Българска хранителна банка започва дарителска кампания в подкрепа на каузата си

Българска хранителна банка започва дарителска кампания в подкрепа на каузата си

© Надежда ЧипеваБългарска хранителна банка започва от днес дарителска кампания в подкрепа на основната си кауза за борба с разхищението на храна и с глада в страната, съобщават от БХБ във вторник.


Хранителната банка е организация с идеална цел, работеща за оползотворяване на годни за консумация храни, които по различни причини не могат да бъдат реализирани на пазара. Тя е замислена да обединява интересите на бизнеса, държавата и обществото и да подпомага нуждаещите се от храна чрез използване на вече налични ресурси, с които разполагат отделните партньори в проекта.


Целта на "Стани един от нас. Дари надежда!" е да повиши обществената информираност и да привлече максимален брой съмишленици, за да може Хранителната банка да продължи да осъществява ролята си на свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея.
"Обемите на дарените храни постоянно нарастват и организацията е изправена пред предизвикателството да оползотворява увеличените количества при същите ограничени финансови ресурси и едва четирима служители", обяснява мотивът за кампанията Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.


Макар и да отчита ръст от 66% на желаещите да дарят труд, организацията ежедневно има нужда от доброволци, които да участват в сортирането и разпределянето на дарената храна.


Всички желаещи да подпомогнат дейността на организацията финансово могат да се включат в DMS кампанията "Стани един от нас. Дари надежда!" и дарят средства като изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777. С всеки 1 дарен лев Българската хранителна банка ще осигури 10 порции храна за нуждаещи се деца, възрастни или семейства в затруднение.


По данни на БХБ близо 670 000 тона годна за консумация храна се унищожават у нас всяка година. Същевременно гладът е ежедневие за всяко четвърто българско дете и за всеки втори възрастен човек, а всяко пето семейство живее в лишения, без достъп до пълноценно и балансирано хранене всеки ден. Според данни за бедността в страната над 1.58 милиона българи живеят под прага на бедността с по-малко от 330 лв. на месец.


Хранителната банка оперира от 2012 г. За петте си години работа банката е спасила над 1200 тона храна, която е достигнала до над 60 000 човека в повече от 80 населени места в страната. През 2016 г. БХБ е успяла да достигне до двойно повече места в сравнение с 2015 г. и да подпомогне с 35% повече нуждаещи се.


С отпадането на ДДС за дарените храни от януари 2017 г., организацията очаква поне двоен ръст на обемите. Към момента през складовете на организацията ежедневно минава около 1 тон напълно годна за консумация храна.


Сред дарените храни най-голям процент имат млякото и млечните десерти – 37%, следвани от пресните плодове и зеленчуци – 34% от всички дарения. От БХБ отчитат също трайно нарастване на дела на дарените хляб, масла и консерви.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2427 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK