В България няма официални данни за връзката между здравето на хората и замърсения въздух

В България няма официални данни за връзката между здравето на хората и замърсения въздух

© Юлия ЛазароваВ България няма официални данни за това каква е връзката между здравето на хората и замърсения въздух както и за това какви и колко заболявания предизвиква.


Това стана известно от изказване на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова по повод двата последни доклада на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), оповестени скоро, в които основните изводи са, че български градове са на първо място по наднормено замърсен въздух в Европа, както и че на целия континент най-големи са разходите за покриване щетите от замърсяването на въздуха от държавната ТЕЦ "Марица Изток-2".


доклада за цената на замърсения въздух (от 25 ноември 2014 г.) България излиза на челни места, но проучването е малко по-трудно за разбиране у нас, защото коментира разходите за здравеопазване и за човешкото здраве като следствие на наднорменото замърсяване на въздуха. В България тази връзка не се прави, ние нямаме данни за връзката между заболеваемост и замърсения въздух," коментира пред журналисти Григорова в четвъртък.
Изпълнителният директор на ИАОС обясни, че за изводите в доклада на ЕАОС за промишления сектор са използвани данни, подадени от самите промишлени инсталации, удостоверени от Изпълнителната агенция по околна среда. "Всички дружества на тецове докладват, данните пристигат при нас до 30 март и се валидират. Това е много важно да се знае, защото когато се говори за страховити цифри и тенденции мога да кажа само, че това са валидирани национални данни," посочи шефът на ИАОС. По думите й след това тези данни се обработват от ЕАОС по методика, която била ясна за нашето обществото, а именно как се прави връзката между големите разходи за здравеопазване и замърсяването на въздуха от промишлените предприятия.


Григорова припомни, че в класацията по държави във втория по ред доклад България е на четвърто място по числово изражение на емисиите, но отнесени към БВП страната ни е на "много високо първо място".


В отговор на въпрос какво следва да направи България като спешни мерки след тези тревожни данни, Григорова препрати за отговор към Министерството на околната среда и водите и Министерство на енергетиката.


Тя разясни още, че ИАОС издава разрешителните на големите промишлени предприятия, за да могат да работят. "Изключително голям е натискът, в момента това е "Бобов дол", "Брикел", които също са на челни места, както и ТЕЦ "Марица Изток 2", която води класацията – за всички тях са издадени комплексни разрешителни от ИАОС и ние изключително устойчиво засега продължаваме да издаваме документи, които да съответстват на закона. Контролът по тяхното изпълнение обаче трябва да търсите от контролните органи и съответно министерствата."


В доклада за замърсяването на въздуха в Европа (публикуван на 19 ноември 2014 г.), в класациите за фини прахови частици с размер 2.5 микрона България излиза "на последно незавидно място" с много високи стойности. Григорова обясни, че тези данни са валидирани и ИАОС потвърждава тази негативна тенденция.


"Това са неслучилите се мерки в България,"


посочи Григорова като причина. Според нея, основните проблеми са в недостатъчното прилагане на мерките, които ще доведат до по-чист въздух в нашите градове, а именно подобряване и организация на транспортната инфраструктура, по-нов автомобилен парк, по-нови и комфортни публични превозни средства, по-често почистване на улиците, като по думите й не става дума толкова за промишленото замърсяване.


Друга сериозна предпоставка е преминаването от природен газ на твърдо гориво за отопление, което се отразява изключително негативно. Затова и най-замърсените градове са Перник, Пловдив и Димитровград. Тенденцията в средните по големина градове е да се отопляват масово с твърдо гориво, което замърсява изключително въздуха с фини прахови частици, каза още директорът на ИАОС.


Запитана защо мерките не са се случили, Григорова обясни, че те зависят от общините и освен това са трудни за прилагане. "За това сме и в процедура на нарушение на Европейската комисия," припомни Ваня Григорова.


По думите й, обяснение за това замърсяване у нас, е и естествените географски условия – в Югоизточна Европа има повече ветрове и засушаване и оттам се получава и по-голяма запрашеност. "Не можем да се скрием зад естествените географски условия, разбира се."


Докладите на европейската агенция се базират на национални докладни с данни за качеството на въздуха, които се подават от ИАОС. Българската страна отговаря на подадени от ЕАОС форматирани въпросници и на тази база те правят съответно изводите в докладите си. Разяснителна информация за статуса на България в двата доклада е била публикувана веднага след огласяването на проучванията на страницата на ИАОС.


По повод резултатите от докладите на ЕАОС "Дневник" изпрати своите въпроси и молба за реакция към Министерството на околната среда и водите, но до публикуване на материала няма отговор.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Може най-накрая някой да зацепи, че за определени производства е по-евтино да се плаща, за да не работят. Покрай "Кремиковци" не можа да се случи, белким вече вденат.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 581 Весело

  Щом няма официални данни, значи няма никаква връзка между прахоляка който дишаме и белодробните заболявания.

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Е официалните данни са в гробищата.......

 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В България няма мръсен въздух, а в София колите са на водород, до една !

 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Данни няма да. Просто вижте в Ракова болница в София от къде са пациентите - предимно от Старозагорско и Бургаско. Защо ли...

 6. 6 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Любопитно

  В смисъл, само в БГ смогът и фините частици от използването на твърдо гориво за отопление не увеличават смъртността?

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Весело

  [quote#1:"Митко Василев"]Може най-накрая някой да зацепи, че за определени производства е по-евтино да се плаща, за да не работят. [/quote]
  В случая се води пропагандна кампания за цената на "българския" ТЕЦ, защото го спрягат при съпоставките с цената на тока от съседните му "американски" ТЕЦ-ове в Марица Изток. Мноо нелицеприятно и удрящо определени кесии и интереси някакси стои тоя ТЕЦ между двата ...
  Кампанията, естетствено, се води от и във Дневник и Капитал ...

 8. 8 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "В България няма официални данни за това каква е връзката между здравето на хората и замърсения въздух както и за това какви и колко заболявания предизвиква."


  Кога се появи здравеопазване ще се появят и официални данни.

  На всички управляващи/ли през последните 25 години не им е пукало/пука за здравето на хората.

  Единствено се интересуват от безнаказано крадене - колкото повече, толкова повече!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 9. 9 Профил на darkmanx_bg
  darkmanx_bg
  Рейтинг: 524 Весело

  Няма данни - няма проблем. Найс!

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Няма данни, но и ние не ядем доматите с колците, друг е въпроса че не можем да направим нищо, не е в наша компетенция.

 11. 11 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 638 Неутрално

  В България доскоро нямаше държава. Мафията се занимава с присвояване, не с грижа за хората!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 12. 12 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Дори въздухът в България да се състои само от прахови частици и кислорода да изчезне тотално от него, пак няма да има официални данни за някаква връзка със здравето на хората. Това все пак е България.

 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Любопитно

  [quote#11:"Милева"]В България доскоро нямаше държава. Мафията се занимава с присвояване, не с грижа за хората![/quote]
  "Доскоро"! А откога вече има държава в България? Че аз тоя момент съм го пропуснал.

 14. 14 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#1:"Митко Василев"]Може най-накрая някой да зацепи, че за определени производства е по-евтино да се плаща, за да не работят.[/quote]
  Защо да е скъпо и здравословно, след като може да е скъпо и вредно?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 542 Неутрално

  В България продължава да няма данни. Никога не е имало такива или поне не са стигали до нас. Имаше дори Чернобил, но няма данни как това повлия на здравето на хората в дългосрочен план.
  И сега е така.
  Мизерия- няма здравеопазване, превенция, няма проучвания, няма контрол за пречиствателни съоръжения, автомобилният парк(и обществения транспорт) е стар, минаваме на твърдо гориво, големи интереси в енергетиката, които се изразяват в печалбо, но не и спазване на норми, държавата е абдикирала, нищо че ние я издържаме, и още и още...
  Мизерия.

 17. 17 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "В България няма официални данни за връзката между здравето на хората и замърсения въздух"

  нямам думи.

  в България няма официални данни и за връзката между комунистическия терор и режим и пропадането на нацията...

  РЕФОРМИ !
 18. 18 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Пак в София спряха поне онзи комин Кремиковци...

 19. 19 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#18] от "Соколов":

  Но уви промяна няма, хапвай по малко боб, и гледай да не отделяш газове, използвай ..... капсули, зящото и това са сериозни емисии, ти предствяш ли си към два милиона софиянци, ако веднъж на ден само изпуснат газове, ами това е метан, серен диосид, въглероден диосид ...!

 20. 20 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#1] от "Митко Василев":
  Ех, че кеф, всички ще щтракаме с пръсти а европейците ще ни плащат да не работим, само трябва да внимаваме с отделянето на газове щото може да има наказателна процедура!

 21. 21 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо директорката послъгва. Данните в доклада на ЕЕА са дадени от ИАОС. Липсват не данни, а официално приета методика за оценяване. А точно това е работа на ИАОС, защото тя трябва да осигурява методологически мониторинга.

 22. 22 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За тецовете хубаво, но защо никой не говори за милионите автомобили със свалени катализатори и DPF филтри. Все пак те са основния замърсител на въздуха в големите градве...

 23. 23 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "в Югоизточна Европа има повече ветрове и засушаване" - още малко и ще кажат, че цялта държава е пустиня и това е единствената причина за прахта....

 24. 24 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "yws02375476":
  Ами в доклада има една карта за март 2014 над цяла западна европа е червено, при нас на места е жълто, така че всичко е въпрос на представяне на данните!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Изглежда в България никой не се интересува от хората.

 26. 26 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "teridan":

  Специално за теб разледай доклада и виж картата за март 2014 за прахови частици. Що се отнася до смъртността, може да се каже че яденето на бисквити може и да е по опасно!

 27. 27 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#5:"гарата"]Данни няма да. Просто вижте в Ракова болница в София от къде са пациентите - предимно от Старозагорско и Бургаско. Защо ли...[/quote]

  В последния анализ на СЗО за 2014 се вижда че Бургас е един от градовете с най-чист въздух в България. Най-високи нива на замърсяване има в Перник, София, Пловдив, Добрич, Велико Търново.

 28. 28 Профил на yws02375476
  yws02375476
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "capricorn2014":

  Въпрос е по-скоро на нежелание за признаване на проблемите. В доклада никъде няма карта, в която България изглежда по-добре от останалите.

 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Когато бяха замърсяванията в Русе,отидохме тайфа за няколко дни на почивна станция във Вонеща вода,но получихме неразположение от чистия въздух,та лягахме да се напушим малко от ауспуха.
  И ракията потръгна.

 30. 30 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#28] от "yws02375476":

  Виж пдф файла аир куолити 2014. Даже и до ограничения на движението се е стигало!

 31. 31 Профил на Denitsa Ivanova
  Denitsa Ivanova
  Рейтинг: 237 Гневно

  не знам как може такава наглост и безхаберие!

 32. 32 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Също няма данни за връзката на замърсеният въздух с централният мозък, но действителността казва друго ....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 33. 33 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#7] от "xm...":

  ще ти дам следния пример като за твоето ниво - надявам се да схванеш !

  в единия случай ходиш да сечеш дърва незаконно щото кмета ти е братовчед и после си ги гориш в огнището в къщи - казваш че е евтино, но пък отиват много дърва и кашляш лошо

  в другия случай те хващат че сечеш незаконно и ти слагат гло ба, освен това си купуваш печка която е по ефективна и димът излиза извън къщата - естествено цената е по висока

  горе-долу това е разликата между модерните тецове със хубави сероочистки и прахоуловители и МИ2

 34. 34 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не че няма данни, но те не могат да се съберат и използват по качествен начин, който да даде обективна картина за подобни проблеми, а и да се отговори на въпроса какви точно са нуждите на българите. Има по-голям интерес в това да се създават изкуствено търсения, които след това се отчитат и анализират от едни специални фирми, които дават данните на други фирми, които пък от своя страна подготвят едни маркетингови стратегии и т.н.т. Най-интересното в тази верига е, че работещите в нея не знаят, че постановките им са коренно грешни. Обаче пък се въртят много добри пари по този начин (е, докато има живи пациенти де)

  Който първи прекрачи границата, губи.
 35. 35 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 427 Гневно

  В България няма официални данни за връзката между здравето на хората и замърсения въздух "

  Е няма, разбира се !

  То ако имаше, ще трябва да закриваме държавата !

  (

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rage Against":След комунистическия терор България оцеля. След "демократи" като теб няма да я има.

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  '' български градове са на първо място по наднормено замърсен въздух в Европа''

  Няма такова нещо - онзи ден четохме една статия, която възторжено ни убеждаваше, че въздухът в България се е пречистил напълно след падането на комунизма.

 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#23] от "yws02375476": Ами разчитат на това ,че по-старите помнят как в София всяка нощ миеха улиците с чиста вода , а младите - не .Сега мият 1-2 пъти на годината около Великден.

 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Ами тези наши експерти да бяха поне прочели втория доклад. В него ЕЕА е изчислила бройката на хората в България, които са засегнати от лошото качество на въздуха (малко над 11000 човека умират на година преждевременно поради тази причина), както е и изяснила кое какви болести причинява. Трябва само да преведат доклада на български и имат всичко черно на бяло, няма дори нужда да се напрягат сами да изчисляват каквото и да било.

 40. 40 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#24:"capricorn2014"]Ами в доклада има една карта за март 2014 над цяла западна европа е червено, при нас на места е жълто, така че всичко е въпрос на представяне на данните! [/quote]
  Не е точно така. Въпросната карта показва пиковите стойности - при горещо време и липса на вятър. При нормални климатични условия тези частици се отнасят от вятъра или се измиват от дъжда. Което е и част от причината за много лошите данни за България - при нас духа и вали много по-малко отколкото в Холандия примерно, която без този си климат би имала по-лоши стойности. Пишейки това, не искам да оставя впечатление, че смятам лошото ни представяне единствено причинено от лоши климатични условия, напротив, нашият принос си е съществен.

 41. 41 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "Григорова припомни, че в класацията по държави във втория по ред доклад България е на четвърто място по числово изражение на емисиите, но отнесени към БВП страната ни е на "много високо първо място"."

  Аз лично не бих се притеснявала особено от класацията емисии отнесени към БВП. Може би за статистика от типа колко "емисиеемка" е икономиката ни (като аналог на енергоемка). Ама то си е нормално с тези стари коли и отопляване с твърдо гориво. Решението в случая е ясно - погрижете се БВП да нарастне и моментално ще паднем стремително от това проклето първо място.

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Тва с "официалните" данни го зарежете.
  Г-жа Меркел преди повече от десетина години се изцепи най официално, че трябва да намалим световната температура с 2 градуса и стана тя каквато стана.
  Иначе, ДА, аз съм убеден че има връзка между мръсния въздух и заболяванията, но хич и не чакам да ми го кажат официално. Всеки сам си избира къде да живее и какъв въздух да диша.

 43. 43 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "Нема дани" е девиз не само на прокуратурата.
  Мой познат, заклет враг на пушачите си купи еврогейски датчик да му съобщава кога въздухът в офиса е кофти никотинен.
  Като го включил, оня писнал немедлено.
  Изнесъл го на двора - няма промяна. Сега ще ходи извън София за да провери дали не е дефектен.

  ПП. Данчето покрай метрото, залите и магистралите таз година прескочи ежегодното измиване на наща улица. Както се казва, миналата година веднъж, тази по-рядко!

 44. 44 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 287 Весело

  Кога най-накрая селяците ще се научат, че в град човек трябва да се придвижва само с колело или градски транспорт. Колите са за извън града и селата. Кога уважаеми граждане и софиЕнци ще научите това?

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Весело

  До коментар [#33] от "dun":
  Драги, баш по въпроса за сероочистките недей да ми се отваряш "по принцип", че имам лично участие в тази дейност в Мариците , че и не само там.
  Дървата за цепене са много, както каза бай Тошо - днес навсякъде има мат'рял ...

  Но в случая става дума за друго - че кампанията и хълцането са некоректни като поднасяне и интерпретиране и се използват като подплънка и създаване на фон за кампания в съвсем друга посока.
  Нещо като оня полет с хеликоптер на Жак Ив Кусто над Козлодуй, от което той дълбокомъдро изпищя "Ужас, ужас! Трябва да се затвори" ...

 46. 46 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1601 Любопитно

  Няма, естествено.
  Както няма и никакви данни за връзката между 10 и ДП...

 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Не мога да се отърва от усещането, че доста се пресилват нещата и при това не случайно или водени само от добри намерения.
  Все пак България е малка страна и поне тези, които живеем все още тук, знаят и могат да вземат отношение дали положението е толкова нетърпимо.
  А да направиш изследване, което да установи достатъчно достоверно влиянието на въпросното замърсяване, диференцирано от всички останали фактори ( географски регион, климатични особености, генетични особености, начин на живот, пушене и какво ли не още, изисква много средства и най-важното наистина дълъг период от време.
  От всичко написано, аз виждам само един фактор, който наистина влияе, макар и сезонно - отоплението с твърдо гориво.
  Но как да стане, да "накараме" хората да се газифицират, когато цената на природния газ, благодарение на нашите братя славяни е много по-висока от твърдото гориво. Докато няма икономическа целесъобразност, няма как административно да се реши този проблем, дори и да закрием всички ТЕЦ-ве ( те не са и много), а и не съм убеден в убийствените влияния на твърдото гориво.
  Още нещо, което не е никак трудно за сравнение - каква е средната заболеваемост и средната продължителност на живота, в сравнение със страните, където според измерванията, въздуха е много по-малко замърсен от нашия и тогава да разсъждаваме.

 48. 48 Профил на sjg51618031
  sjg51618031
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Странно за какво всъщност има данни в България?! Странно например също - защо нямаме адекватно СО2 облагане на автомобилите?!!! Странно, защо в края на 2014 година нашата мила Родина продължава да приютява най-скапаните остатъци от дърти коли в Европа?... Странно защо астматиците у нас си ги има доста! Абе много странна работа! Няма данни...

 49. 49 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#45] от "xm...":

  е, не схвана - жалко...

  ...но пък от друга страна се връзва точно с "личното ти участие" при ТЕЦовете - то ако по-адекватни хора се занимаваха с тях нямаше ТЕЦовете да висят на врата на държавния бюджет като воденичен камък, нито пък щяха да са най-големия убиец на българи!

 50. 50 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "tsvetko_51":
  [quote#47:"tsvetko_51"]А да направиш изследване, което да установи достатъчно достоверно влиянието на въпросното замърсяване, диференцирано от всички останали фактори ( географски регион, климатични особености, генетични особености, начин на живот, пушене и какво ли не още, изисква много средства и най-важното наистина дълъг период от време. [/quote]
  http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(13)70279-1/fulltext
  http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15287390590936166#.VHnQonW1Xrc
  има изследвания и те надеждно установяват връзката м/у замърсяването на въздуха и на практика всички респираторни заболявания.
  [quote#47:"tsvetko_51"]Но как да стане, да "накараме" хората да се газифицират[/quote]
  като направим твърдото гориво неизходно. акцизи и такси, докато се откажат. точно по същия начин, по който много лесно може да решим проблема с автомобилите в София.
  [quote#47:"tsvetko_51"]каква е средната заболеваемост и средната продължителност на живота[/quote]
  не са особено добри параметри за сравнение, понеже има редица фактори, от които се влияят. може би единственото що годе прилично сравнение би било по респираторни заболявания и пак трябва да се отчетат страничните явления (напр. тютюнопушене).

  http://postclamores.blogspot.com
 51. 51 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Докато тираджиите и чалгаджиите си свалят и продават катализаторите, а държавата не дава данъчни облекчения за по-екологичните коли с по-добри филтри, ще сме си все първенци в ракови и белодробни заболявания!
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!

 52. 52 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "В България няма официални данни за това каква е връзката между здравето на хората и замърсения въздух както и за това какви и колко заболявания предизвиква." ... нЕкой не си е написал домашното... С Решение 822 на МС при тройната, района на Златишката котловина е обявен за "район с повишен здравен риск за населението", вследствие на замърсяване с тежки метали, серни газове и т.н. Половинчата джурналистическа рабУта...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 53. 53 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#50:"nye"] по който много лесно може да решим проблема с автомобилите в София. [/quote]
  ++++++
  директно си пращай мненето до изродите в парламента и до другарката фандък!

 54. 54 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  Третият свят!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 55. 55 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  То официално в България и проституция няма ама.. Кажи на некой бакшиш да те води в некой дом с дамска обслуга и да видиш кво става!

 56. 56 Профил на revolt
  revolt
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  Да благодарим на другаря Костов. Сигурно в "Карл Маркс" ги е научил тия мурафети.

 57. 57 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#53] от "rincewind":
  винаги съм мислел, че това, което съм написал, е сравнително очевидно за всекиго и ако имаше политическа воля, досега да беше реализирано. според мен просто няма да има далавера и затова след толкова години все завлачваме крак ... вече и след Румъния ...

  http://postclamores.blogspot.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK