Едва 5% от домашните котки са ваксинирани, бездомните се увеличават

Едва 5% от домашните котки са ваксинирани, бездомните се увеличават


Едва от 3 до 5% от домашните котки в България се ваксинират в сравнение с 35% от тези животни в Европейския съюз.


За този тревожно малък процент предупреждават от информационната кампания за отговорно отношение към котките ОКотки, стартирала още през 2013 г., като се позовават на данни на вносители на ваксини, информация от 20 ветеринарни клиники и специалисти в страната. Те представиха резултатите от последните си проучвания и следващите стъпки в кампанията си тази сряда.


Според ветеринарни лекари една от най-разпространените заблуди сред собствениците е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това не е вярно, заявяват лекарите и обясняват, че вируси, бактерии и паразити могат да бъдат донесени отвън и да заразят домашните котки.
Специалистите обясняват, че редовната ваксинация и обезпаразитяване може да спаси животното от болести с летален изход и да предпази и членовете на семейството, при което живее. Според тях има случаи, в които котката може да е преносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия, като например хламидии и бяс.  


"По време на тази ежегодна ваксинация се прави и профилактичен преглед на животното, така се следи системно здравословното му състояние, което е много важно", посочват специалистите. Те призовават собствениците на котки да не ги изхвърлят на улицата.


Ръст в популацията на бездомни котки


Ново проучване на ОКотки в 11 големи общини от края на 2014 г. установява увеличение на популацията от бездомни котки в големите градове у нас – София, Пловдив, Бургас, Добрич, Благоевград и Сливен, но не посочват конкретни цифри.


Стара Загора, Плевен и Велико Търново заявяват, че нямат проблем с бездомните котки. Русе и Хасково не могат да дадат отговор, защото не следят въпроса.


При овладяването на популацията на бездомните кучета естествено нараства броят на по-дребните животни като котки и плъхове. Те обаче се хващат много по-трудно, крият се и се размножават по-бързо. Това са и част от обясненията за ръста.


Според специалисти и ветеринари този ръст крие своите рискове заради разпространение на опасни зарази сред животните и хората. Затова и кампанията цели да информира и образова за възможните решения собственици, осиновители и общини.


В голяма част от общините не знаят как да подходят към проблема с популацията на котките, защото не могат да установят точния им брой и да го контролират, тъй като в момента няма изискване за регистрацията на животните. Според проектопромяна в закона скоро на всички котки трябва да бъдат поставяни чипове и това ще промени нещата съществено към добро, обясни Марина Иванова от "Четири лапи" по време на пресконференция на кампанията в сряда (4 февруари).


Кампанията на ОКотки се осъществява в партньорство с неправителствените организации "Четири лапи" и Animal Rescue Sofia с възможност за подкрепа и на общински проекти.


"Бездомните животни не са природно бедствие, ние, хората, сме отговорни за този проблем. Затова и трябва ние да се справим с него", каза Светослав Петров от Animal Rescue, които подкрепят изцяло кампанията ОКотки, защото "целта й е много важна и смислена, а именно да образова едни отговорни стопани, които да отглеждат здрави животни". Петров подчерта, че в момента държавната политика не включва превенция, нито образоване и информиране, което обаче би спестило огромни финансови средства и усилия за справяне с последиците от проблема с бездомните животни.


Над 10 000 бездомни котки в Пловдив


От всички участвали общини само Пловдив има данни от преброяване на бездомните котки, като между 2009 и 2013 г. те са се увеличили с 35% и надхвърлят 10 000. Едва 300 от тях са били кастрирани. Общината обаче взима мерки и предвижда през 2015 г. още около 2 хил. да бъдат кастрирани.  


Според преброяване на "Четири лапи" от 2013 г.  в някои градове:


В София има около 6600 кучета;


Във Видин (данните са от 2014 г.)  има 495 кучета и 532 котки;


В Пловдив – 324 кучета и 10 267 котки;


Във Велико Търново – 325 кучета и 771 котки

През 2015 г. предстои преброяване на бездомните котки и в София, като резултатите ще бъдат използвани за изготвяне на мерки за справяне с проблема.


Замърсяването и пренасянето на зарази са основните проблеми, свързани с разрастване на популацията от бездомни котки, установени от общините. На места това има допълнително негативно отражение заради прояви на насилие върху бездомните котки, имало е и случаи на стрелба, отравяне, убийства на котки.


В големите общини, където се регистрира ръст на популацията, има частични мерки за справяне с проблема с фокус върху кастрацията. В Пловдив и Бургас има цялостни програми, в София работи кастрационен център, създаден съвместно с организацията "Четири лапи", а в градове като Добрич мерките са включени по-скоро като част от програмите за справяне с бездомните кучета.


Проблемът с увеличаващата се популация от бездомни котки има пряко отношение върху здравето на домашните котки и хората. Затова през 2015 г. информационната кампания ОКотки ще работи активно за информиране, свързано с превенцията от болести с фокус върху профилактичните прегледи, редовната ваксинация, обезпаразитяването и контрола върху раждаемостта на домашните котки.


Едва 5% от домашните котки са ваксинирани, бездомните се увеличават


Кампанията ОКотки ще разпространява информационни материали за потенциални осиновители и желаещи да вземат котка у дома. Собствениците трябва да са наясно с контрола на раждаемостта при котките, което има пряко отражение върху увеличението на популацията на бездомните животни, обясняват специалистите.


Предстои 400 новоосиновени котки да получат безплатна първа ваксинация. Идеята е на този първи преглед и ваксина лекарите да информират стопаните и да покажат верния път за оглеждане на животните, които трябва да бъдат ваксинирани и обезпаразитявани веднъж годишно.


В кампанията с експертна помощ ще се включат и десетки ветеринарни лекари от клиники в цялата страна. Хората ще могат да задават въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията, както и да получават регулярно полезна информация в блога им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK