Наръчник за лична соларна инсталация в Каспичан

Наръчник за лична соларна инсталация в Каспичан

© Надежда Чипева, КапиталИлиян Илиев решава да инсталира малка соларна инсталация на балкона в апартамента си в град Каспичан. Отнема му над две години време, килограми хартия за формуляри, безброй пъти ходене до различни институции... След всичко това Илиян все пак остава оптимист. Въпреки трудностите, с които се сблъсква в този дълъг път, е убеден, че инвестицията му си заслужава и решава да сподели опита си.


"Инвестицията се възстановява, като периодът за възвръщането намалява. Средствата, инвестирани във фотоволтаични централи, носят по-добра доходност, отколкото да се внесат в банка и самото инсталиране на фотоволтаици води до подобрение на електрическата системата за домакинствата – например намалява вероятността за токов удар", споделя Илиян. Той работи в Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и описва всичко, през което минава в процеса на инсталиране на малката слънчева инсталация. Така създава дневник-пътеводител с всички стъпки, етапи и процедури към собствената соларна инсталация.


Наръчникът му е достъпен за свободно ползване онлайн, а основната идея е да покаже на хората, че поставянето на ВЕИ инсталации в дома е възможно.
Процесът на поставяне на соларните панели на балкона в апартамента на Илиян Илиев

© Илиян Илиев, 1000Balkan.com

Процесът на поставяне на соларните панели на балкона в апартамента на Илиян Илиев


"Следвайки и надграждайки опита на Илиян, хората, които желаят да бъдат производители на енергия и да намалят енергийната си зависимост, могат да го направят," уверяват и от Коалиция за климата, които се борят и за облекчаване на законовата рамка на процеса.


Затова и дневникът-пътеводител е придружен от Анализ на правната рамка на процедурите, свързани с експлоатацията на фотоволтаичните инсталации в публичния сектор и домакинствата", който изготвен от адвокат Александър Асенов и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). Тази брошура е първата стъпка към диалог между отговорните институции, от които зависи облекчаването на режимите за малките ВЕИ инсталации.


Процесът на поставяне на соларните панели на балкона в апартамента на Илиян Илиев

© Илиян Илиев, 1000Balkan.com

Процесът на поставяне на соларните панели на балкона в апартамента на Илиян Илиев


Производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от домакинствата, публичния сектор и малките бизнеси има несъмнени перспективи за развитие, напомнят и от Коалиция за климата в България.


Малките ВЕИ инсталации предлагат значителните ползи за енергийната система, обществото и околната среда, но действащото законодателство не насърчава производството и потреблението на подобна енергия на местно ниво, посочват проблема от коалицията. Големият брой регулаторни режими и административни изисквания, с които малките производителите на електрическа енергия от ВЕИ трябва да се съобразяват, не води до развитие на децентрализираното производство на енергия.


От "Грийнпийс"-България също настояват за политики за насърчаване прилагането на соларни енергийни решения в домакинствата. От организацията изтъкват, че фотоволтаичните инсталации не само могат да ни направят независими от енергийната система, но и не отделят опасните за здравето на хората фини прахови частици. "Замърсяването на въздуха в градовете ни е огромен проблем. Горенето на въглища за битово отопление е практика, която трябва да остане в миналото", казва Теодора Стоянова от организацията.


Световната енергийна криза наред с ускоряването на промените в климата през последните десетилетия постави на дневен ред въпроса за добива на енергия от т.н. алтернативни или възобновяеми източници. В контекста на практическата изчерпаемост на изкопаемите горива, глобалните цели за намаляване емисиите на парникови газове и опазването на околната среда, възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са в позицията постепенно да придобият първостепенно значение, пишат на сайта си от "Грийнпийс-България".

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Докато в Гремания хората са си поставили цел 1млн покрива със соларни панели(отделно ветровите централи!!), то при нас това начинание е по-скоро екзотика. Наляха милиони в частни джобове на мошеници за паркове на земеделска земя, а ограничиха обикновените хора да ги монтират по домовете и офисите си - така аз разбирам приетите условия за узаконяване на ВЕИ. Аз лично се отказах от безумните документни разрешителни и минах на варианта каквото произведа да си го ползвам. Продпочитам да дам малко пари за устройство, което да балансира прозводството ми и консумацията, от колкото да пълня гушите на нашето чантаджийство.
  Така сметката ми падна с около 30-40% месечно в зависимост от слънчевото греене и духане(имам и вятърен агрегат), а хората на енергото не могата да повярват, че плащам толкова малко за електро енергия на цяла една къща и през няколко месеца сменят електромерите(да не би да ги бъзикам)
  Само за информация имам 1квтP фотоволтаични панели, както и 8кв.м. за топла вода и 2квт ветроагрегат. Всички токопроизвеждащи източници са вързани през on-grid мрежови инвертори.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":

  Аз си мислех ,че снирането на панелките ,ще започне със соларни панели на покрива, но се оказа ,че става дума само са стиропор.

 3. 3 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1302 Любопитно

  "Световната енергийна криза наред с ...."


  Само аз ли не зная, че има световна енергийна криза? В какво се изразява?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  в пърдене на милиарди тонове въглроден двуокис, азотни съединения и цял куп микрочасици в резултат от използването на ниско ефективни системи за генериране на енергия използващи въглеродни горива, които са в ограничено количество и няма да стигнат за да задоволят нарастващата нужда от енергия...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#1] от "traveler1":

  Само мога ви кажа "евала" за труда и упорството, аз също съм се засилил по вашия път и мисля, че когато човек иска нещо, може да го постигне въпреки пречките...

 6. 6 Профил на tonyz
  tonyz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":

  Предполагам че използваш хибриден инвертор защото on-grid инверторите отдават изцяло в мрежата.

 7. 7 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Поздравления приятелю! Популяризирането на твоята „Одисея“ е макари малка - важна стъпка в правилната посока по която вървим!!
  Дано и други се “запалят“ по ..... бъдещето!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 8. 8 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "traveler1":

  Това е и моето решение. По груби сметки се надявам да покрия поне 40% от нуждите ми по този начин.

  Моралът не е порок!
 9. 9 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Браво за изпълнението и за споделянето!!!

 10. 10 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С мойта южна тераса с дължина 15 метра добре ще ми дойде тази идея ... някой ден

 11. 11 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това което е направил Илиян има да се изплаща дъъълги години. Изправен така панела ще генерира с 33% по малко електричество от колкото ако е поставен на 45* наклон. От 1кВпик ще вади 768 киловатчаса на година, които струват 768*0,22= 169лева.

  Калкулатор:
  http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

  Централата без труда струва 4*400лева за панелите и още 1200 за инвертора = 2800лева.

  С монтажа, проектите, разрешителните отиваме на 3500лв.

  Така възвръщаемостта става над 20 години!!!

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 12. 12 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Аз ли бъркам или някой не може да смята. На месец плащаме 80 лв за ток. 3500:80:12 =3.64 години се изплаща инвестицията.

 13. 13 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 340 Неутрално


  До коментар [#11] от "kokoto2":
  Съжалявам, не предвидих, факта, че панелите няма да покриват консумацията на ток, която имаме ние.


 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  винаги има сметка ,особено като се има в пред вид ,че се замърсява и околната среда ,което значи и ние включително се тровим ,което е пари и разходи за здраве за в бъдеще за нас ,децата ни ,съседите ни и всички останали

 15. 15 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "kokoto2":

  Не съм гледал подробностите, но в тази система няма ли и акумулатори? Защото иначе в слънчевия летен ден какво ще ги прави тези 1кВ докато е на работа (освен ако цял ден не върти климатик!)? Зимата ясно, ама тогава да се надяваш на слънчев ден да се стоплиш...

  А и във възвръщаемостта не отчиташ амортизацията на панелите и инвертора (и те си стареят и дават фира от време на време).

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е, ако новън е само слънчево, само дъждовно, само топло или само студено е по-лесно с всички технически решения. При нас е големия зор, че трябва да мислим едновременно за отопление при -15 и за охлаждане при +40.

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Цитат от "пътеводителя":

  "Подписах едностранно договора за изкупуване на енергия.
  КЕВР е дала преференциална цена от 353,97 лв./МВтч"

  Значи той си купува ток за домакинството си от Енерго-Про на нормална цена, а продава този от фотовалтаика за 353,97 лв!!!!!!!!!!
  И значи заради такирати като този, бабите с по 200 лв пенсия, трябва за плащат безумни скъпия ток в България!?!?!?!?!?

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В контекта на горно написаното от мен, този човек е ПЛАДНЕШКИ КРАДЕЦ! (т.е. краде по пладне, когато е светло и продава ток за по 353,лв/МВтч! А всъщност, може и по тъмно да продава - много е лесно да върже входящия по-евтин ток от Енерго Про и към фотоволтаичната инсталация и да го препродава с тройна надценка!!!)

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "matematika":

  Бъркаш да! Той не пести от консумиран ток, той пак си плаща същата сума за ток, но ПРОДАВА ТОЗИ ОТ ФОТОВОРТАИЦИТЕ НА ВИСОКА ПРЕФЕРЕНЦИАЛАНА ЦЕНА!!!

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "Г.Е.М.":
  До коментар [#7] от "Georgi Yordanov":
  До коментар [#11] от "kokoto2":

  Прочетете така наречения му "Полезният наръчник" - той не пести ток, той я продава на Енерго Про за по 353,97 лв./МВтч, която цена после вие плащате през надутите си сметки за ток! Затова и не му пука дали панелите му ще са вертикални или под ъгъл 45 градуса към сланцето - той взима от Енерго-Про колкото си иска евтин ток, връзва го към изхода на фотоволтаиците и го препродава пак на Енерго-про на зевишена цена - ХОП, ДАЛАВЕРКА!

 22. 22 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#4] от "tucker case":
  Виждам как в тази еко-оперета все ще се намери кой да изпълни едновременно ролите на Дон Кихот и Санчо....

 23. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 916 Любопитно

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Това, което е направил той, си е негова работа. Аз ще си правя инсталация за собствени нужди, без да продавам на никой, имам достатъчно консуматори целогодишно, за които не искам да плащам на Про, Чез и разни други. Соларната система ще бъде "развързана" спрямо централната мрежа и те така...

 24. 24 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Е голям смешник си - човека с регистрираните няколко кВт е далаверкаджията а тези със стотиците МВт те са нашите родни мутри. А уникалната цена пак същия този човек си я договаря не се определя от нашичката родна мутренска държавка.

 25. 25 Профил на Vladimir Krumov
  Vladimir Krumov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Защо заблуждаваш хората? Чети внимателно:
  "Производителят заплаща ежемесечно на
  собственика на разпределителната мрежа такса достъп
  до електроразпределителната мрежа в размер на 152,10
  лв./МВтч.".
  "Данъкът е в размер на 15%
  от приходите."

  Или собственикът получава: (353,97-152,10)х0,85=176,69

  Цените на Енерго-про са публикувани тук: https://www.energo-pro.bg/bg/Dejstvashti-ceni-na-elektroenergiyata-Bitovi-klienti и дневната цена е 184,52 лв/Мвтч.

 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#21] от "cristo_n":

  Ако така е направен закона, помисли си за умниците, които са го гласували... И после помисли за тези, дето правят врътката не с киловати, а с мегавати... Аз все пак се съмнявам да можеш да върнеш тока, който си получил, но не знам как е изградена системата.

 27. 27 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#2] от "hodounski":

  И то пожароопасно саниране благодарение на което при пожар на 1ет. може да изгори и дори и последния етаж, защото се разпространява чрез фасадата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK