МОСВ: Емисиите серен диоксид от ТЕЦ "Марица-изток" са намалели два пъти

МОСВ: Емисиите серен диоксид от ТЕЦ "Марица-изток" са намалели два пъти

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" отправи запитване до министерството на екологията по повод последните два доклада на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС), публикувани през ноември 2014 г., разглеждащи периода 2008 - 2012 г. В първото проучване се констатира, че български градове са на челни места по наднормено замърсен въздух в Европа, а във второто, че ТЕЦ "Марица-изток 2" води по най-големи щети за здравето от замърсен въздух. Вторият доклад е базиран на данни за емисиите от индустриални инсталации, подадени от самите промишлени централи и валидирани от Изпълнителната агенция по околна среда. От ТЕЦ "Марица-изток 2" отрекоха данните, като подчертаха, че изразяват "абсолютно несъгласие" с твърдението в доклада.


Замърсяващите емисии на серен диоксид от ТЕЦ "Марица-изток 2" са намалели повече от двукратно за една година – в периода 2012-2013 г. През 2008 г. тези емисии са били почти 300 хиляди тона, през 2012 г.  са спаднали на 127 хил. т, а през 2013 г. са 43 502 т, отговориха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на въпросите на "Дневник".


Това се дължи на въвеждане в редовна експлоатация на сероочистваща инсталация за последните два блока на централата, които до този момент не разполагат с такава – блокове 5 и 6. Спадът в емисиите в ТЕЦ "Марица-изток 2" се отразява и на общото количество на емисиите от всички ТЕЦ-ве в страната, посочват от МОСВ.
В таблицата по-долу са показани емисиите на серен диоксид и прах от централата за периода 2007 - 2013 г.


Година
 
SO2, t
 
Прах, t
 
2008
 
288 453
 
6 313
 
2009
 
183 254
 
5 251
 
2010
 
129 636
 
4 579
 
2011
 
192 094
 
4 592
 
2012
 
127 991
 
772
 
2013
 
43 502
 
448
 
 
"Не може да се говори за тревожни тенденции по отношение на количеството емисии от индустрията, защото емисиите на основните замърсители намаляват значително през последните години. Но трябва да бъде отбелязано, че количествата на тези емисии са значителни, особено от енергийния сектор", смятат от МОСВ.


Количеството на вредни вещества в емисиите от ТЕЦ зависи от количеството изгорени въглища и наличието на пречиствателни съоръжения, които да осигуряват спазване на определените от законодателството норми. "Ако се приеме, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи с приблизително едно и също натоварване през годините, количеството на емитираните вредни вещества е намалявало при всяко въвеждане на сероочистваща инсталация за някои от блоковете й", посочват от МОСВ.


Тенденция на спад има според експертите в МОСВ от въвеждането на първата сероочистваща инсталация през 2002 г. до въвеждането на последната – през 2013-та. След това емисиите зависят единствено от натоварването на централата, доколкото към този момент старите норми все още са в сила. Допълнително намаление на емисиите, и то не само от ТЕЦ "Марица-изток 2", но и от почти всички останали централи, ще има след 2016 г., когато влизат в сила нови, по-ниски норми на допустими емисии, отговарят още от ековедомството.


"В страната поради особеностите на терена и метеорологията, качеството на въздуха зависи много повече от местни източници, отколкото от общите емисии на вредни вещества", е оценката на МОСВ.


Качество на въздуха в страната


"За качеството на въздуха у нас също не е коректно да се говори за влошаване и негативни тенденции на национално ниво", посочват от МОСВ в отговора си до "Дневник" по първия доклад на ЕАОС за нивото на замърсен въздух в Европа, където български градове са начело.


Според тях има подобряване на качеството на въздуха като намаляване броя на регистрираните превишения в преобладаващата част от общините. 


От МОСВ смятат, че проблемът не е в контрола, а в главните причинители на високи нива фините прахови частици (особено вредни за здравето на хората): битовото отопление и транспортът. За прилагането на ефективни мерки за тези източници, особено за битовото отопление, са необходими огромни финансови средства. "Проблемът не е толкова в контрола на изпълнението на мерките в програмите, колкото до избора на подходящи мерки и преди всичко до осигуряване на средства за финансирането им. Но всичко това е от компетенциите на общините."


Мерките срещу мръсния въздух


Основно задължение за поддържането на качеството на въздуха в населените места е на кметовете на общините, напомнят от ведомството.


Министерството полага усилия да улесни общинските власти в изпълнението на това тяхно задължение. Мерките, които МОСВ препоръчва и предвижда са: ограничаване употребата на високосернисти и с високо съдържание на пепел въглища, продажба на населението на дърва за огрев, които да отговарят на определени изисквания за съдържание на влага, създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества,  въвеждане на ограничения върху автомобилния трафик.


Прилагането на тези мерки обаче зависи от извършването на конкретни промени в законодателството, основно в Закона за чистотата на атмосферния въздух.


Що се отнася до въглищата, екоминистерството има разработен проект за промени в закона за въздуха, както и наредба.


Във връзка с мерките, свързани с дървата за огрев и зоните с ниски емисии, МОСВ предвижда законът да даде възможност за прилагането им като изборът и отговорността за самото прилагане да бъдат на общинските власти: "Обръщаме внимание, че на този етап все още става дума за проекти на нормативни документи. Преди те да бъдат предложени на вниманието на законодателя, трябва да бъдат решени някои важни въпроси, като тези за контролен орган и за приложим стандарт за въглищата които се продават за бита. Проектите трябва да минат също процедури на съгласуване с останалите ведомства." 


При горивните инсталации, от МОСВ предвиждат засилване на контрола върху спазване на условията, при които се емитират вредни вещества и на нормите за допустими емисии. Проектът на министерството на този етап предвижда мярката за ограничаване на употребата на високосернисти и с високо съдържание на пепел въглища да се прилага на централно ниво.


Ще бъдат въведени и изисквания, при които спрямо


 конкретните метеорологични условия


да се спират и пускат инсталации.


В момента се извършва анализ за наличие на проследима връзка между регистрирани при определени метеорологични условия наднормени нива на серен диоксид в някои населени места и периодите на пускане/спиране на инсталации.


Кога?


"Нашето желание е това да стане възможно най-скоро, но доколкото има нерешени технически въпроси и предстои много работа по съгласуването и приемането на проектите на закон и наредба, все още не можем да се ангажираме с конкретен срок". Така отговориха от МОСВ на въпроса на "Дневник" кога във времето ще се приложат мерките за справяне със замърсения въздух над допустимите норми у нас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Тия са ясни , а на Ковачки ?

 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1938 Весело

  А ако чисълцата в текста и таблицата съвпадаха можеше дори и да е вярно.
  И както е обичайно статията е анонимна. Иначе да коментират другите как не са си свършили работата.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Допълнете в заглавието-държавната Марица Изток-2!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Те май си включват филтрите само когато ще има инспекция.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  [quote#1:"SS"]Тия са ясни , а на Ковачки ?[/quote]
  Там са се увеличили 4 пъти, за да компенсират намалението при другите. А така и не стана ясно защо Стойнев е дал заповед тока от централите на Ковачки да се плаща с приоритет, и никой не му потърси отговорност за това твърде съмнително решение.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Гневно

  На кой да вярвам - на Европейската агенция по околна среда, или на нашето корумпирано МОСВ?
  Че те, ако ги черпиш един бюрек - може да ти издадат документ, че от комините на ТЕЦ-а излиза алпийски, тройнопречистен въздух, с дъх на теменужки!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK