Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20%

Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20%

© БДЗППриродосъобразният туризъм в Европа нараства с 20% на годишна база. Тази статистика отчете Мирослав Калугеров, оглавяващ дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерство на околната среда и водите по време на форум "Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000" във вторник.


Поводът за форума е успешният проект "За Балкана и хората", който тази година спечели награда на Европейската комисия Натура 2000 в категорията "социално-икономически ползи". Акцент на дебата бяха социално-икономическите ползи от опазването на природа и добрите практики от региони в Натура 2000 в България, които доказват как бизнес и опазването на средата вървят ръка за ръка.


На събитието присъстваха началникът на кабинета еврокомисар Кармену Вела по околна среда, морско дело и рибарство, Юрген Мюлер, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев .


България е втората страна в ЕС с най- високо ниво на биологично разнообразие и сред държавите с най- висок процент площи в Натура 2000. С днешна дата 20% от територията на страните в ЕС попада в Натура. НАд 90% от микро, малки и средния бизнес в страните-членки използва природни ресурси от територии с висока природна стойност.Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев наблегна на това, че държавата трябва да покаже, че "Натура 2000" е възможност, а не ограничение. По думите му много от добрите практики на малки семейни ферми и бизнеси в тези региони вече го доказват, там се виждат краткосрочните ползи, а не само дългосрочните. "Трябва да намерим и краткосрочния спектър, за да спрем да разглеждаме "Натура 2000" като препятствие, а като икономическа възможност", посочи зам.-министър Грудев. "Тази възможност започва да се превръща в интересен бизнес елемент, който обаче ние трябва да опазим от спекулации."


По думите му философията за инвестиции в "Натура 2000" трябва да бъде за цялостен бизнес, а не спекулативна възможност за усвояване на евросредства. Затова е много важно да се показват проекти, които са съчетали в себе си целия спектър на бизнес логиката заедно с философията за инвестиции в съответната област.


Според зам. министърът в момента има нужда от работа по подобряване функционирането на късите вериги (директните продажби на малките производители).


Към момента по Натура 2000 има 233 защитени зони за опазване на природни местообитания, което представлява 30 % от територията на България. Има още 90 типа природни местообитания и над 120 вида растения и животни, определени от европейски директиви, посочи началникът на кабинета на еврокомисар Кармену Вела по околна среда, морско дело и рибарство, Юрген Мюлер. Той подчерта, че природата е и ресурс и екологични услуги, които са фундаментални условия за оцеляване и трябва д асе съхраняват. За пример Мюлер даде питейната вода, която софиянци черпят от парковете Рила и Витоша.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Неутрално

  България предлага прекрасни условия за натуралистичен туризъм. България е на второ място в Европа по брой на гнездящите и прелитащи видове птици. Имаме невероятно разнообразие на ботанически видове. Ловният туризъм не ми е сред приоритетите но знам какви пари се правят от смъртта на животните. Това е туризъм далеч от бетонните "главорези" по морето, Боровец и Банско.
  поред мен има много нереализирани възможности, които тепърва ще се развиват.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Природосъобразен мутробетон - навсякъде, докъдето достига джип

 3. 3 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "пустиняк":

  Да не забравяме планинското колоездене, което изисква минимални усилия за направата на трасета, върви ръка в ръка с хора, които ходят по походи и в доста от случаите са фотографи/видеографи. Комбинацията прави по-добра реклама, отколкото онези в министерството могат да измислят.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "По думите му философията за инвестиции в "Натура 2000" трябва да бъде за цялостен бизнес, а не спекулативна възможност за усвояване на евросредства."
  С други думи отпускат се едни пари, които ще бъдат прилапани от спекуланти и мафиоти. Винаги, когато се заговори за разни европрограми, при които ще падат много пари, всичко се прави за благото на човека и винаги се знае за кой точно човек.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Ние пък си наблягаме на ПУПове с повече бетон и камъни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Ние пък се стараем да му видим сметката на такъв туризъм.

 7. 7 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Скоро всички ще искат пак на село, на свеж въздух и с чиста храна

  danitoledov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK