Всички влакове в Холандия вече се захранват с вятърна енергия

Всички влакове в Холандия вече се захранват с вятърна енергия

© Надежда Чипева, КапиталВсички холандски влакове вече се захранват с вятърна енергия. Преминаването на 100% възобновяема енергия стана в началото на 2017 г. Това съобщи говорителят на държавната железопътна компании NS Тон Бун, цитиран от британския вестник "Гардиън".


Холандските железници сключиха договор с фирмата Eneco за използване на възобновяеми източници на енергия през 2015 г. Преходът към 100% използване на чиста енергия беше планиран за 2018 г., но планът им беше реализиран година по-рано.


През 2016 година 75% от влаковете в Холандия използваха енергията на вятъра, а в началото на тази година се стигна до 100%. Говорителят на държавните железници обясни бързия преход с ръста на вятърни ферми в страната и по крайбрежието на Холандия.
За едно денонощия NS превозва около 600 000 пътници и за една година консумира около 1,2 милиарда киловатчаса електрическа енергия, което се равнява на енергийната потребност на всички жилищни сгради в Амстердам.


Холандия засега не може да покрие всичките си потребности от електричество чрез вятърните турбини, които в момента генерират 7,4 милиарда киловатчаса, а през 2015 г. Холандия има нужда от около 12,5 милиарда киловатчаса.


Енергийната компания Eneco решава този проблем чрез издаване на "гаранции за използване" сертификати, позволяващи за изкупуване на възобновяема енергия от държавите, които имат излишък от нея.


Но за нуждите на влаковете Eneco използва електричеството, генерирано от вятърните ферми на Холандия, Белгия и Финландия. Именно благодарение на по-бързия строеж на вятърни турбини в тези страни холандците от началото на тази година ползват електрически влакове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK