За пасищата, земята и питомците на най-известния фермер

За пасищата, земята и питомците на най-известния фермер

© http://www.polyfacefarms.com/



В далечната 1961-ва година Уилям и Лусил Салатин решават да се преместят заедно с цялото си семейство в долината Шенандоа, Вирджиния. Там си купуват най-занемарената и изстрадала ферма в района и я преустройват, използвайки изцяло традиционни фермерски похвати.


Семейството се заема да сади дървета, изгражда огромни купчини компост, изравя езерца. Започва да мести кравите си на различна паша ежедневно, с помощта на електрически огради. Мобилни огради използват всъщност за всички живинки, които отглеждат, и така успяват да ги хранят целогодишно с разнообразни степни култури, въвеждайки принципа на ротационни пасища. По този начин всички питомци на семейство Салатин израстват на пасището, всеки от тях допринасяйки със нещо свое в природния цикъл, в естествени условия и храна.


Фермата им "Polyface" е смятана за оазис на неиндустриализираното стопанство, а нейните продукти могат да се намерят на разстояние не повече от няколко часа. Polyface farm присъства във филмите Food, Inc. и Fresh, книгата на Майкъл Полан The Omnivore`s Dilemma. Вратите на Polyface са отворени за желаещите да я посети, като част от организиран тур или пък свободно.




А всеки, който не може да се възползва, но се интересува от свободното отглеждане на животни, би могъл да се сдобие с книга от Джоел Салатин. Той е вероятно най-известният фермер в света и е автор на осем книги, между които са Salad bar beef, Holy cows and hog heaven, Everything i want to do is illegal и Folks, this ain’t normal.


Земя за всички питомци


Джоел  не се изморява да обяснява какви са огромните ползи от това земята да бъде предоставена за свободно ползване на отглежданите животини – така те консумират най-правилната за тях храна и същевременно обогатяват почвата.


Първо на пасището идват кравите, на другия ден се местят на нова локация. Мухите снасят яйцата си в кравешкия тор. Когато тези яйца станат на ларви, наред са пилетата – те пристигат в своите мобилни ограждения и започват да се гощават, като по този начин хубаво разнасят тор по цялото пространство. Слънцето и дъждът правят останалото и след няколко седмици кравите се завръщат там.


За уважението към "прасещината"


Една от най-често дискутираните напоследък от Джоел теми е за прасетата, хранени волно в гората. Неговите конкретно се вихрят щастливо в 450 акра, прилежащи към Polyface. Стадото е от около 50 животни, които Джоел ротира от пасище на пасище през няколко дни. Това време е достатъчно, за да активират копитата им покълването на семената и способността на почвата да задържа вода, но не и прекалено дълго, така че да разкалят, създавайки риск от холера и други гадости. Те биха били пагубни за прасетата, гледани, разбира се, без антибиотици.


Наесен заминават нагоре в планината за заключителните 4-6 седмици на отлъстителния си период. Тогава месото им се обогатява с жълъди, орехи и ядки от хикори. Напролет – с изпадалите плодове. Волното търчане е от огромно значение за отглеждането на голямо, здраво животно.


Или, както казва самият Джоел: "Да уважаваш прасещината на пресето е основополагащо за общественото здраве".


Статията е публикувана от gorichka.bg. Заглавието е на "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на yordanovmg
    yordanovmg
    Рейтинг: 619 Неутрално

    Волното търчане е и гаранция за жилаво месо.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  2. 2 Профил на telqk
    telqk
    Рейтинг: 2075 Неутрално

    Ако бяха чугуни щяха да бетонират долината и нямаше да имат грижи!

  3. 3 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Харесва ми споделеното от Маги Малеева в Горичка.Свободна земя,свободни животни,ето ,това е естествения природен цикъл на отглеждане и запазване на земята и съществата,които ни изхранват.

    Tony
  4. 4 Профил на lalleen
    lalleen
    Рейтинг: 555 Неутрално

    Абе чоявекът си е щастлив и животните му също. Ние ядем месо на 40 години, не се знае откъде и после се вихри тема, дали затлъстяването е инвалидност....

  5. 5 Профил на ISTORIK
    ISTORIK
    Рейтинг: 1168 Гневно

    Реших, че става дума за най-известния фермер във Фейсбук - Станишев, който обещаваше да открие 250 000 нови работни места във виртуалната си ферма там.

    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
  6. 6 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1384 Неутрално

    Земя се гледа семейно само тогава има успехи и високи добиви.А в Америка всичко подпомага -филми,предавания,организации,на човек да му стане драго да е фермер.У нас -имало е и таков време

  7. 7 Профил на mihomen
    mihomen
    Рейтинг: 1054 Неутрално

    Ако съм министър председател на България, първото което ще направя, е точно да помогна на такъв тип ферми.

  8. 8 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
    Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
    Рейтинг: 524 Неутрално

    "ХИ
    "а нейните продукти могат да се намерят на разстояние не повече от няколко часа."

    "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
  9. 9 Профил на Коки
    Коки
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Можеше в България да е райска градина, но 1944г. дойдоха комунягите, взеха насила на хората земята и животните и ги отчуждиха завинаги....останалото го знаете...

  10. 10 Профил на dedo pepo
    dedo pepo
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    Всичко опира до хората.
    Ние станахме друга порода.

  11. 11 Профил на vloti
    vloti
    Рейтинг: 669 Весело

    До коментар [#1] от "yordanovmg":

    Дай ми ти едно диво прасе или какъвто и да е жилав дивеч и ще го сготвя без да е жилаво. Един глигански бут си го шпиковах(правят се малки дупки и се слага сланина и чесън) да видиш какъв сочен и вкусен стана. Хапнах 2.5 кг. месо с един леген салата няколко ракии и още десетина десетина бири... После изгорих калориите с 16 часов преход из пиринските чукари и секс с 20 годишна туристка. От чистия въздух в планината няма махмурлук. А и някак от дивечово месо не ти става тежко, както от кюфтетата от Била. Нека да е жилаво! Най-жилавото прасе може да се сготви вкусно.
    Мюсюлманите не ядат свинско , не пият алкохол и мечтаят за 40 девици при Алах. Аз пък съм на обратния принцип. Ям свинско , пия бира , търся опитни дами и то на този свят. :Д

  12. 12 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    Прочетете поне една от книгите, интересни са!

  13. 13 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 972 Неутрално

    Що за израз е това: "за заключителните 4-6 седмици на отлъстителния си период"? Не е ли угояване, то била гугъл преводи, ама чак пък толкова!

  14. 14 Профил на gorskiq1
    gorskiq1
    Рейтинг: 482 Неутрално

    Да..... и тука вече има такива фермери .
    А дано стават все повече

  15. 15 Профил на drumbun
    drumbun
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Това е пътят. А дано много наши фермери се поучат от него





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK