Климатичните промени, въздухът и Натура 2000 са сред приоритетите на кабинета до 2018 г.

Климатичните промени, въздухът и Натура 2000 са сред приоритетите на кабинета до 2018 г.

© Надежда Чипева, КапиталAдаптиране към промените в климата, придвижване на заповедите за обявяване на защитените територии от мрежата Натура 2000,  подобряване качеството на въздуха в цялата страна, овладяване на риска от наводнения. Това са част от целите, които изброява като приоритетни  кабинетът Борисов през следващите четири години в сектор "екология", става ясно от управленската програма за периода 2014-2018 г. на правителството на Бойко Борисов. Програмата беше публикувана в четвъртък (22 януари 2015 г.).


За адаптация към неблагоприятните климатични изменения кабинетът ще разработи План за действие срещу влиянието на климатичните промени. Той да отчита спецификата на съответните икономически сектори и на тази база ще залага на конкретни адаптационни мерки. Разработването на дългоочакваната Национална стратегия за адаптация за периода до 2030 г. също е сред мерките по този приоритет. Кабинетът поема ангажимент и да се докладват прогнозите за емисии парникови газове на България до 2030 г. съгласно новия енергиен баланс до 2050 г.


Ефективното прилагане на Европейската схема за търговия с квоти за парникови емисии и участие на българските оператори в нея също е сред водещите ангажименти за следващите четири години на правителството. Кабинетът ще води преговори с Австрия във връзка с икономиите по сделките за покупко-продажба на Предписани емисионни единици с основна цел договаряне възможно най-голяма част от спестяванията да бъдат използвани за финансиране на допълнителни проекти по Схемата за зелени инвестиции.
Кабинетът ще "подобрява управлението на защитените територии и зони," което включва  и дълго отлаганото издаване на заповеди за обявяването на защитените зони от екологична мрежа Натура 2000. Еколозите обаче са скептични към тази стъпка, защото приемането на режимите в тези защитни зони са по-важни – те залагат какво се забранява на тези територии.


Като цел МС приоритизира и повишаване нивото на сигурност и защита на населението, и изпълнение на ангажиментите към ЕС (Директивата за наводненията) по оценка и управление на риска от наводнения. Сред мерки правителството предвижда установяване на 6 центъра за повишаване готовността на населението за адекватна реакция при наводнения.


Намаляване на вредните емисии във въздуха и достигане нормите на ЕС за качеството му в цялата страна, е друг важен приоритет на кабинета "Борисов" до 2018 г., тъй като страната ни от години е на челно място по най-замърсен въздух в цяла Европа. Сред подходите за постигането, МС се ангажира със засилване контрола по изпълнението на мерките от програмите.


Използване на отпадъците като ресурси чрез прилагане на йерархията при тяхното управление също е приоритетна реформа в сектора Екология. Сред мерките за това са информационни кампании за предотвратяване образуването на отпадъците , сертифициране и данъчни облекчения, с които да се стимулира използването на рециклирани материали, изготвяне на стратегия за предотвратяване на нелегалното изхвърляне на отпадъци; увеличаване на количествата на рециклираните и оползотворените строителни отпадъци.


Сред начините за намаляване количеството депонирани битови отпадъци правителството ще  изгражда инсталации за компостиране на биоразградими отпадъци.


Повишаване защитата на населението от свлачищни процеси също е сред целите в програмата. А една от мерките за това ще е извършване на предварителен контрол на инвестиционните проекти за строителство в подобни зони.


Сред целите си кабинетът поставя и облекчаване на дребния и среден бизнес при процедурите по оценка въздействието върху околната среда, процедурите за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и екологичната отговорност. Мерките за това са премахване на разрешителния режим за изграждане и експлоатация на предприятия и съоръжения с висок рисков потенциал при запазване на същото ниво на защита на околната среда и човешкото здраве.


За стимулиране развитието на ресурсна и енергийна ефективност, правителството ще стимулира екологичен и устойчив градски транспорт. Кабинетът се ангажира и с подобряване състоянието на речни басейни (ПУРБ) – Дунавския район, Черноморския район, Източнобеломорския район и Западнобеломорски район.


МС обещава да разработи Стратегия за опазване на околната среда в морските води на Черно море, за която крайният срок е 2016 г. Предвидено е и обществено обсъждане преди нейното одобряване.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Доколкото разбирам, четейки между редовете... Банско отече. Явно "който ял - ял, който пил - пил, а Цеко...".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1688 Весело

  -А бе въздухът и водите "навън" ще ги пазим, ама в кръчми, барове, и ресторанти ще продължим да се тровим, защото "пушенето е забранено, ама не е отменено" !!!
  -Наистина вече всяко предложение на нашите управляващи трябва да се приема като поредният напън в тоалетната !!!

 3. 3 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тъй като не можем да влияем на климатичните промени е нужно да се адаптираме кум тях. Канада отдавна работи с фермерите и засегнатите граждани от климатичните промени в насока приспособяване към новите условия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 4. 4 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам за Банско и Боровец но на Пампорово това му е последния сезон. Ако не стане нискобюджетен летен курорт за прохлада ще трябва да се надява на чудо от еднометров сняг за да не фалира окончателно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 5. 5 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като това ВИЕ е приоритета то защо не спрете поголовната сеч в страната,нима след ВАС ще дойде края на света.

 6. 6 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1421 Весело

  Туй от тезисите на др. Живков ли е преписано? Щото така ми звучи.
  Я да видим кой от кабинета ша преведе на прозд бугарски туй:

  Използване на отпадъците като ресурси чрез прилагане на йерархията при тяхното управление

  Че тоз новоезик нещо ми се губи. И да попитам. А нещо за сушата? Нъл разни екоталибани все вещаят за засушавания покрай промените? Или щото ние ги подфанааме климатичните промени и само наводнения ша има?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1421 Весело

  До коментар [#3] от "townboy":

  Щото са тъпи. Ние сме наследници на пехливани и ша ги преборим. точка.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Не видях най-протата мярка за подобряване качеството на въздуха, борба с ерозия, свлачища, наводнения, климатични промени... Това е спирането на безразборната сеч, износа на дървесина, въвеждане на по-евтини алтернативи за отопление от дървата и тотално ЗАЛЕСЯВАНЕ!

 9. 9 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Стига с тази Натура! Не може да не развиваме туризъм, тъй като без него сме обречени!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на penapenka
  penapenka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не виждам как ще подобрят качеството на въздоха и в същото време ще печелят местни изори с обещания за развитие на големите градове като рай за автомобилистите. (само един пример) Истината е, че постигането на някакъв напредък в екологична насока има висока цена в краткосорочен мащаб и ползите макар и огромни са трудно забележими от посредственото мнозинство. И затова ще си останеме само с празните прикази и надеждата, че някой друг ще поеме отговорност и ще ни избърше гъза...

 11. 11 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1437 Весело

  Оправихме икономиката, сега климата1...

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1437 Весело

  [quote#6:"Цецо"]Използване на отпадъците като ресурси чрез прилагане на йерархията при тяхното управление [/quote]

  Това си го имаме. Най-отдолу данъкоплатец, отгоре шеф по опаковане, поднасяне и ПР. И най-отгоре 240 лайномета. Също подредени в йерархия.

 13. 13 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Климатични промени? Всичко е Bullshit! Сега на срещата в Давос - Швейцария точно тия дето ще обсъждат тези проблеми са пристигнали с над 1.700 (хиляда и седемстотин) частни самолета! Та климатични мромени ли..?

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 14. 14 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#9:"marto76"]Стига с тази Натура! Не може да не развиваме туризъм, тъй като без него сме обречени!
  [/quote]
  Така е ,обаче екотерористите искат да броят птички и то най вече по ски курортите и райските кътчета по морето

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK