Акция "Родопски картофи" срещу рудник

Акция "Родопски картофи" срещу рудник

© Красимир ЮскеселиевПочти 6 тона изкупени родопски картофи, от около 500 души - предимно софиянци, в рамките на три дни. Това е по-кратката равносметка от акция "картофи", с която от сдружение "Байкария" показват една възможна алтернатива за прехрана на местните жители на село Кръстава. Инициативата, организирана във фейсбук, е своеобразен отговор на намерения за откриване на мина за добив на волфрам в близост до населеното място.


Преди две седмици от местното сдружение Байкария решават да покажат какво ще се получи, ако посредничат между градските ценители на екологично чиста българска продукция и дребни производители от село Кръстава, Западни Родопи (област Велинград), където местните са изправени пред труден избор - те трябва да дадат съгласието си или да отхвърлят решение за изграждане на мина за добив на волфрам.


Акцията на местното сдружение за планинско колоездене е повече от успешна след като само за три дни заявките, направени на страница във фейсбук, достигат близо 6 тона. Налага се организаторите да спрат да приемат поръчки броени дни след началото на инициативата, просто защото нямат потенциала да поемат повече поръчки, не могат и да се справят логистично, за да отговорят на огромния интерес и солидарност от цялата страна, нямат и търговски опит.
Целта на инициативата не е и благотворителна обаче. Обяснява ни я основното действащо лице - председателят на "Байкария" Васил Тодев. Той е и представител на Гражданска инициатива за запазване на Община Велинград като екологично чист район без рудодобив: "Искахме по-скоро да привлечем общественото внимание и да подемем важен публичен дебат - как може да се изправи чистата земеделска продукция срещу потенциално опасно производство в рудник, обещаващо доходи. Искахме да потърсим решение на проблем, който засяга и други части на страната - достъпът до чиста българска храна на нормални цени, от което да може да се издържа прекия производител, крайният потребител пък да ги купува на нормални цени.


"Това не е благотворителна акция, това е демонстрация за местните хора в родопското село, че има и други възможности за препитание," обяснява пред Дневник Тодев. "За нас е важно природата и средата в Родопите да бъдат запазени, но не  желаехме да сме голословни и да сме директно против икономическото развитие. Затова предложихме икономически подход за решаване на проблема с евентуалния рудник."


Кръстава, както и другите села в района са известни с качествените и чисти картофи, които отглеждат. Постянното население там е близо 800 души.  


След 30-50 години рудодобив тази земя там ще бъде изхабена и замърсена, ще има и демографски проблеми в региона, но няма да има друга перспектива. За сметка на това екологичното земеделие е възможен дългосрочен план за развитие за мястото, смята Васил Тодев.


От този петък (30 януари) и уикенда - събота (31.01) - от 10 до 18 ч. и неделя (01.02) - от 10 до 18ч. докараните от Байакрия картофи ще бъдат раздадени на хората, подкрепили акцията - в "Клуба на Пътешественика".


Волфрамът се използва в електроламповата промишленост. Волфрамовата жичка, която има дебелина няколко стотни от милиметъра, представлява монокристал, който се изтегля през диамантени филери във водородна атмосфера. Използва се и за легиране на стомани, за електроди при атомноводородни заварки, за различни детайли, за катоди на генераторни лампи, за защитни плочи против радиоактивни излъчвания.


"Всяка намеса в околната среда по този начин води до необратими промени, които влияят на всички елементи на околната среда - почви, скали, растения и животни. Те влияят и на хората, които работят в тази сфера и тези, които живеят в нея. От добива всичко отива в почвите и водите, а те са нашият главен източник", смята Тодев.


Според Деница Петрова от Грийнпийс-България и За Земята добивните индустрии поставят своя необратим отпечатък върху околната среда. "Каква е гаранцията, че няма да има замърсяване на води и почви, което да съсипе региона за години напред?," пита тя и напомня пред Дневник, че Велинградският район е място, известно с чистата си природа и геотермалните лековити води. Петрова поставя въпроса заслужава ли се да се съсипе изграждан с десетилетия спа-център, заради съмнителни и временни икономически ползи.


Преди година над 7 000 души се подписват против мината от  инвестиционно предложение "Добив и преработка на волфрам-съдържащи руди от находище "Грънчарица Център". Предстои да се направи оценка на въздействието за околната среда. От регионалната екоинспекция са разпоредили концесионерът да извършат допълнителни изследвания, които да преценят риска на добива върху близките обекти от Натура 2000.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Интересна картофена инициатива.Кой не иска чиста храна,на пазарите обаче картофите 90% са внос.Не щем мини,не щем шистов газ в същото време даваме лиценз на Ковачки да му пуши още пет години ТЕЦ-а без сероочистка,а пък затворихме ТЕЦ Варна по същата причина.Мисълта ми е,че не се действа принципно.

 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  ....от село Кръстава, Западни Родопи (област Велинград)....

  не, че нещо, но Велинград - област.....?
  Дневник?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Браво на инициаторите! Трябва по-често да купуваме бьлгарската продукция, хубава е, вкусна е, помагаме на сънародниците си. Хората по цял свят по такъв начин си стимулират родното производство, но у нас всичко по веригите е предимно внос а не трябва да бъде!!

 4. 4 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"the_flea"]но Велинград - област.....? [/quote]
  Недейте така, владенията , щаб квартирата на Пеевски са винаги в по-високите нива.. не случайно Плевнелиев и Близнашки му направиха цяла нова община Сърница в тази "област"

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#3] от "quh46356969":

  Това зависи от инициативата на производителя .Ако си държи картофите в мазето, няма кой да ги купи.

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Рубладжиите много държат всички да са бедни и да разчитат на подаяния. Само те могат да заграбват ценните метали. Една добре работеща мина ще даде достойнство на хората и може да не гласуват за КОЙ.
  Предприятието правило минни разработки - Горубсо е съкращение на планиско рудно българско съветско общество.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  родопските картофи са страхотни на вкус ,но не винаги са чисти ,не е тайна ,че за добиви там се използват в пъти по високи дози амониева селитра и се пръска с пестициди ,така ,че там не са екологично чисти картофи ,напротив .

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  След тази публикация, вече няколко тира с вносни картофи пътуват към селото. Всички ще се продадат като "местно производство"!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  надявам се, след като вземат решението да няма мина да не си грабнат байковете и да оставят селяните пак в калта

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  знам че сега екоталибаните ще ми нацъкат минусите, ама нещо само "акции" се правят у нас, щото е по-лесно...

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Инициативата е добра,остана и инициаторите да се пробват в картофопроизводството.Иначе те и два лева не са изкарали през живота си ,но това не им пречи да дават съвети как да се развива икономиката

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#9] от "rldkfl":

  Селяните няма да останат в калта ,а ще отидат да берат реколтите в Италия,Испания и Англия

 13. 13 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Картофи!
  Как не се е намесил и специалиста по картофи.Онзи дето неговото семейство НИКОГА не е купувало картофи.
  Големите вериги защо не участват в акциата.Една седмица ще продават картофи от Велинград,една седмица от Рудозем,Смолян.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Разстроено

  Ей аман от разбирачи и компетентни по всичко псевдо- екосимпатизани.
  Ами нали затова ще се прави екооценка - толкоз ли не може да оставите експертите да се изкажат ами сте скочили веднага на ПР акции. Ако имате съмнения за компетентност или прозрачност - ОК - изкажете ги но недейте да манипулирате хората с откровени небивалици.
  Разбрам донякъде, че обществеността е с предубеждения към минния отрасъл главно на базата на впечатления от социалистическо време, когато екология беше чужда дума, но
  ВСИЧКО ОПИРА ДО КОНТРОЛ!
  Най-голямата вофрамова мина в Европа се намира в Австрийските Алпи в защитена зона, всяка година край нея минават стотици хиляди туристи без дори да разберат какво е това. Ето погледнете пейзажа:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mittersill

 15. 15 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "tenevski":

  Ти откъде знаеш колко лева съм изкарал през живота си?
  Подозирам, че доста повече от теб

 16. 16 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#15] от "Noal":

  От рушвети ?

 17. 17 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "tenevski":

  Не съди по себе си.
  От работа. И стотинка данък не съм скрил
  Ако не си трол ми е жал за теб. На тях поне им плащат за простотията

 18. 18 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Весело

  Откога екоталибанството е работа

 19. 19 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Тъжния факт е, че идват там някакви хора и им обещават на селяните светло бъдеще, ако построят мина ... Работа за всички и прочие. Само че после се оказва, че светлото бъдеще е било само за корпорацията зад мината, шепа хора работят в тежки условия за смешни пари, а района бива екологично прецакан, защото просто у нас така се прави, защото може и защото така е по евтино.

  Същото е и с туризма и същите врели ни кипели около Банско и Пирин. Ай моля ви се някой да направи една бегла сметка колко от милионите, които се въртят там остават в Банско.

 20. 20 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#19:"v_l"]Същото е и с туризма и същите врели ни кипели около Банско и Пирин. Ай моля ви се някой да направи една бегла сметка колко от милионите, които се въртят там остават в Банско.
  [/quote]
  Не се напрягай излишно да правиш чужди сметки,ами поразпитай хората в Банско

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Любопитно

  Докато политиците не кажат ясно смело ,че храната в чуждестранните бакалии е боклук ще ядем чуждестранен зарзават който е генно уродлив и напоен със всякакви хербициди и пестициди !
  (Както казвам " ще ядем " нямам в предвид себе си защото от доста години гледам да се снабдявам с българска храна.)

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Ако трябва да съм искрен, и аз настръхвам, като чуя «мина» по спомените си, как изглеждаха подобни места, докато живеех в България (до 1989). Опасявам се обаче, че само на картофи и някакво екоземеделие трудно ще оживяват селяните. Както казва един преждепишещ, може да има и мина, и пак да не е освинено, но иска строг и системен контрол и бой по манерките на собствениците при всяко провинение. Което също н съм сигурен, че е реално в българските условия (дано да бъркам).

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Проста сметка - 6 тона картофи - по 1 лев да са - 6000 лева. Разпределени на 500 човек - 12 лева на човек. какъв колосален успех бих казал. по 1 лев на човек на месец. Нека си ги харчат с мерак и да почерпят всички еколози за грандиозния успех който са постигнали!

 24. 24 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 426 Неутрално
  [quote#23:"hunt"]Проста сметка - 6 тона картофи - по 1 лев да са - 6000 лева. Разпределени на 500 човек - 12 лева на човек. какъв колосален успех бих казал. по 1 лев на човек на месец. Нека си ги харчат с мерак и да почерпят всички еколози за грандиозния успех който са постигнали!
  [/quote]
  При Хеколозите икономическата логика е на заден план .По важно е да се отчете мероприятие,да ги дават по телевизията
  Па после да си вземат хонорара от швейцарската фондция

 25. 25 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Във форумите на "Дневник" са се насъбрали де що има радатели за мини, шистов газ и всякакви други начини на "бизнес", които спокойно могат да бъдат избегнати с малко повече далносвидност от политиците ни и подкрепа от българите.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Като ходя на пазара, винаги питам коя продукция е българска и предпочитам само българското, което нямам от моето дворче.

 27. 27 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#25] от "sophia_gr":
  Австралия, Канада, Швеция, САЩ ще да са изключително недалновдни нации та се занимават с тоз мръсен минен отрасъл вместо да се допитат до "правилните" специалисти, които така аргументирано да им обяснят как всичките елементи в периодичната таблица са радиоактивни, канцерогенни и тежкки метали, които през седмица се натрупват я в почвите, я във водите, я в костната система на хората...
  И понеже в нашта държава е пълно с всякакви производства и все експортно ориентирани - дай верно да го закрием тоз лош минен сектор дето осигурява само няк'ви си 17% от износа ни пък ангажира има няма и 0.5% от заетите.

 28. 28 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "lustmord":

  А сега сравни териториите на тези държави с България и ще разбереш, че да подаваш тях като примери, е безумно.

 29. 29 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#28] от "sophia_gr":
  Би ли се доаргументирала? Аз давам пример за държавна политика - територията няма нищо общо. Само следствие е закономерността на по-голяма територия да има по-голям шанс да се срешне дадено полезно изкопаемо.

 30. 30 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Напротив. Тези държави могат да си позволят да разсипят някаква част от територията си - имат достатъчно. България е малка, освен това имаме много минерални извори, имаме земята, която ни е останала, защо да не е замеделие, а трябва да се руши?

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#29] от "lustmord":

  Мисля, че колежката има право в смисъл, че цитираните държави са с огромни ненаселени територии. В Европа сме много нагъсто на малко територия. Решението тза нашите области е много строго контролирано минно дело, което пък го оскůпява значително и не е толкова рентабилно.

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Дали имаш представа, че общата площ на всички мини по Земята е 1% от тази заета от паркинзи и супермаркети.
  Нямам нищо против нито земеделието нито минералните извори, но някои усилено (и успешно) манипулира мнението на хората по въпроса. Минния добив е в пъти по-чист отрасъл от химическата, хартиената и т.н. промишлености.
  Сан Марино и Лихтенщайн нямат минен отрасъл не поради екологичната си "далновидност" а поради липсата на находища.
  Какво си представяш, че ще бъде разрушено от един подземен рудник? Скала (природно образувана) ще се извади на повърхността, натроши и от нея ще се добият 0.2-1% от минералите, останалото ще се върне откъдето е дошло.
  Относно водите - специално волфрама се разтваря от 20% солен разтвор при 400градуса целзий - казано на прост език в приповърхностни земни условия е неразтворим. Факт! Но нека оставим професионалните еколози да се запознаят с проекта, да си вземат проби и да кажат какви са резултатите.
  Погледна ли линка за австрийскат мина Митерсил? - хората си гледат тиролските крави отгоре, туристите си карат ски в Кицбюел, 300 души повече имат работа и в бюджета влизат Хмлн. евро всяка година.

 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#31] от "PavelCZ":
  Това е поредния мит - казвам ти го като човек от бранша работещ с реални цифри. Екологичните поразии в миналото са били в резултат главно на безхаберие и немърливост а не, че са се спестили някакви големи пари.
  Разходите за безопастност и опазване на прородата, когато са заложени в проекта още при започването му почти няма да се отразят на неговата крайна рентабилност. Скъпо е да се оправят бакии, когато някой не е мислил навреме. Повтарям се но наистина всичко опира до контрол.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#3:"quh46356969"]Трябва по-често да купуваме бьлгарската продукция[/quote]
  И как да я купуваме като я няма? Аз винаги когато видя етикета "български" на сергията избирам него ако ще и да е малко по-скъпо. Но това е толкова рядко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Само така, трябват свежи идеи! За съжаление по селата остава основно застаряващо население, на което му е трудно в условията на "капитализъм" да си пласира продукцията на печалба. Хората са готови да повярват ня всякакви обещания за хубави доходи, но накрая остават излъгани. А и като дойде някой да копае каквото и да е от мина, ние, като държава какво ще получим? Каквото получаваме от златните мини вероятно? Един голям трибуквен! Докато не си намерим политици да ни пазят интересите, по-добре сами да си ги пазим на нивото, за което имаме власт...

 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#25:"sophia_gr"]радатели за мини, шистов газ и всякакви други начини на "бизнес", които спокойно могат да бъдат избегнати с малко повече [/quote]
  -С малко повече теглене на кредити, например, нали??
  "Когато се наливаха основите" на капитализма у нас, през 1900=1992 год., седесерковците вещаеха, че БГ ще стане "Швейцария на Балканите" само с туризъм и селско стопанство, без индустрия и минно дело. Закриха уранодобива, закриха промишлени предприятия, животновъдството и зеленчукопроизводството ги няма почти никакви, туризмът едва крета и сега вече мнозинството българи проговориха на "швейцарски", нали??? И аз съм против добива на шистов газ, ама не може хептен без рудници и промишленост, щото това би било екологически фундаментализъм.

 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 923 Весело

  [quote#6:"korc"]Предприятието правило минни разработки - Горубсо е съкращение на планиско рудно българско съветско общество.[/quote]
  -Съкращение е от: ГО/рко ни от/ РУ/гатели на/ Б/ългарския/ С/оциализъм/= ГОРУБСО. ГОРУБСОТО го няма от вече половин век и повече, а за съжаление и много мини вече ги няма и не работят или са дадени на чужди фирми, от което БГ получава трохички.

 38. 38 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Въпросът не е да бъде ИЛИ, а И.
  В 21ви век това възможно.
  Убеден съм че няколко стотин местни без работа нанасят доста щети на флората и фаунат?

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  На няколко км от к.к. Албена има мина за манган, която на външен вид представлява един отвор на хралупа с навес отгоре. И тогава бяха едни протести, че не картофите, а цялото курортно дело загива, защото ... прах, радиоактивност, тежкотоварна техника...Нищо подобно.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK