Саудитска Арабия ще инвестира до 50 млрд. долара в слънчева и вятърна енергия

Саудитска Арабия ще инвестира до 50 млрд. долара в слънчева и вятърна енергия

© ReutersСаудитска Арабия - един от най-големите производители на петрол в света, планира да инвестира до 50 млрд. долара в слънчева и вятърна енергия, като в същото време готви планове за първите атомни електроцентрали в страната, съобщава "Индипендънт".


Министър на енергетиката на кралството Халид ал Фалих, който и преди е заявявал амбицията си да превърне петролната държава в "слънчева страна", заяви, че страната ще започне серия от търгове за големи проекти за възобновяема енергия "в рамките на седмици", съобщава Financial Times.


Решението идва на фона на спад в приходите от петрола, който принуди правителството да изтегли над 100 млрд. долара от своите резерви, както и в момент на нарастващата загриженост, че промените в климата са все по-належащ проблем, който не търпи отлагане.
Плановете са тези търгове да финансират проекти за чиста енергия, за които се очаква да добавят 10 GW капацитет до 2023 г, най-вече чрез вятърни и соларни инсталации.


В реч по време на десетата световна среща на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) в Абу Даби ал Фалих посочи, че Саудитска Арабия е силно ангажирана с целта си да достигне състояние, при което генерира 30% от енергията си от нисковъглеродни източници до 2030 г.


Това ще включва и "значителни инвестиции". Плановете предвиждат 2.8 GW нови ядрени мощности наред с окрупняването на възобновяемите източници на енергия в страната.
Новината дойде след решението на Саудитска Арабия миналата година да диверсифицира енергетиката си и да се справи със своето пристрастяване към петрола.


През юни миналата година кралството инсталира първата си вятърна турбина. Заедно с това страната работи по програма за по-ефективно използване на водата и енергията.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK