящи

 37. 37 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз мисля че еколозите трябва да започнат протести в тая посока, време е да се спре незаконното изсичане на горите. Ето това би било истинска и безкорисна природозащитна кауза и мисия!

 38. 38 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#3:"forum_terrorist"]Дамм.[/quote]
  Когато ГО срещна(нарциса) винаги слагам минус!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK