Почти всички нарушители в горите се чувстват безнаказани

Почти всички нарушители в горите се чувстват безнаказани

© Юлия Лазарова85% от нарушителите в горите в момента не изплащат наложените им глоби и се чувстват безнаказани. Това съобщи Димитър Баталов от Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ по време на дискусия за горите, организирана от "Зелени закони" в Червената къща в четвъртък.


Експертът определи ниската събираемост като най-сериозният проблем за отговорните институции шест месеца след влизането в сила на промените в Закона за горите, които целяха справяне с незаконната сеч и дърводобив в страната.


Заради този проблем, който по думите на Баталов е "голямата болка" в момента, от агенцията настояват за промени в няколко закона с цел повишаване на събираемостта на наложените глоби за нарушения в горите .
От началото на 2016 г. са съставени редица актове – от общо 4 406 проверки са съставени близо 180 акта, но събираемостта е около 15 процента. Целта на проверките е била да установят дали и как се спазват разпоредбите на Закона за горите, влезли в сила през лятото на 2015 г.


"Нарушения са констатирани точно по местата, където има незаконен добив на дървесина и именно там, където имаше протести срещу новновъведенията с мотива, че пречат на бизнеса," подчерта още специалистът като визира районите около Самоков, Сърница, Ботевград.


"Някои от служителите нарочно не са изпълнили задълженията си," коментира в тази връзка Баталов. Нй-евтината система за видеонаблюдение с една камера на входа и изхода е около 500 лева, а с 3-4 камери - 1500 лева, което не е толкова съществен разход, каза още ексепртът.


Нередностите са били свързани основно с липса на инсталирана електронна система за наблюдение; за неразчитане на регистрационните номера на автомобилите или неправилно насочване на камерите към входа и изхода;работа, при която не се спазват изискванията.


От 1 януари до 6 март 2016 г. са осъществени и близо 10 хиляди проверки за наличие на GPS, като са съставени над 130 констативни протокола и 199 акта.


Събираемостта на глобите при юридическите лица е по-голяма – близо 40%, каза още Баталов и обясни разликата със съществуващите начини те да бъдат притиснати да платят за нарушенията си. Това е и причината за повишаването на общия процент на събираемост на глобите - от 7% през 2002 г. До 15% през 2015 г.


Регионалните дирекции с по няколко проверки месечно


Изпълнителна агенция по горите ще си взаимодейства с няколко други ведомства, между които МВР, НАП, Агенция "Митници", "Главна инспекция по труда", Държавна агенция по метрология и технически надзор", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Тони Кръстев.


Идеята е така институциите да имат взаимен достъп до информацията, с която разполагат, а целта – по-качествен контрол.


Всяка Регионална дирекция по горите, ежемесечно ще извършва минимум по една проверка с всяка от тези институции, посочи Кръстев. Незаконният добив на дървесина върви с други нарушения и ефектът ще е за цялата система


Целта е от 1 юли да няма хартиени превозни билети и да се работи само с електронни превозни билети за всички гори.


"Новата система работи"


"След шест месеца виждаме, че променените текстове работят. С въведените електронни позволителни за сечи и електронните превозни билети вече става невъзможно с един превозен билет да извършват повече от един курс, отбеляза той. Това до голяма степен сложи край на един голям бич – незаконната сеч," коментира Румен Желев от парламентарна комисия по земеделие и храни по време на дебата.


"Системата на контрол в горските територии на България е най-иновативната в цялата страна," изтъкна заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов като изтъкна, че став адума за систем, в която годишният оборот е около 500-520 млн. лева, е обхваната с контролни марки, с електронни билети, с GPS и камери. Въпросната система вече е представена пред агенция "Митници".


Повечето ни предложения се осъществиха, по отношение на прозрачността и условията за контрол от страна на гражданите при бъдещото стопанисване на горите, отбеляза и Тома Белев от Асоциация на парковете в България.


Електронните превозни билети се издават на място и добитите количества веднага са видни в електронната система на ИАГ, отчете се и Ивайло Иванов - директор на дирекция "Информационни дейности" в ИАГ. Там всеки може да види и всички позволителни за сеч, кой ги е издал, за кое място и на кого, както и за какви количества.


За подобряване на системата за подаване на сигнали от граждани за нарушения се разработва отделен софтуер, информира Димитър Баталов. Той ще отсява реалните от фалшивите сигнали, подадени на телефона за спешни повиквания 112.


За миналата година подадените на него сигнали са 5 200, а от началото на тази година - още 1 400. Времето от подаването на сигнала до реакцията от отговорните инспектори и горски стражари също е съкратена, съобщи Иванов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK