Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Визия за горите готвят заедно бизнесът, природозащитници и граждани

Визия за горите готвят заедно бизнесът, природозащитници и граждани

© WWFГражданска визия за бъдещето на българските гори" подготвят заедно представители на бизнеса на дървопреработвателната промишленост и туристическия бранш, природозащитни организации и гражданското общество.


Причините за инициативата са редица системни проблеми, с които законът и контролът не могат да се справят: горите се секат безогледно, горските пътища се разбиват до непроходимост, а печалбите от дърводобива са ограничени в определен кръг от хора.


Рамката на визията беше зададена по време на форум "Гори" в понеделник във Френския институт. Основната цел на събитието е да събере и да обедини различните групи заинтересовани страни около една обща визия за бъдещето на българските гори и как точно ще се опазят и развият те през следващите пет години - 2016-2021 г. Когато документът бъде финализиран, той ще бъде изпратен до държавните институции, за да защитят те по-добре обществения интерес при управлението на горите.
Преди година предлагахме промени в Закона за горите, за да се засили държавният контрол. За тази една година установихме, че не става дума за проблем в закона, а за системен проблем. Разбрахме, че има спешна нужда от смяна на системата, мотивира инициативата Александър Дунчев от WWF.


По време на дискусията участниците във форум "Гори" ще се опитат да изработят единна визия, за това как да се управлява българската гора, както и да се запознаят участниците с добри практики, приложими в България. Освен на място всеки желаещ може да се включи в дебата чрез коментари в ютюб канала на "Прозрачни планини", както и на сайта на инициативата до 3 май. След финализиране на "Гражданска визия" тя ще бъде изпратена до Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите, както и до Министерски съвет и Народното събрание.


Според организаторите, за да се защити по-добре общественият интерес, са необходими съществени промени в управлението на горите, които да гарантират, че този публичен ресурс се използва по прозрачен и обществено приемлив начин, а социалните и екологичните функции на горите са равнопоставени на дърводобивните.


Някои от предложенията, които дават, са: да се извършват стопански дейности в публичните гори директно от държавните и общинските горски стопанства; да се стимулира развитието на местна дървопреработвателна промишленост с акцент върху възможно най-много добавена стойност; да се инициира международен контрол на управлението и контрола в българските гори и др.
Пълен списък и аргументация на всички предложения може да бъде намерен на дискусионния сайт на "Прозрачни планини".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK