Фризьорските салони скоро няма да имат нужда от екооценка

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отчете 100-те дни управление във вторник (17 февруари 2015 г.)

© Юлия Лазарова

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отчете 100-те дни управление във вторник (17 февруари 2015 г.)Облекчения за малкия и среден бизнес инициират от Министерството на околната среда и водите.
С поправка в Закона за опазване на околната среда, експертите освобождават от "излишни финансови и административни тежести" собствениците на малки обекти с обществено предназначение.


Досега при откриване на фризьорски и козметични салони, зъболекарски кабинети и подобни, собствениците трябваше да минават задължителната процедура по оценка въздействието върху околната среда, както важи изискването за всички подобни обекти в населените места. След промяна в закона, те ще бъдат освободени от тази процедура. Това ще спести доста време в чакане на разрешение за изграждането на такива обекти, а то е минимум 3 месеца, както и немалка сума за административни такси за тази процедура – 500 лв.


"Това е важна наша инициатива," съобщи министърът на екологията Василева по време на отчета на 100-те дни от управлението на ведомството й.
"В момента те затрудняват не малка част от дребния и среден бизнес в страната ни", обясни Ивелина Василева като отчете, че за 2014 г. всички регионални дирекции са издали 239 такива разрешителни, а в София те са общо 81.


Сред най-важните постижения на ведомството си, Василева нареди възстановяването на плащанията по Оперативна програма "Околна среда". Министърът отчете, че са проверени 250 искания за средства от бенефициентите и са обработени плащания за близо 480 млн. лв. в 64 общини, с които местните власти в момента се разплащат с бизнеса. По програмата се изпълняват 239 проекти и са създадени над 14 500 нови работни места.


По думите на министъра, благодарение работата на работна група, свързана с защита на населението от наводнения и бедствия, с днешна дата


вече няма безстопанствени язовири.


Промените в закона за водите предвиждат Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор да поеме контрола по безопасната експлоатация на язовирните стени. Въвежда се и принципът "замърсителят плаща". Договорено е финансиране в размер на 160 млн. лв. на мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, но се очаква финансова обосновка от Министерството на икономиката, поясни министърът.


13 млн. лв. от приходите от продажба на квоти за емисии на парникови газове ще бъдат заделени за саниране на публични сгради в общините. Това гласи  проект на решение на Министерския съвет за определяне на реда и начина за разходването им през 2015 г. Това е част от предприетите мерки за смекчаване неблагоприятните климатични изменения.


Като важен приоритет на МОСВ, Василева изтъкна и намаляването на емисиите вредни вещества и подобряването качеството на атмосферния въздух. Предвиждат се промени в закона, с които да се въведат европейските изискванията за съдържанието на сяра в корабните горива и флуорсъдържащите парникови газове. В оперативна програма Околна среда за 2014-2020 г. е договорено 120 млн. лв. да отидат за мерки за намаляване на емисиите на замърсители от градския транспорт, за техника за мокро почистване, което намалява на фините прахови частици, както и пилотни проекти.


"Ще бъдем безкомпромисни в проверките за нерегламентирани сметища по места", повтори заявката на ведомството от миналата седмица министър Василева, когато МОСВ инициира масови проверки по места. Тя призова кметовете да съдействат. Директорите на РИОСВ в цялата страна са изпратили предписания до кметовете за недопускане на такива замърсявания.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  ...Така при откриване на фризьорски и козметични салони, зъболекарски кабинети и подобни, собствениците няма да минават задължителната процедура по оценка въздействието върху околната среда....

  ...Ей тези ще съсипят ,околната среда...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Добра новина.Нямам близки в тези браншове,но се радвам на всяка стъпка в тази посока.А какво стана с вдигане на прага за регистрация по ДДС?Това също е много добра идея,която ще освободи малкия бизнес от 2/3 -ти "данък счетоводство".

 3. 3 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  браво бе, за фризьорски салон - екооценка, а за цековите безобразия - зелена светлина за незаконни строежи в национален парк, гарнирани с изсичане на гори.

 4. 4 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Наистина новината е добра!

  До коментар [#3] от "хм":

  Ти прочете ли добре поне заглавието на новината, която коментираш?

 5. 5 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  " Фризьорските салони скоро няма да имат нужда от екооценка..."

  Да можех да предложа, салонът си фризьорски за крайморска заменка...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 6. 6 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Що бе дневник? СЕ ХВАНАХТЕ ПЪРВО за фризьорските салони????
  За майтап ли???
  Много са добри проектите във всички останали съществени области


 7. 7 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Малоумна история - екооценка за ффизьорски салон....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Много добра новина има още много такива безумия ако решат наистина да ги махнат България ще стане едно по хубаво място.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#2] от "vjacho":

  Най-адекватния коментар а получаваш минуси?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 10. 10 Профил на САНДОКАН
  САНДОКАН
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не мога да повярвам, че се е изисквала екооценка за фризьорски салон. Наистина няма такава държава.

  Айде сега да махнат и тъпите изисквания на пожарната...

  Освен за ядене, главата може да се използва и за мислене.
 11. 11 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 518 Неутрално

  И да не забравят да махнат ставката от 15% на едноличните търговци а да направят 10%.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#2] от "vjacho":

  Аз досега някой от "много счетоводство" да е загубил не съм срещнал, но с обратни примери се сблъсквам почти ежедневно.

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#12:"svoboden"]Аз досега някой от "много счетоводство" да е загубил не съм срещнал, но с обратни примери се сблъсквам почти ежедневно.[/quote]
  Човек не може с всичко да се сблъска.От 2007 до средата на миналата година плащах ежемесечна такса 200 лв. за счетоводна къща,защото съм регистриран по ДДС. Годишен оборот 60 х.лв.,сложи печалба около 6-7 х.лв. и сметни колко процента е т.нар. "данък счетоводство".Моите груби сметки показват около 35 процента.
  За едностранно счетоводство месечната такса е 50 лв.

 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#9:"Няма дясно в България"]Най-адекватния коментар а получаваш минуси?[/quote]
  Сигурно са от счетоводители,не знам.

 15. 15 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 480 Весело

  За санирането от Германия.
  "През 2013 г. излиза проучване на държавната банка за развитие KfW за разходите и ползите от санирането. Основният извод е, че "енергийното саниране гълта повече пари, отколкото спестява" на домакинствата. Дори изграждането на енергийно спестяващи жилища показа, че те се амортизират доста по-бързо от предвиденото. "Именно затова при инвестирането в подобни проекти не трябва да се разчита само на спестяване на пари от енергията", сочи докладът на KfW. Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. И следва парадоксът, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро."

  http://glasove.com/komentari/48160-germansko-izsledvane-otreche-germanskiq-model-na-sanirane-nie-ne-sme-go-cheli

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 16. 16 Профил на Natalia Qneva
  Natalia Qneva
  Рейтинг: 221 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK