Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20%

Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20%

© БДЗППриродосъобразният туризъм в Европа нараства с 20% на годишна база. Тази статистика отчете Мирослав Калугеров, оглавяващ дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерство на околната среда и водите по време на форум "Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000" във вторник.


Поводът за форума е успешният проект "За Балкана и хората", който тази година спечели награда на Европейската комисия Натура 2000 в категорията "социално-икономически ползи". Акцент на дебата бяха социално-икономическите ползи от опазването на природа и добрите практики от региони в Натура 2000 в България, които доказват как бизнес и опазването на средата вървят ръка за ръка.


На събитието присъстваха началникът на кабинета еврокомисар Кармену Вела по околна среда, морско дело и рибарство, Юрген Мюлер, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев .


България е втората страна в ЕС с най- високо ниво на биологично разнообразие и сред държавите с най- висок процент площи в Натура 2000. С днешна дата 20% от територията на страните в ЕС попада в Натура. НАд 90% от микро, малки и средния бизнес в страните-членки използва природни ресурси от територии с висока природна стойност.Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев наблегна на това, че държавата трябва да покаже, че "Натура 2000" е възможност, а не ограничение. По думите му много от добрите практики на малки семейни ферми и бизнеси в тези региони вече го доказват, там се виждат краткосрочните ползи, а не само дългосрочните. "Трябва да намерим и краткосрочния спектър, за да спрем да разглеждаме "Натура 2000" като препятствие, а като икономическа възможност", посочи зам.-министър Грудев. "Тази възможност започва да се превръща в интересен бизнес елемент, който обаче ние трябва да опазим от спекулации."


По думите му философията за инвестиции в "Натура 2000" трябва да бъде за цялостен бизнес, а не спекулативна възможност за усвояване на евросредства. Затова е много важно да се показват проекти, които са съчетали в себе си целия спектър на бизнес логиката заедно с философията за инвестиции в съответната област.


Според зам. министърът в момента има нужда от работа по подобряване функционирането на късите вериги (директните продажби на малките производители).


Към момента по Натура 2000 има 233 защитени зони за опазване на природни местообитания, което представлява 30 % от територията на България. Има още 90 типа природни местообитания и над 120 вида растения и животни, определени от европейски директиви, посочи началникът на кабинета на еврокомисар Кармену Вела по околна среда, морско дело и рибарство, Юрген Мюлер. Той подчерта, че природата е и ресурс и екологични услуги, които са фундаментални условия за оцеляване и трябва д асе съхраняват. За пример Мюлер даде питейната вода, която софиянци черпят от парковете Рила и Витоша.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK