Програма "Околна среда" ще бъде одобрена от Брюксел през март

Програма "Околна среда" ще бъде одобрена от Брюксел през март

© Анелия НиколоваПрез март оперативната програма "Околна среда" ще получи одобрение, след като Европейската комисия има финална позиция по програмата. Още преди това официално одобрение Министерството на околната среда и водите ще започне дейности по програмата. Това съобщи министърът на екологията Ивелина Василева в интервю за вестник "24 часа" от понеделник (26 янаури 2015 г.)


Василева уверява, че от страна на Европейския съюз има разбиране, че е необходимо да се реализират мерки по ОПОС, която ще бъде последната одобрена програма за новия програмен период 2014-2020 г. По думите й това не е неочаквано забавяне, защото се провеждат технически срещи и консултации с Европейската комисия, свързани с реализирането на оперативната програма и основно с приоритетна ос 1 - "Води". Изрично изискване на комисията по тази приоритетна ос е да бъдат финансирани проекти, след като бъде реализирана реформата във ВиК сектора, посочва още екоминистърът.


Преди официалното одобрение от страна на ЕК от ведомството вече са започнали подготовката на покани за проектни предложения, които са свързани с осигуряване възможност за общините
да изграждат компостиращи инсталации.


Също така текат процедури по изготвяне на регионални прединвестиционни проучвания за обособените територии в частта "Води". Това са мерки, които са съгласувани с комисията и не противоречат на правилата, а идеята е да се действа, за да не се получават нулеви периоди, обясни министърът.


"Околна среда" залага 120 млн. лв. за по-чист въздух


Общините ще могат да кандидатстват за финансиране от 120 млн. лв. по новата ОП "Околна среда" за проекти, свързани с намаляване замърсяването на въздуха, съобщи още Василева. Министърът уточни, че сумата и възможностите за кандидатстване зависят от това какви са точно замърсителите на въздуха в тези общини.


За първи път в новата програма има приоритетна ос за подобряване качеството на въздуха в България. В същото време от години в редица градове у нас праховите частици са в пъти над нормите, особено през зимните месеци, а страната ни е на челно място в Европа по замърсяване на въздуха.


В тази връзка Василева обясни, че през 2012 г. всички общини, където е установено наднормено замърсяване на въздуха с фини прахови частици, са разработили свои програми за подобряване качеството на въздуха.


В голяма част замърсяването по региони се дължи на транспортните средства. Има възможност да се кандидатства за мерки, които ще подобрят градския транспорт и съответно за устройства, които редуцират емисиите от газове на съществуващите превозни средства, пояснява Василева.
Финансирането може да отиде и за купуване на машини за измиване на улиците, както и за мерки за подобряване  състоянието при замърсявания от битовото отопление.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Това с въздуха ми е много интересно, как смятат да го постигнат !!! Заради високите цени на ток и парно хората горят по къщи и апартаменти всичко което може да гори. В края на пролетта пак се канят да вдигат тока и не се вижда вариант при който отоплението през студените месеци с всичко което може да гори да престане.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  За цяла година колко пъти се мият улиците,колко коли се движат,после замърсен бил въздуха.

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Това за сега е само надежда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK