Ресторант L’Etranger ("Чужденецът")
Сладкарница Caramel е френска като концепция и изпълнение, а в нея сладки и торти приготвя ливанецът Хани, всеки посетител може да види как готви през стъклена стена, използват се само качествени продукти и френски рецепти. Хани е архитект по образование, но страстта му била готварството. И решава да й се посвети. Така стига до Париж, където прекарва седем години, за да изучава сладкарско изкуство, както и печене на хляб. Една случайна екскурзия го отвежда в България, където се влюбва в природата. Това е причината да остане да живее тук...
Историята му ни разказва – с широка усмивка, Бистра Иванова. Пием кафе с целувки (лавандулови, разбираме от собственика Оливие Рош и жена му Митана) и тарталети (с лимонов пълнеж) в друг френски ресторант L’Etranger ("Чужденецът") на славната улица "Цар Симеон".
Малко по-късно ще продължим по същата тази улица и ще се отбием в единствената пекарна с глинена пещ "Танур", в която направо по стените се пече арабския хляб, ще влезнем в ароматно магазинче за подправки и ще стигнем до сладкарница "Лилан" – "уникална" по думите на една редовна посетителка там, от където дълго няма да можем да излезем заради баклавичките с шамфъстък, десерта "греб", сладките с фурми и сладкодумния Джоан Мустафа, който е кюрд от Сирия.
Междувременно Бистра се присеща, че Хани може да ни разкаже за една невероятна кедрова гора в Северен Ливан, от където е родом, за това как се е променила страната му заради бежанците, които били добре приети там.
© Мулти култи как се пече арабския хляб в глинената пещ "танур"
Бистра е един от ветераните и движеща сила на колектива на Мулти Култи, които преди година издадоха лилавата карта с автентични ресторанти, сладкарници, магазини, пекарни на чужденци, които живеят в София. Продължението на проекта Мулти Култи разкрива и личните истории на собствениците на тези "градски точки на чужда култура", както и техни портрети, нарисувани от художници на Compote Collective. Тиражът от 20 000 бройки на картата вече е тотално изчерпан, он-лайн версията е изтеглена около 80 000 пъти, а Бистра, Звезда, Панайот и всички останали от екипа с днешна дата са обогатили селектирания си списък с още десет изпробвани лично от тях места, добавили са ги и този петък (15 септември 2014 г. от 19 ч.) ще представят обновената Мулти-култи карта на специално вечерно събитие в Бетахаус, с изложба с 36 плаката с портрети на всички собственици.
"Храната е универсалната тема"
Хубавата храна и добрата компания на маса са сигурният път към непознатите култури, тя може да разчупи всякакви страхове и стереотипи, да отвори очите и сърцата към нови познанства и истински приятелства, убедени са Бистра и Звезда , които от четири години организират събитията "Мулти-култи китчън", така представят чуждите култури и общности у нас – основно през кухнята, но заедно с нея и с музика, носии, обичаи, традиции.
© Мулти култи Баклавички от сладкарница "Лилан"
"Обикновено даваме възможност на хората от съответната култура да предложат с какво и как да представят страната си, искаме те да се почувстват домакините на събитието," спомня си Бистра началото, защото в момента почти не им остава време да организират тези културни празници. Вече предлагат и кетъринг за събития, в който събират различни чужди ястия.
Играта като Мултикулти провокация
Новата карта включва 10 нови места от България, Русия, Испания, Франция, Армения, Турция, Гърция и Индия. Мулти-култи провокира да ги посетите като направите свой собствен мултикултурен маршрут. "Всеки път когато се храните или пазарувате от обект на картата, носете я на хартия и помолете персонала да ви сложи специален Мулти култи печат като доказателство, че сте били там. Когато съберете 5 печата, можете да участвате в играта, като снимате имената си и печатите и ни ги пратите на [email protected] до 31 януари 2014 г. На 10 февруари 2015 г. теглим вкусните награди – ваучери за вечеря и пазаруване.
Всичко тръгва от любовта към кулинарното изкуство, естественото им любопитство и ентусиазъм към културите от целия свят. После бързо идва осъзнаването на силната нужда (в последната година тя стигна до крещяща необходимост) да помогнат за приемането и интегрирането на мигрантите и бежанците, които пребивават в България. "Ние образоваме местните хора чрез потапяне в обичаи, храни, занaяти, песни и традиции на другите. Работим и на ниво политики чрез провеждането на мониторинг на националните политики по отношение на мигрантите и бежанците," пишат Мулти-култи на сайта си. Горди са, че Столична община ги припознава като партньор за овладяване на ксенофобските нагласи, както и за представянето на София в кандидатурата й за европейска столица на културата тази година.
И не спират до тук. Замислили са вече мобилно приложение на картата, както и разширяване на точките в нея из цялата страна. Една от причините е, че отхвърлянето и неразбирането на непознатото също се ширят отвъд границите на София. За това ще са им нужни още доброволци в различните градове, които скоро ще започнат да обучават.
Автентичното
При подбора си на места за картата избягват да слагат етикети. Всеки има място в нея, но е важно да предлага автентична национална кухня, направена от с качествени и по възможност донесени от съответната държавата продукти и по местните рецепти. И да, София все още няма истински японски суши ресторант.
Мули-култи също бягат от стереотипи, към местата в картата са включили и две добри български дестинации: ресторант, в който храната се приготвя по традиционни български рецепти, събирани от всички краища на страната, както и магазин за вино с подбор от 60 изби от цялата страна. © Мила Лозанова, Compote Collective "Може да си мислите, че в София има много "испански" ресторанти, но ние знаем само за един, в който всичко испанско е автентично – концепцията, менюто, продуктите, готвачът, културата на работа -Tapas Bar Sofia. А това е Пако от Аликанте, който обииича морски дарове, нарисуван от Мила Лозанова," пишат от Мулти култи в картата си.
Играта като Мултикулти провокация
Новата карта включва 10 нови места от България, Русия, Испания, Франция, Армения, Турция, Гърция и Индия. Мулти-култи провокира да ги посетите като направите свой собствен мултикултурен маршрут. "Всеки път когато се храните или пазарувате от обект на картата, носете я на хартия и помолете персонала да ви сложи специален Мулти култи печат като доказателство, че сте били там. Когато съберете 5 печата, можете да участвате в играта, като снимате имената си и печатите и ни ги пратите на [email protected] до 31 януари 2014 г. На 10 февруари 2015 г. теглим вкусните награди – ваучери за вечеря и пазаруване.
Imaginary Friend
Рейтинг: 786 НеутралноЕгур, Егур за мен е голямо разочарование. Арбат сякаш също. Хубаво е обаче да живееш в град, където можеш да опиташ чужда кухня.
Не цъкам плюсове и минуси.The Shadow
Рейтинг: 1325 НеутралноДо коментар [#1] от "Imaginary Friend":
“In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.MerkelТъкмо щях да изразя изненада, че Егур Егур още съществува... Преди никак не им беше лоша кухнята, но явно са я развалили...
qwertqwert
Рейтинг: 931 НеутралноЕгур Егур беше (много) хубав ресторант допреди 3-4 години.
След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?Превъзходна кухня, без резервация абсурд.
В един момент нещо се случи и общо взето само разочарования след това.
Даже се учудвам,че още съществува...Последния път си спомням някаква събота (!) беше и се отбихме без резервация- две маси бяхме посетителите....
polux
Рейтинг: 388 ВеселоДобрият вкус и доброто обслужване се създават и поддържат и от взискателна клиентела. У нас обаче взискателността, често е подражателска и претенциозна и няма много общо с добрия вкус...
Goblin
Рейтинг: 508 НеутралноПак ли това мулти-култи ...
gdobranov
Рейтинг: 388 НеутралноМда, София се отвори към света, сега остава да се отвори и към България, че ако така продължават нещата в държавата, скоро няма да остане нищо, на което София да е столица... Иначе мен до някъде ме е яд, че в БГ вече на почти всеки ъгъл човек може да опита италианска, азиатска, гръцка и всякакви други кухни, а в цялата държава няма къде да хапнеш един истински качамак, например. Ама истински, какъвто правеше леля ми от с.Стойките, Смолянско едно време... Въобще, струва ми се, че българите (и особено софиянци) твърде много се възхищаваме на всичко не-българско (включително и по отношение на кухнята), а в същото време сме склонни да принизяваме и неглежираме нашето си, българското. А не сме прави.
znaya
Рейтинг: 870 НеутралноНякой знае ли с какви мазнини работят в Лилан. Много е вкусно това, което опитах - закуска със сирене, стори ми се, че е с мас, но чак не мога да повярвам.
Знам, че масово се работи с индустриални мазнини и затова си предпочитам домашното. Даже ми се е случвало на други места гордо да ми обясняват, че баклавите им са постни, нопеже се правели с много специални мазнини за баклава.
Та тъй - ако знае някой за Лилан - да каже.
aralambi
Рейтинг: 605 НеутралноДо коментар [#6] от "gdobranov":
"Българска кухня" е нещо, което ние си мислим, че съществува, а всъщност е кухнята на източното Средиземноморие. Сарми, кюфтета, мусака та даже и качамак не са измислени в България.
ymm36381299
Рейтинг: 225 Неутрално[quote#5:"sam_vimes"]Пак ли това мулти-култи ...[/quote]
Точно това е идеята. Дневник работи яко за мулти-култито. Видете ли колко е хубаво да приемаме имигранти, които да отварят ресторанчета с хляб по таван.
Българското кучетата го яли.
Митев
Рейтинг: 1363 НеутралноМеста за ядене и пиене.... Хм, това са места за чревоугодници, за хора без въображение, за сноби, за провинциалисти, за хора без духовен живот!
stan_da_man
Рейтинг: 406 НеутралноТова, че едном ясто е с чужда кухня и че няма подобно в София, не значи автоматично, че е добро. В най-голяма сила се отнася до този т.н. тапас бар. Един път отидох, храната е под всякаква критика, а аз не съм от най-претенциозните, но пък съм видял това-онова като консуматор по света и в Испания конкретно. Само за пример, рибената супа беше супер рядка хладка вода с червен пипер и 5 (ни повече, ни по-малко!) малки парчета риба. Парче франзелка с хамон не е достатъчно да се наречеш тапас бар. С изненада откривам, че това място съществува още, а и даже го рекламират!
sbk
Рейтинг: 589 НеутралноДо коментар [#8] от "aralambi":
А къде са измислени знаеш ли?
blaf
Рейтинг: 581 Неутрално[quote#8:"aralambi"]"Българска кухня" е нещо, което ние си мислим, че съществува, а всъщност е кухнята на източното Средиземноморие. Сарми, кюфтета, мусака та даже и качамак не са измислени в България. [/quote]
Ами всъщност не съвсем. Естествено, че има обмяна между културите, но всяка култура прави собствени промени върху обменените идеи. Например, в индийски ресторант в САЩ ядох кюфте (kofta), което нямаше почти нищо общо с традиционното(кръгло) българско кюфте от Североизточна България, освен името и освен, че беше кръгло. Индийското кофта беше сладникаво.
Иначе, чисто географската близост между народите води до културен обмен. Твоето е все едно да кажеш "ами то български език не съществува, това е просто руски с много орязани падежи".
dedo pepo
Рейтинг: 1250 НеутралноНе съумях да се приобщя към взискателната клиентела,
чета това като коза афиш.
Iron Maiden
Рейтинг: 761 ВеселоКъм кой да се обърна, за да ми пуснете реклама?
а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица