77 обществени сгради ще пестят енергия и вредни емисии след ремонт

Министър Ивелина Василева на съвместен брифинг с Н.Пр. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия.

© МОСВ

Министър Ивелина Василева на съвместен брифинг с Н.Пр. Роланд Хаузер, посланик на Република Австрия.Ремонти за по-добра енергийна ефективност на общо 77 обществени сгради у нас са били осъществени чрез средствата от продажба на емисионни квоти ( т.нар. предписани емисионни единици - ПЕЕ). Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на съвместен брифинг с посланика на Австрия Н.пр. Роланд Хаузер.


Общата стойност на сделката, която страната ни е направила с Австрия, е 27 445 418 лв.


Подобренията на сградите са реализирани в рамките на Национална схема за зелени инвестиции (НСЗИ) в съответствие с член 17 на Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН за ограничаване изменението на климата.
Средствата от постъпленията от продажбата на ПЕЕ се управляват от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) предимно за проекти за подобряване на енергийната ефективност на публични обекти.


Министър Василева уточни, че програмата е социално ориентирана и ремонтираните обекти са 32 учебни заведения, 28 детски градини, 9 културни и социални организации, 5 медицински заведения и 3 административни сгради в цялата страна. Там са били извършени дейности по подмяна на дограма, топлоизолация на стени, ремонт на отоплителни и осветителни инсталации, инсталиране на соларни панели за гореща вода.


Като следствие на извършените подобрения за енергийна ефективност сметките за отопление на част от обновените сгради са намалели с около 15%. Спестените емисии парникови газове пък възлизат общо за програмата на 448 105.80 тСО2/екв. Министър Василева сравни количеството спестени емисии с емисиите, които биха се отделили при изминаването на 1 557 339 251 км за един средностатистически автомобил или от консумацията на електричество за една година на 55 917 домакинства.


"Около 4 милиона лева са годишните спестявания от намалено потребление на енергия за обектите от цялата програма", каза още Василева.


Брифингът се проведе във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков"  в София, което е част от проекта и е с изцяло подобрена енергийна ефективност на общежитието към учебното заведение. Само там спестените средства от намалено потребление на енергия годишно са 159 080 лв.


През 2015 г. в националния бюджет е заложен допълнителен ресурс от 13 млн. лв., които отново ще бъдат преведени на Националния доверителен екофонд, за да продължат да се реализират тези мерки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK