Новата програма за околна среда залага 60 млн. евро за подобряване на въздуха у нас

Новата програма за околна среда залага 60 млн. евро за подобряване на въздуха у нас

© Юлия Лазарова60 млн. евро (или 120 млн. лв.) ще бъдат заделени специално за опазване чистотата на въздуха като отделна приоритетна ос в Оперативна програма "Околна среда" за новия програмен период. Това съобщи новият министър на екологията Ивелина Василева в интервю за БТА в сряда (19 ноември 2014 г.).


Василева разясни, че с тези средства общините ще могат да реализират заложени в програмите си мерки, да бъдат реализирани демонстрационни и пилотни проекти, които да дадат реален ефект за подобряване състоянието на въздуха. Освен това във всички оперативни програми са заложени мерки, свързани с подобряването на градския транспорт и на сградния фонд, което има пряка връзка със замърсявания, причинени от производителите на енергия.


МОСВ ще се опита да представи на Европейската комисия окончателния вариант на новата ОПОС до края на този месец (ноември 2014 г.), посочи Василева и изрази надежда оперативната програма да стартира в началото на 2015 г.
Ще се отнася до риска от загуба на средства по ОПОС за 2007 - 2013 г., анализите до момента показват, че по двата фонда общо - Кохезионния и Европейския фонд за регионално развитие, тя възлиза на 140 млн. евро до 205 млн. евро за тази година. "Че ще има загуба, е ясно, въпросът е да я минимизираме", каза в тази връзка Василева.


Първите и най-спешни законодателни предложения, които ще инициира МОСВ под ръководството на Василева, са пряко свързани с транспониране на европейското законодателство и част от наказателните процедури, които са стартирани срещу държавата ни.


Язовирите като приоритет


По думите на министъра важно е да се регламентира ясно отговорността за хидротехническите съоръжения, за язовирите – кой е собственик, кой е оператор, какви са техните отговорности и функции. Трябва да се обособи и национално звено, което да отговаря за контрола върху техническото състояние на язовирите. На територията на страната има над 2000 язовира, които трябва да бъдат наблюдавани, ремонтирани и поддържани. Това ще стане скоро с изменение в Закона за водите, обеща Василева.


Предвиждат и промени в посока превенция на риска от наводнения и създаването на гаранции за избягване на проблеми, свързани с наводненията.


Обявяване на всички защитени зони до края на 2015 г.


Според Василева не е реалистично обявяването на всички 235 защитените зони по евродирективата за местообитанията до края на 2014 г.."Моят приоритет е този процес да стартира, а амбицията ми е да приключи до края на 2015 г." каза тя. Вече са обявени за обществено обсъждане проекти на пет заповеди за защитени зони по евродирективата за местообитанията. По още около 40 проекта е приключила техническата подготовка и ще бъдат обявени за обществено обсъждане до края на 2014 г.


Според министър Ивелина Василева българското законодателство дава достатъчно защита и гаранции за опазването на защитени зони по протежението на Черноморското крайбрежие. Необходимо е да се приведат в действие разпоредбите на закона. За територията на Черноморското крайбрежие това означава утвърждаване на заповедите за обявяване на защитените зони със съответните режими на защита, каза Василева. Това включва също и утвърждаване на специализираните кадастрални карти на дюните и разработването и одобрението на общите устройствени планове на общините по протежението на черноморското крайбрежие.


"При наличието на тези предпоставки в голяма степен можем да бъдем сигурни, че природата ще получи своята защита. Убедена съм, че всички усилия трябва да бъдат насочени към това да бъдат приети тези документи," каза Василева.


Василева изрази резерви към идеята за обособяването на национален парк "Българско Черноморие", което по думите й ще отнеме минимум 2 години време, ще изисква създаването на нова администрация от поне 50 човека, охрана, допълнителен финансов ресурс и цялата територия да бъде изключителна държавна собственост. "Ние можем да сме сигурни, че има достатъчно мерки за защита и гаранция, и те са в нашето законодателство," посочи в тази връзка министърът.


Лесно ще се справим с пет от наказателните процедури


Според Василева България лесно може да се справим с отпадането на пет наказателни процедури – тези за неспазване сроковете за транспониране на законодателството. Мерките, които могат да бъдат предприети, са свързани с бързото придвижване на законодателни промени и инициативи. Василева припомни, че откритите наказателни процедури срещу държавата са 12, като една е "замразена" - тази за интегрираната система за управление на отпадъците на Столичната община.


Останалите седем са свързани с прилагането на законодателството. Сред тях най-тежки са тези, които вече са и в съдебна фаза - делото за Калиакра и рекултивацията на старите депа за отпадъци.


Има процедури, свързани с чистотата на въздуха, най-сериозната от тях касае замърсяването с фини прахови частици в големите населени места. "Отпадането на тази наказателна процедура е свързано с предприемането на сериозни мерки от общините и държавата и заделянето на много сериозен финансов ресурс. Надяваме се да не се стигне до финалната фаза, която вече е свързана и с финансови санкции за държавата", коментира още Василева.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Наскоро се смях много, сега още повече

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Продължавайте да увеличавате цената на тока, пък чакайте да има гори и чист въздух.

 3. 3 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "опазване чистотата на въздуха като отделна приоритетна ос"

  Това е важен приоритет за тези от нас, които дишаме трудно!

  "Winter is Coming"
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това добре, ама смрадта от КТБ как ще пречистите ?

 5. 5 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това добре, но трябва всичко да се прави прозрачно...

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Неутрално

  Хубаво е да се мисли и за здравето ни, но нека всичко да е прозрачно.

 7. 7 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 800 Неутрално
 8. 8 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За мръсния въздух да питат Фандъкова. Тя трови всекидневно 1.5 милиона българи с обичта си към автомобилите и тоталното нежелание да направи града по-удобен за пешеходците, велосипедистите и за градския транспорт

 9. 9 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само остава да обяснят как със харчене на пари ще изчистят въздуха.
  За да стане това трябват мерки, които ограничават използването на дърва и въглища за огрев както и на стари, замърсяващи автомобили. А това означава вдигат данъци и цени за тия неща. Тука проблема е доста неприятен и няма да се реши само с харчене на европари....

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  До коментар [#9] от "yws02375476":

  И на мен това ми мина през ума - защото фините частици и твърдото гориво за отопление вървят ръка за ръка.
  А смяната на модела на отопление въобще не е елементарно, при всяко положение струва големи пари и е неизбежно свързано със стандарта на живот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK