БСП предлага промени в Закона за горите за овладяване на незаконната сеч

БСП предлага промени в Закона за горите за овладяване на незаконната сеч

© Георги КожухаровДепутати от БСП внесоха законопроект за промени в Закона за горите. Предложенията им целят да засилят контрола срещу незаконната сеч и безконтролния износ на дървесина у нас, обясниха в сряда от левицата в кулоарите на Народното събрание.


Сред поправките, предлагани от левицата, са мерки, с които товарните автомобили, превозващи дървесина, да бъдат проследявани чрез GPS устройства и Изпълнителната агенцията по горите да следи онлайн къде се намират. Социалистите настояват да отпадне правото на арендаторите на горски фонд да ограничават достъпа до горите.


От БСП настояват и да се ограничи производство на електрическа енергия от необработена дървесина, която се продава на преференциални цени, предлагат още от левицата.
Според социалистите решенията за териториалния обхват на горските стопанства трябва да се вземат на ниво Министерски съвет след детайлен анализ. В момента тези решения взима министърът на земеделието. Социалистите предлагат да се на прави регистър на хората, които получават като енергийни помощи дърва за отопление.


Светла Бъчварова обяви в парламента в сряда, че според браншовите организации незаконната сеч е в размер на 3-5 млн. кубически метра годишно.


"Продължават незаконната сеч в горите, безконтролният износ, разрушаването на общински и междуселски пътища при извозването на дървесината. Наближава зимният период и сме загрижени за цената на дървата за огрев. Решени сме да се сложи край на беззаконието в горите", обясни и зам.-председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова. По думите й незаконната сеч е една от причините за наводненията напоследък.


Още по време на служебния кабинет Министерството на земеделието инициира подобни мерки с цел именно овладяване на незаконната сеч. Като конкретни стъпки за повече прозрачност и възможност за проследяване беше въведена електронна система за камионите с дървесина и увеличаване на вътрешния контрол на държавните горски предприятия чрез допълнителен човешки и финансов ресурс. Третата мярка беше засилен контрол върху крайните точки, до които достига дървесината.


С днешна дата агроминистерството ще продължи работата си по оперативни мерки като допълнение на електронната система на превозните билети, ще засили физическото присъствие за опазване и охрана по горските стопанства и ще допълни електронната система с данни за крайния получател (т.е. кога превозният билет е изпълнен и става невалиден), обясниха от ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK