Мерките за "отговорно национално саниране" на Институт за Нулевоенергийни Сгради

Мерките за "отговорно национално саниране" на Институт за Нулевоенергийни Сгради

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" публикува позицията на Института за Нулевоенергийни Сгради (ИНЕС) по Националния план за саниране на жилищни блокове, който започва от 2015 г. Институтът е автор на модели за саниране на панелното строителство в България, а членовете в екипа са инженери, архитекти и икономисти с дългогодишен опит (позицията им е подписана от арх. Димитър Паскалев , инж. Венета Новакова , арх. Милан Рашевски , инж. Петър Камбуров , инж. Кирил Велковски).


В становището си от Института прилагат професионалните си препоръки, с които очакват националният план за саниране да бъде изпълнен "по възможно най-отговорен към обществото ни начин. "


ИНЕС приветства програмата за саниране, като възможност да се подобри общото социално положение на домакинствата в България, да се увеличи пазарният дял на строителния сектор и да се създадат нови работни места. След саниране, ползвателите ще разполагат с повече финансов ресурс и мерките ще доведат до съживяване на вътрешното потребление за страната. Капиталите ще се пренасочат от енергопроизводство към строителство и енергоспестяващи мерки, което в дългосрочен план ще подобри икономическото състояние и конкурентноспособността на българското общество спрямо другите европейски страни.
ИНЕС изразява несъгласие по дълбочината на саниране на панелните блокове. Държавните пари следва да се инвестират целесъобразно и отговорно.


Изолирането спрямо сега действащите норми би създало морално остарели решения още в момента на завършване на строителството. С оглед на изказаното мнение от Камара на строителите в България, че блоковете следва да се санират с 8 см изолационен материал и прозорци с коефициент на топлопреминаване U=1.7 W/m2K, следва да отбележим, че никоя от страните членки не практикува саниране на толкова базово ниво като масова практика.


ИНЕС препоръчва дълбоко саниране и изразява категорична подкрепа към позицията на ЕнЕфект за дълбоки енергоспестяващи мерки. Конкретно:


- минималните стойности за изолации по външни стени трябва да са 15см;
- по покриви 20см;
- към неотопляеми помещения 8см изолация;
- максималните стойности за топлопреминаване следва да са не по-големи от 1.2 W/m 2 K, постигнати с троен стъклопакет с поне едно нискоемисионно покритие.


Опитът от практиката показва, че при инвестиция от 15 до 20% повече (около 7лв./м2 допълнително за увеличаване на изолационния слой до 15 см по фасади и около 30-35 лв. за преминаване от двоен стъклопакет на троен, нискоемисииен), ефектът за енергоспестяване би бил повече от 40%, включително допълнителни подобрения като по- висок комфорт, повече спестени въглеродни емисии, доближаване или покриване на препоръчания от ЕС стандарт за почти нулевоенергийни сгради.


При плитко и недостатъчно ефективно саниране и с оглед на растежа на цените на енергията, възможно е след 8-10 години сметките за отопление и вентилация да са на същите нива като сегашните. Вложенията в недалновидно плитко саниране няма да могат да бъдат подменени в следващото десетилетие и е пречка за бъдещо дълбоко саниране.


Към енергоспестяващите мерки следва да се предвидят и мерки за намаляване на консумацията за охлаждане, в т.ч. сградноинтегрирана слънцезащита. Студовата енергия е не по-маловажен фактор в енергийното потребление на сградите. С повишаване на топлоизолацията ще се повиши задържането на топлинната енергия от преминалата през прозорците слънчева радиация.


Чрез ефективна слънцезащита може да се постигне комфорт на обитаване без необходимост от студова енергия. За целта е необходимо да се насърчи използването на ефективна слънцезащита като например външни щори или рулони или вградена в стъклопакетите слънцезащита.


ИНЕС препоръчва да се разгледат решения за рециклиране на отпадната топла вода от баните и да се включат в мерките по санирането. След саниране на сградите дялът на битовата гореща вода ще бъде преобладаващ, сравнено с топлинната енергия за отопление. На пазара вече същестуват и се предлагат такива устройства и решения, които рециклират отпадната топла вода, като отнемат топлината от сифоните и я отдават на студената вода в смесителя.


Към енергоспестяващите мерки следва да се предвидят и мерки за ефективна вентилация с рекуперация, без добавяне на централна система, а разчитайки на децентрализирани решения, които позволят индивидуалност и персонализиране според нуждите на потребителя. През последните години на пазара се появиха редица продукти, даващи решение за механично проветряване на помещенията с рециклиране на топлината на отработения въздух (фасадни рекуператори). Считаме, че програмата трябва да насърчи зползването на тази съществуваща технология, която ще доведе до реални енергийни спестявания.


Според сега действащите технически изисквания на Топлофикация София температурите на циркулиращата вода в отоплителните сградни инсталции са 90/70°C, а не посочените от КСБ - 80/60°C. Тази разлика е съществена при избора на вида и характеристиките на тръбите, затова е редно да се коригира и да се приемат реалните стойности - 90/70°C.


Предвид мащаба на кампанията считаме, че е редно средствата да бъдат разпределени между редица български фирми. По този начин пряко ще се стимулират малките и средни предприятия, ще се насърчи конкуренцията и ще се избегне неправомерно усвояване на средства от определени лица и фирми.


Като организация, подкрепяща и допринасяща за устойчивото развитие на България, Институт за Нулево Енергийни Сгради предлага при изготвянето на програмата за саниране да се включат мерки за минимизиране образуването на отпадъци. Също така е необходимо с помощта на Министерството на Околната Среда и Водите (МОСВ) и компаниите за рециклиране да се изготви стратегия за оползотворяване (рециклиране) на отпадъците от санирането.


Искаме да напомним за Директива 31 от май 2010г., която определя почти нулевоенергиен стандарт след 2018 г. за обществени и след 2020 г. за всички видове сгради. За изпълението на директивата всяка страна членка трябва да изпълни пилотни и демонстрационни проекти. С наличния финансов ресурс, това би била една добра възможност за изпълнението на почти нулевоенергийни сгради. Ето защо настояваме 5% квота от целия бюджет да бъде отделена за проекти, покриващи стандартите за почти нулевоенергийни сгради.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  С какви пари е създаден този "Институт за Нулевоенергийни Сгради (ИНЕС)"?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Мижи да те лажем. Това саниране накрая, ще излезе на цената на ново строителство.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Всички са равни, но някои са по-равни.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Гневно

  Комунизъм в действие.......ще вземат пари от ВСИЧКИ данъкоплатци, за да санират на НЯКОИ другари жилищата.

 5. 5 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "....минималните стойности за изолации по външни стени трябва да са 15см...."

  По Мечо Пух - колкото повече толкова повече. Нема наяждане ей...

 6. 6 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Живея в кооперация от 1952 год. Външните стени са около 50 см. Санираха сградата с облицовка 2 см. Работниците не говореха български и не подлежаха на комуникация. Като изсъхна външната мазилка изскочиха всякакви петна.
  В съседната кооперация след санирането плъзна мухъл, а в най-големите студове санираха съседите ни от другата страна.
  Нещо този оптимизъм ми се струва необоснован.

 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Ако съберем само парите, които загробвихме за Белене (5 млрд), за КТБ(5-6 млрд.), за т. нар. саниране (1,2 млрд.) и бяхме ги инвестирали в ОБРАЗОВАНИЕ.......Ееееехххх, мечти!
  За съжаление, днес "на мода" са калинките, чалгата и ментетата.
  И, тази "мода" се налага от определени политици, прочели една книга в живота си........може би, не и до края,

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 548 Неутрално

  А бе, що не вземем и направо да построим нови блокове на некои?
  Ползите са много:
  Скок в икономиката
  Развитие на банковия сектор
  Спиране на всички производители на ел. енергия /без ВЕИ - ъв коос/
  Намаляване вноса на течни горива и газ - още един пирон в ковччèга на Путлер.
  Създаване на многобройни нови институти и институтчèта, вкл и ЕТ талива. Например Аз
  Рязане на ленти в безмерни количèства и удряне по гърдите /блазе Борисову/

  Е, има и некои недостатъци - ще се плаща с парите на всички. Но....важното е матр"яла да се гърчи от кеф

 9. 9 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "azmatahari":

  Ами, ще дадат работа на строителните фирми на Прасчо, за да не стоят гладни след спирането на "Южен Поток".
  Официалният език в тези фирми е турски, ще се учат момчетата на нашите блокове, за да натрупат опит за чужбина.

 10. 10 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като всяко нещо, което държавата е решила да свърши с нашите пари, и това ще се получи скъпо, корупционно и неефективно. При развитие в посока пасивни къщи, които с 20-30 см изолация (и др. мерки) постигат почти НУЛА разход за отопление и охлаждане, да се изтропат милиарди, за да сложим само 8 сантиметра (при условие, че дебелината на изолационния материал е малката част от цената) е престъпление за милиарди. За първи път го чувам този институт, но всичко, което казват е резонно.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 11. 11 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И, разбира се, идиотщината да вземат данъци от мен, който съм си платил за изолиран апартамент, за да санират безплатно на някой, който си е купил такъв без изолация... И не само от мен, а и от баба Пена от Горно Нанадолнище с кирпичената къща.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Няма нищо лошо или неправилно в текста, но някак ми се струва, че авторите са объркали адреса - ако се подходи с предлаганата максимална дълбочина и всички останали предложения ( използване на отпадната топла вода, например), ще излезе, че ние се опитваме да направим от старите панелки еко-къщички с нулеви енергийни разходи, което, да ми прости Господ, ми изглежда прекалено претенциозно и със сигурност много скъпо.
  Е, като се има предвид, че парите "друг" ( кой пък е този друг?) ще ги дава, няма лошо, всички обичаме мерцедесите, нали така.

 13. 13 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Кога и къде се е пръкнал този ИНЕС и с какви пари се издържа.... колко му е щата и въобще каква му е работата!!!
  Общо взето това ми идва в главата като прочетох заглавието на статията.По бюрокрация минахме и Гърция а само врещим че ще я намаляваме.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  Не се хващайте на кукичката. Това с "безплатно от държавата" и "ще вземем от другите и ще дадем точно на вас" е за да набутат едни задължителни заеми на собствениците (когато по-простите лапнат "безплатното" то по закон ще завлекът и по-умните, дето не го искат). Повечето панелки вече са изплатени и банките са решили да им вземат едни лихви отново. Младите ще работят, а за старите след някоя година ще плащат наследниците, а някой с пари ще купува евтини, обновени жилища.
  КОЙ ИМА ПОЛЗА.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Цъкльо":

  Май само заглавието си прочел.

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Любопитно

  На тия самото им наименование е нонсенс. "Нулевоенергийни"? Името им звучи като това на някой от магаданските институти, дето Слави ги спряга.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 17. 17 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Което е така - така си е! Така и трябва да бъде - стига с имитациите!
  Прави са експертите от института, както за мерките - ефективност и ефикасност, така и за мерките - антикрадене!!!
  Поздравления!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 18. 18 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 606 Разстроено

  Мдаа, отново приказки на едро и без отчитане на спецификата на различните видове соцстроителство!
  Да, имат основния да искат 15см дебела изолация - това показва, че действително във външните панели има само бетон! Да, вярно е за някои панели, ЕПК и пълзящ кофраж. Но и 10см стигат - тона е зид с дебелина поне 40см от решетъчни тухли.
  Защото за решетъчни тухли 10см стиропор осигуряват коефициент на стената под 0,30 - от там надолу са пасивните сгради! Тройни стъклопакети с нискоемисийно стъкло - това също е част от пасивни сгради! По покриви и сега нормативите изискват 15см! За пасивни е 40см!
  Както винаги професорите искат два пръста над идеалното, но всичко се простира до там, докъдето имаме пари!
  И отделно забележете името: Институт за НУЛЕВО енергийни сгради! Това са малко като управители на водопад: засега такива сгради се въртят във сферата на добрите пожелания и на скъпоструващи експерименти. Помните една рекламна сграда в Берлин, дето я открива Меркел? Такова нулево енергийно строителство се изплаща някъде след 200-300 години - т.е. никога. Обществото е много далеч от такова разбиране за "вечно" строителство!

 19. 19 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "doneva_a":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zero-energy_building

  Така по-добре ли е? Или и тия са от Магадан?

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 20. 20 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#19] от "mrvip":

  А, вярно. Това са имали предвид. Сори, моя грешка и невежество.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 21. 21 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "qwerty":

  Четох ти поста 2 пъти и пак не разбрах какво против имаш да са 15 см вместо 8, както е предвидено, при минимална разлика в цената. За един апартамент ще е около 500 лв горница над 8 см, избива се за няколко отоплителни сезона. А за името, днеска нискоенергийна, утре пасивна, вдругиден нулевоенергийна, трябва ли да си сменят името през 5 години, като крайната цел е ясна?

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 22. 22 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Санирах, но се подписах заради съседите за кандидатстване.
  Има и кусури-появи се много влага по стените.
  Очаквам да видя как ще направят безплатното да ни излезе скъпо.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2001 Весело

  [quote#22:"dedo pepo"]Има и кусури-появи се много влага по стените.[/quote]
  Липсва ти вентилация и евентуално равномерност в отоплението в цялото жилище, не е криво санирането. Ей такива уловки излизат, за да нямаш влага (и после мухъл) ти трябва вентилация, а за вентилация ти трябват допълнителни пресмятания и нЕкои приспособления, за да не губиш топло, а само влага. Държавата няма да ти го обясни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Весело

  Всичко казано в становището звучи много добре и ще е още по-добре ако се реализират препоръките защото те гонят дългосрочен ефект, не краткосрочни палеативни мерки.
  Защо обаче и тази организация пропуска най-важното в идеята за това саниране - да се ревизират заварките на панелите, за да се подобри устойчивостта им срещу земетресения.И така реално да се удължи животът на панелките.
  Всички мерки изброени в статията късаят комфорта и разходите за електро и топло енергия .
  Ще се намери ли някой "специалист" да каже, че "царят е гол" - че това което се планира в момента за панелките е да опаковаме красиво едни "ке-фи" .

 25. 25 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Според мен, предлаганото по-качествено саниране е подходящо за сгради с очакван дълъг период на използване. Сгради на доизживяване не трябва да са включени в тези планове, достатъчно ще бъде да се реализира основния вариант.

  Така могат да бъдат завършени повече сгради и с повече смисъл да се инвестират парите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 26. 26 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#15] от "mrvip":

  Ами то стига - цял институт за нулева ефективност на сградите..... просто да ти се окръглят очите.Като онзи институт за мониторинг на някакво езеро в Гърция.Само дето то пресъхнало преди 20 години.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 27. 27 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#21:"mrvip"]Четох ти поста 2 пъти и пак не разбрах какво против имаш да са 15 см вместо 8, както е предвидено, при минимална разлика в цената. [/quote]
  Не е толкова минимална! Защото до 10см можеш да го лепиш на един ред, но нагоре трябват 2 слоя и то не непосредствено един върху друг, а със мрежа и мазилка по първия слой!
  И на това отгоре обемите на изолационния материал стават двойни!
  Друго: едно жилище морално остарява за период 50-70 години - като функционалност и като трайност на материали. И както съм написал - нулева енергийно ефективност днес е все още занятие за ентусиасти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK