Нова система ще предупреждава при опасност от наводнения за водите от река Искър

Нова система ще предупреждава при опасност от наводнения за водите от река Искър

© Надежда Чипева, КапиталВодите на река Искър и притоците й, както и големите язовири в нейното поречие, вече ще се следят в реално време, като системата за наблюдение ще предупреждава населението при опасност от наводнения и суша. За това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.


Системата ще дава информация на институциите и населението не само за рисковете от наводнение, но и от засушаване. Целта е да се повиши готовността за реакция при настъпване на природни бедствия.


По проекта трябва да се изградят пунктове и станции за мониторинг на нивото на реката, количеството на валежите и снеготопенето. Ще се получава и информация за големите язовири. Данните ще постъпват в център, където ще се обобщават и ще се предлагат решения.
Безвъзмездната помощ от 7 млн. лв. за пилотния проект е подписана днес от министъра в оставка Ивелина Василева. Средствата са по оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г.", а бенефициент е дирекция "Управление на водите" в МОСВ.


Поречието на р. Искър и притоците й са избрани за пилотния проект, тъй като там са концентрирани многобройно население и индустриални производства. Срокът за изпълнение е 4 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK