Норвегия стана първата държава, която забрани обезлесяването

Норвегия стана първата държава, която забрани обезлесяването

© Associated PressНорвегия стана първата държава, която забрани обезлесяването, събщават редица световни медии и коментират, че действията й са огромна стъпка към ограничаването на глобалното обезлесяване. Според изчисления на учени, световните тропически гори може да изчезнат напълно до 100 години при скоростта, с която ги изсичаме.


На 24 май, Норвегия се обвързва с политика за "нулево обезлесяване", съобщава "Climate Action", които са партньори на ООН. В края на миналия месец норвежкият парламент пое ангажимент да забрани всеки продукт в неговата верига на доставки, който допринася за обезлесяването на тропическите гори чрез политика за обществените поръчки на правителството.


Миналата седмица норвежките законодатели са поели допълнителен ангажимент да намерят начин да снабдяват с основни продукти, като палмово масло, соя, говеждо месо и дървен материал, които не оказват негативно влияние върху екосистемите. Тази стъпка е продължение на обещанието, което Норвегия направи по време на срещата на върха на ООН за климата през 2014 г., наред с държави като Германия и Великобритания.
Според Организацията на обединените нации, производството на палмово масло, соя, говеждо месо и продукти от дърво е довело до почти половината от обезлесяването на тропическите гори.


Изсичането и опожаряването на гори, освобождава въглеродът от дърветата като въглероден диоксид - основният парников газ, допринасящ за промените в климата.


Всеки продукт, който допринася за обезлесяването, няма да бъде използван в скандинавската дървжава. Ангажиментът е част от плана за действие на страната за опазване на биоразнообразието, а основната организация, която лобира от повече от година за това е Фондацията за дъждовните гори в Норвегия.


"Това е важна победа в борбата за защита на тропическите гори", коментира Нилс Херман Ранум, оглавяващ организацията в официално изявление. "През последните няколко години нараства броят на компаниите, които се ангажират да прекратят доставката на стоки, които могат да бъдат свързани с унищожаването на тропическите гори. До този момент нямаше подобни ангажименти от страна на правителствата." каза още Ранум и определи заявката на норвежкото правителство като силно обнадеждаваща.


И преди Норвегия е демонстрирала своя ангажимент за по-чиста околна среда. През 2008 г. страната даде на Бразилия 1 милиард щатски долара, за да й помогне в борбата с обезлесяването на тропическите гори на Амазонка, където голата сеч нарасна с 75% в рамките на седем години. Норвегия е и в процес на ограничаване на продажбите на автомобили, задвижвани с газ до 2025 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK