Кампания срещу "пластмасовия смог" започват екоактивисти

Кампания срещу "пластмасовия смог" започват екоактивисти

© "За Земята"Кампания срещу замърсяването с пластмаси във водните басейни в страната започва в навечерието на Световния ден на водата (22 март). Организатори са екологичните организации "Грийнпийс" и "За Земята". Мотото на инициативата е "Морето не е за една ваканция".


Кампанията се провежда за трета поредна година и е част от световна акция за намаляване на пластмасата в океаните, подета от международните организации "Грийнпийс","Приятели на Земята" и "Европейска мрежа за нулеви отпадъци".


Основната цел на екоактивистите е да насочат общественото внимание към значимостта на питейната вода и защитата на водните ресурси. Това според тях може да доведе до по-отговорно отношение към отпадъците, което ще подобри състоянието на водните басейни и качеството на живот на хората.
Кампания срещу "пластмасовия смог" започват екоактивисти

© Дневник


Проблемът "Пластмасов смог"


Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса - т.нар. пластмасов смог, подчертават активистите. И напомнят, че пластмасовите частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.


Почистването на замърсени плажове, речни дерета и язовири само временно намалява проблема. Трайно решение трябва да се търси в премахването на причините.


Най-големите "виновници" за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия, които трябва да избягваме в ежедневието си.


кадър от филма "Trashed"

© "За Земята"

кадър от филма "Trashed"


Кампанията "Морето не е за една ваканция" е подкрепена и от Европейската мрежа за нулеви отпадъци (Zero Waste Europe) - движение за цялостно намаляване на отпадъците, в което членува и българската екоорганизация "За Земята".


Джеръми Айрънс в Европейския парламент

© "За Земята"

Джеръми Айрънс в Европейския парламент


Идеята за нулеви отпадъци доби голяма популярност, след като актьорът Джеръми Айрънс застана зад нея. Той обиколи света и засне документалния филм "Бунище Земя" (Trashed).


"Бих искал хората да лобират пред своите политици за приемането на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено пластмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода", казва холивудската звезда в интервю за английския всекидневник "Гардиън".

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Ама НПО-тата първо да се разберат помежду си, а после - с държавите. Не може "Грийнпийс" да агитира за разделното събиране и рециклиране на пластмаси, а БХК - за безразборното разширяване на гетата и прилежащите им нерегламентирани сметища като израз на "основните човешки свободи".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ей сега ми е интересно колко патриотари ще се включат. Нали пазят "свещената българска зема" на границата, ама май не им пука когато светилището се освинва с бирени бутилки и фасове.

  Умерен толераст
 3. 3 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 539 Неутрално
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Нужни са крути мерки срещу замърсяването по света и у нас, а не просто поредните акции и пърформанси, плащани от едно или друго НПО.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Аха..., по повод днешната блокада на Капитан Андреево и протеста там.
  Като наближиш Капитан Андреево, новата магистрала освен, че е нагъната и нацепена е зарината с боклуци! От двете страни на платното има разпиляни тонове боклуци... Не съм виждал никой да чисти или да санкционира мърляви шофьори!
  Като минеш в границата, в Турция е доста по-чисто и поддържано...! Та се чудя понякога, къде започва Ориента...?!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#4:"Читател"]Нужни са крути мерки[/quote]
  Нужно е най-вече едно яко почистване на водоемите. Пластмасовия смог се събира около язовирните стени и е нужно просто да се извърши ръчна работа - плаване с лодки и изваждане на боклука, който се събира в чували и се предава за рециклиране. Странното е, че когато такива акции се организират от истински екологични организации, доброволците едва се побират в една или две лодки. А има работа за седмици. За големият пластмасов остров в Тихия океан пък е просто ненужно да говорим - там никой не ходи да събира отпадъците, а ги има с тонове. Май пишман еколозите се гнусят от ръчен труд...

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 7. 7 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Това е една наистина смислена кауза, която всички трябва да подкрепим, за разлика от манипулацията за въглеродния диоксид и глобалното затопляне.
  Дано това е признак, че еко организациите най после са разбрали, че хората нямат нищо против истинското опазване на природата, а са против манипулацията за глобалното затопляне.

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 809 Неутрално

  С кампании ще е трудно да се постигне резултат.
  Възпитанието е важно и в семейството и в институциите.Много семейства на учат децата си как да пазят чистота (видно е и от снимките) и трябва в детските градини и училищата да се гледат филмчета за последиците от замърсяването.Да има и глоби за хвърлен не на място боклук.
  Да се забранят пластмасовите опаковки, а за повечето и съдържанието им (чипсове, зрънчо, подобия на сок и.т.н.)

 9. 9 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "100jan":

  За Земята организира високопланински почиствания всяка година, вече 19 и същите тези "пишман" еколози изнасят десетки тонове боклуци от Рила, Пирин и Стара планина, като чистят по цяла седмица, а не за един ден А Вие колко често се включвате в такива акции?

  Ето малко статистика от тези чистения на За Земята:

  Общо събрани до момента: 89.1 тона отпадъци
  2015 - НП Рила - х. Мусала, х. Белмекен, х. Заврачица, х. Марица - 8 тона (100 души)
  2014 – НП Рила - х. Скакавица-х. Отовица 5 тона (100 души)
  2013 – НП ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН – х. Плевен - з-н Ботев – връх Ботев – з-н „Маринка - х. Тъжа, връх Голям Кадемлия, х. Соколна, х. Амбарица, 21 тона (150 души)
  2012 – НП Пирин, х, Яворов, Кончето, х. Вихрен, х. Синаница и всички езера в района. 3.6 тона, (150 души)
  2011 – НП Рила, (х.Чакър воевода, местност “Жълтоезерната-поляна”, Маричини езера, Саръгьолски езера, вр. Мусала) 7.5 тона (45 души)
  2010 – НП РИЛА (х.Седемте езера, Урдини езера): 2.5 тона (70 души)
  2009 – НП ПИРИН (х.Демяница, з-н Тевно езеро), 2.5 тона (80 души)
  2008 – НП ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН (х. Вежен, х. Ехо, х. Козя Стена): 4 тона (100 души)
  2007 – НП ПИРИН (х. Пирин, х. Каменица, х. Вихрен, заслон Кончето, Бъндеришки циркус): 2,7 тона (100 души)
  2006 – НП РИЛА (х. Македония, Рибни езера, з-н Кобилино Бранище): 3,5 тона тона отпадъци. (80 души)
  2005 – НП РИЛА (Мальовица, Мусала): 5,3 тона стъкло и пластмаси и над 5,15 тона метал. (123 души)
  2004 – НП РИЛА (х. Рибни езера, х. Грънчар, х. Заврачица, х. Чакър войвода): 7.5 тона (100 души)
  2003 – НП ПИРИН (х. Без Бог, з-н Тевно езеро, х. Демяница, х. Вихрен): 6 тона (157 души)
  2002 – НП ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН (х. Плевен х. Рай х. В. Левски х. Хубавец х. Добрила х. Амбарица х. Дерменка): 6 тона (130 души)
  2001 – ПП СТРАНДЖА (с. Синеморец – с. Резово): 1.5 тона (100 души)
  2001 – НП РИЛА (х. Седемте езера, х. Рилски езера, х. Скакавица): 2.5 тона (70 души)
  2000 – НП РИЛА (х. Мальовица, з-н Страшно езеро): 1.5 тона (50 души)
  1999 – НП ПИРИН (х. Без Бог, з-н Тевно езеро, х. Демяница): 1.5 тона (25 души)
  Мусала): 5,3 тона стъкло и пластмаси и над 5,15 тона метал. (123 души)

 10. 10 Профил на kanche
  kanche
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "antikvarno":

  Кампанията ще е точно там, в детските градини. Където децата ги учат да пият от пластмасови чашки и после да ги хвърлят, на всяка чаша вода - боклук.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Наскоро видях в друга фотогалерия на какво бунище се е обърнало езерото Титикака...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#9] от "kanche":

  Бил съм на едно от тези високопланински почиствания - много хубава иначе инициатива ама залита в малко безмислени посоки - чисти се главно около хижите и така се събират тези внушителни тонажи боклук, докато по моему доста по добра идея би била 20 отбора да минат определени маршрути и да съберат доста по дразнещите пластмаси от и около пътеките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK