Въздухът в 19 града в страната е силно замърсен, София е начело

Въздухът в 19 града в страната е силно замърсен, София е начело

© Юлия ЛазароваВ общо 19 града в страната въздухът е сериозно замърсен през последното денонощие (16 декември 2014 г.). В тези населени места фините прахови частици (ФПЧ10), които са опасни за човешкото здраве, надвишават допустимите норми, а в някои точки - начело с квартали в София - замърсяването е скочило над три пъти допустимото (50.0 µg/m3). Това показват измерванията в реално време за последните 24 часа, публикувани на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.


Измерванията от пет станции в София показват драстичен скок в замърсяването в сравнение със ситуацията от уикенда (в някои квартали превишението е нараснало над три-четири пъти). Станциите са измерили сериозна наситеност на фините прахови частици при Орлов мост (3.94), Павлово (4.76), Дружба (2.81) Хиподрума (3.89), Надежда (2.4).


В страната прахът във въздуха е най-наситен в Ловеч (3.72), Плевен (3.61), Видин (3.38) и Шумен (3.31). Положението и точните измервания в другите населени места може да проверите в ежедневния бюлетин на агенцията.
Причина за превишението на средноденонощната норма на ФПЧ10 – 50.0 µg/m3 е масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, както и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, обясняват в текст под данните от агенцията.


"Дневник" изпрати молба за коментар на критичната ситуация до Изпълнителната агенция, но до публикуване на материала не получи отговор.


Според последните две проучванията на Европейската агенция по околна среда от ноември 2014 г., българските градове са първенци на континента по най-замърсен въздух.


Превишените норми на фини прахови частици са особено опасни и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми  - от астма до ракови заболявания. В същото време от ИАОС информираха наскоро, че у нас няма данни за връзката между замърсяването на въздуха и здравните последици от това.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 672 Неутрално
 2. 2 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Няма толкова мръсни градове в Европа като нашите...мръсотията просто ни убива ежедневно...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 3. 3 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сега някои наш здравен експерт ще ревне 4е няма доказатества 4е този прах влияе на 4овешкото здраве

 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Любопитно

  В редакцията на Дневника нямате ли поне Т9..
  Спел-чека Ви явно не работи!..
  Както и граматиката до 8-ми клас!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Мъглата и мръсотията,отоплението с въглища,човешката немарливост и ето,че Софиа стана най-мръсния град на България.

  Tony
 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#1:"ръпончо"]На чело или начело?[/quote]
  ... хм, София била най-мръсна... у градскиА фолклор за т'ва наричат Северната и Южната дъга... Околомръсното

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Как няма да е така като всеки левандурник паркира в калта... после се калта са разнася по улиците и когато изсъхне се вдига във въздуха. Погледнете около вас, във всяка градинка има автомобили... според мен това е главната причина.
  Докато не се реши драконовски този въпрос така ще е.

  Последните дни почти всички хора с които се разминавам са болни и кашлят, включително и аз.

 8. 8 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Вината на автомобилите не е в отработените газове, а от праха който вдигат от изключително мръсните улици. Виновни за мръсотията по улиците са общините, а не автомобилите!!!
  Сега очаквам да вдигнат данъците за автомобилите, за да симулират някаква дейност за намаляване на замърсяването, но това по НИКАКЪВ начин няма да повлияе на замърсяването

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 9. 9 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В много квартали на София столичаните все още се отопляват на твърдо гориво и комините им изхвърлят в атмосферата серни, азотни и въглеродни окиси, колкото малка стоманолеярна....

  Те обаче са горди, че са прецакали целия свят и всички монополисти с този си подход и доволни от това дори не си дават сметка за канцерогенното си поведение.

  А контрол върху използването на твърди горива няма - всеки гори каквото и както намери и изхвърля дима в неограничени количества в градската атмосфера.... Приличаме на европейски град от зората на индустриалната революция, затова и не е никак учудващо, че заболяваемостта в София от респираторни, белодробни и ракови заболявания е между най-високите в света....

 10. 10 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 826 Гневно

  Последното изречение от статията е върхът на малоумието. Който е заявил това нещо нека отиде в ракова болница в Мусагеница и да направи справка онкоболните от кои краища на България са.
  Иначе докато горим дърва, въглища и каквото има, докато колите спират в зелените площи и разнасят кал по улиците, нещата ще стават все по-зле.

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  От пролетта пишем до общината да постави 5-6 решетки на шахти, понеже бай М@[email protected]у ги гепи. На следващата пролет очаквам да поникне някой див орех от тия шахти или поне малко щир, понеже се напълниха догоре с кал. От Юрданкината община го играят "Путин", сиреч местят си го и чакат някоя по-солидна далавера. Докато хората не влязат със сопи на Московска, ще дишат мръсен въздух и ще живеят в кал. Друга оправия - няма. Сори.

 12. 12 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отделно запрашаването от нечистите улици, пътища и канавки е на потресаващи нива. И нека, когато кметицата пак почне да се хвали някой да й припомни какво миене на улиците помни от детството си и какво е виждал сега - веднъж годишно и то по дефиниция - преди избори. Поведението на местната власт, което се изразява в изхарчване на целия бюджет за съмнително строителство и нито стотинка за миене всъщност е канцерогенно по своему.

 13. 13 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 615 Неутрално

  [quote#9:"polux"] все още се отопляват на твърдо гориво и комините им изхвърлят в атмосферата серни, азотни и въглеродни окиси, колкото малка стоманолеярна.... [/quote]

  Ще добавя към това и изсичането на горите, за набавяне на дърва за отопление, което пък е основната причина за наводненията. Причина, рядко споменавана с половин уста от "ръководните другари" и журналистите.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 14. 14 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Голяма новина. Всеки знае, че въпреки продължаващото наливане на милиарди в София града си е най-мръсния в страната. Просто се краде прекалено много и твърде малко остава за реално свършена работа.

 15. 15 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Епа братята роми в Сухата река се топлят с гума и пластмаса. Да беше с дърва поне.

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Според мен ако е възможно да се направи едно сравнение с минали години, напр. 50-те и 60-те, когато хората се топлеха с твърдо гориво и нафта. За база увентуално съответните заболявания. Вярно, че тогава автопотокът и други фактори бяха в ниски нива. Днес си мислех докато се возех в тролая как е въздухът в Русе след гюргевският геноцид и преминаване на тоя вид транспорт. Чуха се приказки тогава, че бил транспорт на бедните, а как се возят богатите не казаха.

 17. 17 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 366 Гневно

  Не отричам, че в София е мръсен въздухът, но и снимката е изключително манипулативна, на всички е ясно че е правена в мъглив ден.

 18. 18 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интересно защо таблото на Орлов мост показва стойности в зеленото, т.е. че всичко е в норма?

 19. 19 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 457 Разстроено

  ...но пък колко хора са доволни че са отрязали катализатора..
  и калта е виновна ама не само

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  В София въздухът е мръсен по две причини:географското и положение и емисиите на вредни газове. В тази котловина мръсният въздух се задържа и пада долу, като предизвиква мъгли и смог. А с газовете никой не може да се пребори, защото има слаб контрол върху емисиите. В САШ всяка кола минава на контрол за газовете и това е много строго изискване. Тук съм виждала такива пушилки да се движат по улиците, че направо трябва да бягаш надалеч. Този град е пренаселен и вероятно положението няма да се подобри.

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  София е в котловина.

  София е икономическия център на България - задръстена е с автомобили, хора, генератори на мърсотия, за които не е проектирана.

  София е корумпирана отвсякъде и средства за чистене няма.

  Софиянци, разбирай живеещите в София, нямат време да обръщат внимание на чистотата - тя е НЧП.

  Затова е и нормално да дишат най-мръсния въздух в България.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Затова пък горим яко и дим колкото искаш. Особено зимата.
  И старите автомобили заплащат по-ниски данъци от новите (въпреки, че замърсяват повече).

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 23. 23 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#12:"polux"]И нека, когато кметицата пак почне да се хвали някой да й припомни какво миене на улиците помни от детството си[/quote]

  Е, тя няма представа как са се миели софийските улици, когато е била дете...

 24. 24 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "все още се отопляват на твърдо гориво и комините им изхвърлят в атмосферата серни, азотни и въглеродни окиси, колкото малка стоманолеярна.... - цитат на коментар #9 от “polux”

  Не "все още", Все Повече и не за да прецакат монополиста, а защото същия си позволява да иска по една минимална заплата за съмнителната си услуга

 25. 25 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Глупости - въздухът в София е по-добър от планинският дори.

  Настроение - саркастично.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 26. 26 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ужас... Ама то така е - като всички минаха на въглища и дърва..

 27. 27 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 654 Весело

  [quote#20:"proza"] В САШ всяка кола минава на контрол за газовете и това е много строго изискване. [/quote]
  И в България е така. Като минаваш технически преглед, ти замерват и игорелите газове. Обаче досега не съм чул за спрян автомобил. По каква да е причина.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#9] от "polux":

  да особено около Орлов мост те са виновни

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Защо така, нали затвориха Кремиковци

 30. 30 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#23] от "veragena": Подозирам, че и в Самоков често са мили улиците тогава... ама кой знае....

 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 617 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 266 Неутрално

  "София е начело"!

  Спасението е в кръчмите, там въздухът е чист благодарение на забраната за пушене.

  За предпочитане са кръчмите в синьо-зелената зона, там е най!

 33. 33 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  Някога Българите живееха по селата и малките градове.Отопляваха се основно на въглища и дърва за подпалване на кюмюра.После доидоха опорните точки да правим градовете по големи.Българите се изнесоха в по големите градове.После дойдоха опорните точки енергията да поскъпва/съветска власт без електрификация не е власт/После дойде Р.Овч.който на всеки два-три месеца обясняваше защо поскъпва ел.енергията.После дойде Р.Овч. и предоговори цената на синьото гориво идващо от Масква за България на цена по висока от тази в Германия,Франция ,Обединеното Кралство и т.н.Е, затова в българските градове ще мирише на кюнци.Най-лошото е че тези дето се топлят с кюнци гласуват за Р.Овч.

  Ръй! Ръй!
 34. 34 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "..от ИАОС информираха наскоро, че у нас няма данни за връзката между замърсяването на въздуха и здравните последици от това."

  Да бе,у нас никога няма никакви данни...и няма никакви проблеми,и не е имало влак,.. и никаква гара.У нас не се знае и умрелите от какво точно са умрели.

 35. 35 Профил на DBoy
  DBoy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога ли ще доживеем в София да забранят използването на твърдо гориво за отопление? Абсурдно е да живееш в блок, заобиколен от димящи къщи. В комбинация с мъглата, смогът е убийствен.

 36. 36 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#35] от "DBoy": Това е потресаваща нелепост, за която никой не мисли. И да не ги забранят - следва да им наложат екотакси, които да направят използването на такова гориво за битови нужни икономически нецелесъобразно.

  Не бива никой да си мисли, че може да замърсява ей така и останалите са длъжни да го търпят.

 37. 37 Профил на kry
  kry
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "polux":

  Моля да се запознаете с тази статия:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120116095814.htm

  Ограничения са нужни, но не през кръста. Накратко: има модерни горивни системи така и суровини, които горят с много малко отделени остатъчни вещества (пелети срещу въглища).

  Най-голям замърсител все пак остават автомобилите. И докато не се наложат данъчни отежнения за тези, които не отговарят на минимум Евро 5 и катализатор е просто отметка във формуляр - ще бъдем тровени.

 38. 38 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "kry": Безкрайно неприятно и крайно нездравословно е съседът ми точно под прозореца да изгаря пет тона въглища всяка зима, а димът му да се стеле ежедневно и да влиза вкъщи винаги, когато отворя. И това при все, че в района има газоснабдяване.

  При всеки удобен повод ще сигнализирам за този вид екологичен тероризъм, докато се вземат мерки това да не бъде възможно.

  Твърдото гориво е силен замърсител и трябва да има сериозни ограничения за използването му в гъсто населени територии.

 39. 39 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Питам се, възможно ли е в софийските ТЕЦ-ове да изгарят мазут, за да поспестяват от газ?? Знаем финансовото състояние на топлофикациите, а и не е лоша схема да си прибереш разликата между скъпия газ и безплатния мазут. Простете мнителността ми, но за мен изгарянето на твърдо гориво не е логично обяснение на гъстия смог, който всяка нощ захлупва София. Все пак, кой се отоплява на въглища - особено по кварталите?? Наистина, през нощта не се диша!!!

 40. 40 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 314 Разстроено

  До коментар [#39] от "fantomas":

  Не, тецовете в софия последните години нямат мазут дори за спешни случаи. А и горенето на мазут не е оферта, защото той трябва предварително да се подгрее, което се прави с газ.

  Колкото до екотаксите за отопление на твърдо гориво - аз като човек живял в къща(в центъра), а сега в блок в покрайнините - няма смисъл, не всеки има алтернатива за отопление. Ако има газификация до къщата - съгласна съм, но сегашните условия на топлофикация са загробващи за блоковете, камо ли за едно-двуфамилни къщи. Отоплението на ток за една къща струва колкото цялата ти фамилия. Ако няма читава алтернатива освен някакво твърдо гориво - не можеш да санкционираш хората, че не искат да мръзнат и то защото ти се било омирисвало прането.
  Не отричам, че точно този тип замърсяване е от най-големите фактори за заболяемост, но борбата трябва да се провежда по всички фронтове, като трябва да се започне с колите и екологичните изисквания за тях. Вземете за пример Мюнхен и зоните с минимални екоизисквания в града за колите (тип винетка за достъп с еко категория). Но от тук стигаме до цените на колите и защо новите са толкова непосилно скъпи - нормално е да не мога да си купя нова кола кола с висок еко клас.

 41. 41 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#5] от "Free person":

  Ако още работеше и Кремиковци, щеше да е и най-мръсния град в Европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK