Производители на зелена енергия пред парламента: Обречени сме на фалит

Производители на зелена енергия пред парламента: Обречени сме на фалит

© Юлия ЛазароваПротест срещу промени в Закона за енергетиката се проведе пред сградата на Народното събрание в четвъртък.


Близо 300 са собственици на малки централи за "зелена енергия", които са изградени с безвъзмездна помощ от държавен фонд "Земеделие". Днес част от тях се събраха пред парламента, за да изразят протеста си срещу действията на депутатите и правителството. Протестиращите предупреждават, че заради промени в закона са обречени на фалит след като изкупната цена, по която държавата ще изкупува енергия им е намалена с 500 %.


Приносът на малките зелени централи за цената на тока е под 1%.
Преди пет-шест години тези собственици на малки фотоволтаични електроцентрали са сключили договор с държавата за изкупуване на тока 20 години напред. Проблемът възниква, когато през лятото на 2015 г., държавата едностранно променя условията и намалява изкупната цена на тока с 500%. В тази връзка вече има 21 дела подадени в съда в Страсбург за нарушение на правата на човека.


"Парламентът определи със закон нашия фалит", коментират протестиращите пред БиТиВи. Те изтъкват, че приетия закон за възобновяемите източници е част от Общоевропейското законодателство. Според него България е приела ангажимент до 2020 г. 20% от общата ни енергия да е от възобновяеми източници.


Стачкуващите производители подчертават, че не са съгласни с образа за тях, представен в медиите – че печелят много за сметка на българските данъкоплатци. "Това въобще не е вярно – нали виждате, изправени сме пред фалит", коментират те.


"Аз лично имах голям кредит, който изплатих с продажба на жилище. Тези пари няма кой да ни ги върне, за мен това е кражба", казва Александър Делчев – собственик на фотоволтаична централа пред БиТиВи. Красимир Бейков е друг собственик на фотоволтаична централа до Гоце Делчев. Той вече не може да си покрие дори оперативните разходи. Месечно губи 1000 лв. "Вече сме в процес на фалит... изкупните цени за електроенергията бяха намалени драстично", казва той в репортаж на телевизията. По думите му вече не е в състояние да връща кредитите и лихвите си.


Според председателя на комисията по енергетика в парламента – Делян Добрев, централите без право са получавали високи цени за тока, който произвеждат, в продължение на три години."Това са централи финансирани с безвъзмездна помощ от ЕС - не изцяло, но на 70-80 %, а собствените средства са между 20 и 30 %", каза Добрев. По думите му държавата ги спряла в първия момент, в който е разбрала, че има проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK