Пасивната къща излиза само с 6% по-скъпа от традиционната, изчисли архитект

Пасивната къща излиза само с 6% по-скъпа от традиционната, изчисли архитект

© Toni Mauring - Creative CommonsЕдва около 6% по-скъпа е инвестицията в строителството на пасивна къща в сравнение с тази за стандартна сграда. Причината този тип устойчиво строителство все още да не е популярно в България не е цената, а липсата на информация като цяло у нас – от страна на крайния потребител, строителните фирми, както и банките. Това обясни за "Дневник" архитект Георги Николов, който е председател на управителния съвет на Информационна група "Пасивни сгради България", по време на конференция за енергийната ефективност в сгради и пасивни домове във вторник.


В момента в България пасивните къщи не са повече от десет, като основно става дума за фамилни частни домове в Благоевград, Варна и няколко в околностите на София. Единствената обществена пасивна сграда засега е детска градина в Габрово. Според Николов обаче съвсем скоро това ще се промени и строителството на пасивни къщи ще стане обичайна практика и у нас, подобно на други европейски страни. Тази теза архитект Николов разви в своя презентация на конференцията, по време на която германски експерти също споделиха своя успешен опит и практики в енергийната ефективност. Събитието беше организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара и международната консултантска фирма eclareon GmbH.
 


Какво е пасивна сграда?


Пасивната сграда предлага здравословен микроклимат и в същото време за строителството й се използват материали, щадящи околната среда. В нея има термопомпа, с която се отоплява през зимата и се охлажда през лятото, разполага и със слънчеви панели, които произвеждат електричество и топла вода. Важен елемент е качествената изолация на стените с устойчиви и безвредни материали. Въздухът се пречиства от специална вентилационна система. В пасивните сгради има много по-малко алергени и шум в сравнение с нормалните жилища.

Според архитект Николов при евентуално повишение цената на енергията с 30 ст. рентабилността на пасивните къщи ще стане повече от очевидна за всички, а енергийната ефективност – повече от спешна. "Крайната енергийна бедност при повишаването цената на тока, което няма как да не се случи, ще ни тласне и към промяна към по-добро", каза Георги Николов.
В същото време според приетите от Европейската комисия директиви за строителството на нови сгради всички сгради в България трябва да намалят съществено потреблението си на енергия след 2020 г., като ще бъдат задължени да покриват критерии за нулево или близко до нулевото енергийно потребление. Това подчерта пред журналисти архитект Здравко Генчев, директор на центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект".


При ново строителство потреблението на енергия в сградата не трябва да надхвърля 15 kW на кв.м годишно според същата директива на ЕК. На толкова се равнява и потреблението на пасивните къщи. При старите сгради у нас от комисията изискват всички постройки – жилищни или обществени, да намалят консумацията си на енергия до 25 kW на кв.м годишно. Този стандарт може да бъде въведен, като в съществуващите сгради се вграждат елементи на пасивни къщи, за да се подобри енергийната им ефективност.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  "липсата на информация като цяло у нас – от страна на крайния потребител, строителните фирми, както и банките" - прав е човекът, но пък може и нарочно да е така, всяка нова технология среща "консервираното мислене".

  Коментиране на анализираното, вече...
 2. 2 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 690 Неутрално

  6% за строителя , после ни го предлагат на двойна цена . Как да си го купиш !

 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Не е 6%. Поне 36% е по-скъпо, а може и 56 да е. Много лесно, направо като за наивници са описани екстрите на такава къща, все едно са по 100-200 лева: Термо помпа, Слънчеви Панели, Пречистваща вентилационна система... До тук ми звучи като едно 15 хиляди евро поне. Груб строеж на читава, сравнително голяма къща е 40-50 хиляди евро. Шес процента, ама някой друг път

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Строителната мафия иска част енергийната мафия...

 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ойро Пролетариат":
  Ти рибар ли си? Слагаш ли табелка на червея на куката към шараните- "Не лапай, капан е", не слагаш, така и този спец, търси шарани да му възложат нова такава къща.
  Дневник, колко взехте от този за рекламата?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 462 Неутрално

  това са пълни глупости не е 6%, а много повече. да не говорим че изобщо не е еко със всичките технологии и материали наблъскани вътре. Как може да го продават за еко като изолацията е произведена от петролни продукти, вентилацията също докато е произведена е генерирала замърсяване. Важно е не да се гледа само въглеродният отпечатък след като е завършена сградата ами също така въглеродният отпечатък на материалите вложени в строителствето. Тогава пасивните къщи излизат съвсем не еко.... Това е поредният капан, който залагат определени компании продаващи изолации, вентилации и тн ...

  БСП и ДПС вън от политиката
 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ойро Пролетариат":
  До коментар [#5] от "chichka":

  Хехехех, не се ядосвайте ...

  Човекът е възприел тактиката на банките, лъжат мажат, но като подпишеш договора ... без вазелин всекидневно.
  Термопомпата струва поне 20 000 лева със се багаж.
  Фотосоларни и фотоволтаични панели са поне 5 000 лева.
  А три камерен стъклопакет със седем камерна дограма .... защото другите са тънки, без да слагам по-скъпи стъкла ... мале мила.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Милият... Как се надява( а не се и съмнявам, че настоятелно ще лобира с всички позволени и не средства) да се вдига с много и начесто цената на тока, че да върви далаверата му с пасивните къщи! А колцина от нас имат възможност за такава къща!? Една нова, построена от теб нормална къща за семейство с две деца излиза около 150 бона в не най- големите градове- от документите за разрешително до първите гости! Дали ще са с 6% повече топли точно десетина процента от българите... Ама останалите 90% яко ще се пържат на желаните увеличения на тока от тоя господин. Вече съм убеден, че мнозина да плащат за кефа на малцина е национална черта на българина- не са година или две, това вече е столетие живот така...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  "При ново строителство потреблението на енергия в сградата не трябва да надхвърля 15 kW на кв.м годишно..."

  Ама че безсмислица! 15 kW ! kW е мярка за мощност! И как сградата да си намали мощността годишно? Да не би да имат предвид кВт/ч, което е мярка за енергия? Или си пишем, ей тъй...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 752 Неутрално

  6% ама друг път!!! Само термопомпеното отопление/БГВ е над 10 000 лв. Да не говорим за слънчевите панели.

  Ако говорим за еднофамилна къща за дву/три членно семейство, то разходите за топла вода не са толкова големи, че да оправдаят инвестицията.

  @)----,--'--
 11. 11 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 1202 Весело

  Ххехехе! Голяма реклама! Идеята е страхотна,въпросът е: АМИ ПАРИ ОТКЪДЕ?

  Джордж Оруел-1984
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То като и обикновена не е много по джоба, тия приказки не са утешение

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 872 Неутрално

  [quote#9:"lz2"]Да не би да имат предвид кВт/ч, [/quote]
  Не - кВт/г(одина)?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 14. 14 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#6] от "BIKER":

  ти знаеш ли, че има поне 160 изолационни материала. Миналата седмица попаднах на тест проведен в немски университет, при който са били тествани не 2-3-4-5 (стиропор, вата и подобни), а 160 изолационни материала. Подробната информация е срещу пари, но изолационни материали бол, вкл. много рециклируеми.

 15. 15 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Дървена(паянтова) къща!
  Дървена Америка. Гледах репортажи от ремонта на Пентагона след удара на самолета - и той е дървен.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 16. 16 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1342 Весело

  Вероятно става дума за къща с много добра изолация и панели на покрива. Която се отоплява и с дърва... Като се сметне драстично падналия разход за отопление и продадената ел енергия, верно е 6%. А стандарта така или иначе ще трябва да приложим, в ЕС сме...

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#10] от "MyTwoCents":

  ако термопомпата е скъпа, тогава кое е евтиното решение за отопление? Може би пелетите? Но те изискват логистика, складиране. Термопомпата работи на ток. В БГтерм ми предложиха някаква на Хитачи, върхът на сладоледа, по-скъпа нямаха за моите нужди (100кв.м.) за 8 хиляди лв. Предвид това, че цената на тока ще поскъпне с 50% в следващите 5-6 години и ще се удвои в следващите 10-12 (за да стигне средноевропейското ниво), то инвестицията ще се избива много бързо. Дори очаквам хората да преминат от климатици, на термопомпи с конвектори (топли и охлажда) за локално парно (хоризонтално).

 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#16] от "charlesdegaulle":

  да, става въпрос за къщи с много добра изолация:
  препоръчителни размери в Германия на изолация с материал клас 035 (вата, стиропор)
  - външни стени 16-32см дебелина (минимална 12см, засега)
  - наклонени покриви - 22-36см дебелина
  - плоски покриви 16-34см
  - най-горен етаж 16-34см
  - таван на мазе 10-16см (за изолация на 1-вия етаж откъм мазето)
  При прозорците макс. коефициент е 1,30 (постига се с двоен пакет с 1 Ка или всесезонно стъкло), препоръчителен 0,8-0,9 (постига се с троен пакет с поне 1 всесезонно или Ка стъкло).
  Става въпрос за изискванията за енергийно саниране в Германия, където зимата не е по-студено от България, дори често е по-меко времето.

 19. 19 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#18] от "alabalko":

  ++++!

 20. 20 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1179 Весело

  До коментар [#10] от "MyTwoCents":
  [quote#10:"MyTwoCents"]разходите за топла вода не са толкова големи, че да оправдаят инвестицията.[/quote]

  Особено, ако въпросното семейство се къпе веднъж седмично и после си викат - Честито.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4246 Весело

  До коментар [#11] от "kashpirovska":

  ,,Ххехехе! Голяма реклама! Идеята е страхотна,въпросът е: АМИ ПАРИ ОТКЪДЕ? ,,

  Паре нема, действайте

 22. 22 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Тази подробност, която се пропуска е че пасивната къща, макар и по-скъпа е по-евтина в дългосрочен план. Почти 100% автономия.

  Никой не срои къща, за да живее 5 години в нея.

 23. 23 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#14] от "alabalko":

  напълно съгласен, затова говоря ..... обаче лошото е че се ползват само 4-5 и то на базата на нефтопродукти .... и никой не говори за останалите 156 материала иначе пасивната къща е измислена мнооого отдавна - дебели керпичени стени, малки прозорци гледащи на юг.... тезу хубавци от статията са измислили само как да се опитват да правят пари на гърба на планетата

  БСП и ДПС вън от политиката
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  [quote#6:"BIKER"].... Това е поредният капан, който залагат определени компании продаващи изолации, вентилации и тн ... [/quote]
  +++
  Бизнеса е толкова голям ,че това никой не го интересува !
  Хората пропищяха от азбеста и го забраниха , но другите минерални вати и гипсокартоните какви са точно никой не ги контролира . Обикновено фона от радон прави такива къщи "Активни" , не случайно западните финансови филантропи на пишещите за не традиционно строителство живеят само в стари енерго неефективни имения от речен камък и дърво и то строени преди векове !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#17] от "alabalko":

  Аз съм с 150 m² къща. Отоплявам се с електрически котел и имам радио програмируем термостат и термовентили на радиаторите. Проблемът ми е, че основното помещение е отворен тип около 100 m² и с цяла стена големи прозорци. Там има един климатик Митсубиши, който зимата не се спира. Имам и газов котел, който една зима карах на компресиран природен газ, на цената му е забранителна и сега стои като памтник, докато вземат да прекарат тръба в селото.

  Разходът ми на вода е около 5 m³ на месец топла и студена. Ще рече, че топлата е не повече от 2 m³. С жена ми сме двама, всички чешми са със спестяващи аератори, а душът също е със спестяваща глава (изключително приятно е да се къпеш . Бях смятал, че подгряването на водата струва около 5 лв. за кубик. Така че теоретично при нулеви оперативни разходи може да се спести 120 лв. на година, а има зимни месеци.

  За отопление грубо разходът ми на сезон е около 2000 лв.

  При термопомпата средно годишно да спестиш 50% от топлата вода и 30% при отоплението. Това прави максимум 700 лв. на година.

  Слънчеви колектори и фотоволтаици са същата работа. Първите имат смисъл при голяма лятна консумация (хотели, къщи за гости и т.н.), а вторите ако енергията се изкупува на преференциални цени. Или при липса на електрозахранване.

  Така че отивам В КлимаКом да ми направят оферта за термопомпа, която да вържа във вече изградената система и сметката беше към 10 000 лв. Към това прибави и годишна профилактика, резервни части и поддръжка поне 150 лв. на година (само за идване до село са взимат 60 лв.).

  От тук нататък сметката е ясна. Затова са всички европейски програми за подпомагане на енергийната ефективност, защото сметката не излиза. Тя ако излизаше всички да са го направили досега.

  Цялата работа има смисъл ако прежалиш парите при строежа и направиш нещата комплексно. И разликата между 600 и 680€/m² не се усеща толкова.

  @)----,--'--
 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#25] от "MyTwoCents":

  Накрая нещо от опит, а не философстване "какво може да е " или "би било, ако" и тям подобни. Поздравления.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 752 Весело

  До коментар [#26] от "qvb21311044":

  Благодаря! Както се казва не питай учѝло, питай патѝло. Аз в случая по темата съм и двете...

  @)----,--'--
 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Ей така през 90те като се въвеждаше ДДС 18%, един очилат "експерт" обясняваше как щяла да се повиши само цената на зеления фасул, и то само с 8%.

 29. 29 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1181 Любопитно

  Много от коментиращите не правят сметка ,че другите конвеционални сега /не и преди 50 год./ начини ел. и вода, плюс канал също не са без пари да те включат е минавене поне през три от вратите на ада.А ако къщата е и по-отдалечена ехааа как ще ви докарат ток и вода.
  След това темата е ,че тук се представят технологии и решения за блиското бъдеще ,които трябва да започнем да развиваме и оглеждаме от днес ,за дане се окажем с двойни разходи утре ,след като ни е дошъл онзи-втория АКЪЛ.

 30. 30 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#3:"Ойро Пролетариат"]Термо помпа, Слънчеви Панели, [/quote]

  Основната идея на пасивните сгради е точно да няма такива неща в тях! Целта е сградата да се построи така, че да може да се отоплява само от слънчева светлина. И това се постига чрез поставянето на голями прозорци, които пускат светлина и не изпускат топлина от южната страна на сградите. Къщата се прави на принципа на парник, така да се каже...

 31. 31 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Не е възможно да е само с 6 процента по голяма цената на пасивната къща от стандартната .То все пак зависи и от големината на къщата(застроената площ) ,но разликата при всички случаи е по осезаема.Има пасивни къщи ,които използват топлината и хладината на земята на дълбочина 2-3 метра и при тях цената също е доста по голяма

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Истинската "пасивна къща" може да излезе наистина само 6-10% по-скъпа - при нея най-важното е супер изолацията и изложението й (ориентацията). Вероятно има и други неща, все пак не съм специалист.
  Но в пасивната къща се живее комфортно, а сметките й със сигурност ще са поне 30-50% по-ниски. Пасивната къща е къщата на бъдещето.

 33. 33 Профил на Димитър Тулев
  Димитър Тулев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Архитект Николов е напълно прав. Който не вярва ето реалната цена! http://woodenhousesofnewtype.blogspot.com/
  Въпросът е колко хора могат да си го позволят, и колко от тях имат достатъчно интелектуален потенциал да погледнат в бъдещето!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK