Над 500 са системните нарушители в горите

Над 500 са системните нарушители в горите

© Юлия ЛазароваСистемните нарушители в горите са над 500 в цялата страна. Това съобщи инж. Димитър Баталов от Агенцията по горите пред БНР в понеделник.


"Има хора с по 35 акта. Цял списък мога да кажа с такива нарушители, които се чувстват ненаказани, тъй като им се налагат глоби, но те не са на работа, нямат официално доходи, съответно глобите не могат да бъдат събрани и те се чувстват ненаказани. Те са и агресивни, тъй като виждат, че по отношение на нападенията им не се случва нищо, нито плащат глоби, нито влизат в затвора, нито се наказват с пробация. Необяснимо е за мен защо става така", коментира още Баталов.


По думите му засега събираемостта на глобите се движи между 14 и 16 процента.
Тази година очакваме процентите да са 16, малко по-високо, тъй като на места вземанията се осъществяват от частни съдебни изпълнители.


Наказанието "Глоба" спрямо извършителите е с изключително ниска ефективност. От Агенцията по горите са направили няколко предложения за промени в Наказателния кодекс (НК), тъй като текстовете в НК са много архаични и не отговарят на съвременната действителност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK