Още два града в САЩ решиха да преминат на 100% възобновяема енергия

Още два града в САЩ решиха да преминат на 100% възобновяема енергия

© MICHAELA REHLEПуебло в щата Колорадо и Моав в щата Юта наскоро станаха 22-и и 23-и по ред градове в САЩ, които се ангажират да постигнат 100 процента възобновяема енергия. За това съобщават Climate Action, партньор на Програмата за околна среда на ООН (UNEP).


Така тези два града стават част от едно нарастващо движение от все повече общности, които поемат курс без мръсни изкопаеми горива към по-устойчива и здравословна алтернатива, повече икономическа сигурност и благоденствие.


Миналия понеделник Общинският съвет на Пуебло гласува мярка, с която се ангажира след 2035 г. енергията на цялата общност да идва от възобновяеми източници, включително вятърна и слънчева енергия. Ден по късно и градския съвет на Моав одобри резолюция с ангажимент за 100 процента енергия от възобновяеми източници от 2032 г.
Според Майкъл Брюн, изпълнителен директор на "Сиера клуб", тази локална тенденция за чиста енергия ще продължи да се развива и нараства, тъй като все повече градове поемат в тази посока.


Една от причините са смелата стъпка на местната управа е, че градове като Пуебло и Моав отдавна се борят с последствията от изкопаеми горива – щетите, нанесени на околната среда и разходите, които плащат за тях. Гражданите в Пуебло са плащали високи разходи за електроенергия, докато в Юта националният парк Кениънлендс е застрашен от замърсяване заради обгазяването от две съседни централи на въглища, които засягат местната туристическа индустрия в Моав.


Кален Джоунс от градския съвет посочва като мотив за гласуванията ангажимент за преминаване към възобновяема енергия и нуждата от справяне с последиците от промените в климата.
"Покачването на температурите, намаляването на достъпа до вода, икономическата нестабилност, както и други въздействия застрашават нашите жители и значително ограничават икономическите възможности на града. Наложително е Моав да вземе мерки, за да защитим общноста си и същевременно да разширим хоризонтите за местната икономика."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK