Новата програма "Околна среда" може да тръгне до края на този месец

Ивелина Василева и Томслав Дончев в парламента

© Юлия Лазарова

Ивелина Василева и Томслав Дончев в парламентаНовата оперативна програма "Околна среда" може да бъде одобрена от Брюксел до края на този месец. Това съобщава министърът на екологията Ивелина Василева в интервю за вестник "Труд".


"Надявам се на бързо разглеждане и одобрение на оперативната програма до края на февруари. Тя беше представена на комисията в края на ноември. Предстои ни последна, надявам се, техническа среща с представители на Европейската комисия," каза Василева.


Министърът обяснява забавянето основно с факта, че голяма част от евросредствата са предназначени за изпълнение на проекти във водния сектор. Изискване на комисията е тази приоритетна ос да бъде изцяло обвързана с реформата във водния сектор, която все още не е приключила и за нея е нужен по-дълг технологичен срок.
"Ние настояваме обаче да не чакаме, а да имаме възможност да реализираме инвестиции, съответстващи на принципите на ВиК реформата", посочва още министърът.


Брюксел има изрично изискване бенефициенти по тази програма да бъдат ВиК операторите. България настоява за активно участие на общините като собственици на публичната инфраструктура. ЕК е проявила разбиране по отношение на исканията от българска страна. "До края на месеца би трябвало да затворим отворените въпроси", смята Василева.


МОСВ вече подготвя обявяването на покани към бенефициентите, за да могат да започнат да кандидатстват до края на февруари. Василева очаква плавно преминаване от старата в новата програма. Допустими за възстановяване са разходи, направени от 1 януари 2014 г. насам. Миналата година е била загубена, защото нямаше готовност по усвояване на средствата.


В момента, в който ЕК одобри оперативната програма, хората ще могат да възстановят разходите, каза още Василева.


За да бъдат разпределени и усвоени до края на годината средствата от стария програмен период, проектите трябва да приключат до края на октомври и да бъдат отчетени до края на годината. Рисковите проекти, които могат и да не приключат в срок са в сектор "Води" - в Банско, Шумен, Исперих, Бяла, и в сектор "Отпадъци" – Никопол, Ямбол, а един в Борово, Русенско изобщо не е стартирал.


По повод наказателните процедури, които текат срещу България - заради Калиакра и за забавеното закриване на старите сметища, Василева съобщава, че е провела среща с комисаря по околна среда, на която е изложила всички предприети действия за елиминирането на допуснатите нарушения за процедурата за Калиакра. Те включват разширяване на защитената зона, промяна на Закона за околната среда, задаване на давностен срок за издаване на решения по екологичното законодателство, разработване на национална стратегия за недопускане на разрушаване на местообитанията и план за управление на зоната. По рекултивацията на старите сметища България представя информация, но по думите на министъра има нужда от още усилия.


Като действия и политики свързани с адаптация към климатичните промени, Василва посочва, че се работи за превенция на риска. По думите й предстои да се засили контрола срещу незаконното строителство. Вече са определени рисковите зони по поречията на реки, в заливаемите ивици край водните басейни, при устройственото планиране и при изграждането на сгради ще се съблюдава недопускането на строителство в заливаемите зони.


Промени в Закона за водите ще помогнат на държавата да се справи с предизвикателствата, псоочва Василева. Най-знаковата промяна е по отношение на контрола върху хидротехническите съоръжения и обособяването на единен контролен орган, който да следи собствениците на съоръженията. Ясно са формулирани и отговорностите на собствениците на водоеми и санкциите при нарушения.


Сред другите мерки срещу наводнения са подобряване на инфраструктурата. В новата оперативна програма има отделна приоритетна ос с бюджет 160 млн. лева за превенция и управление на риска от свлачища. Ще бъдат изградени защитни съоръжения, а свлачищата ще се укрепят. Предвидени са мерки за недопускане на незаконна сеч и на замърсяване на речните корита.


Глоби ще грозят собствениците и операторите на хидросъоръжения. След тазгодишните наводнения вече има няколко заведени преписки в прокуратурата.


МОСВ цели да направи пълна и повсеместна проверка на речните корита. "Така ще гарантираме, че са положени всички усилия, за да не се допуска замърсяване и формиране на нерегламентирани сметища по поречията на реките. Апелирам към кметовете на общините да не допускат такива нежелани практики да се случват."

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 831 Неутрално

  А дано!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тролове - Тревога! Тревога! Пак тръгнаха европейските програми, а това не е в мой интерес. Вижте нещо да съскаме балъците срещу кабинета и ЕС, че наближават избори и не трябва да губя позиции!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  ВиК-то има ОГРОМНА нужда от сериозно финансиране. ВиК инфраструктура пострада най-много от "реформите" на които беше подложена. Циганите разграбиха помпените станции, откраднаха проводниците по стълбовете за захранване на помпените и поливните съоръжения, от съкращенията на които бяха подложени не останаха хора, които да се грижат за каналите и те бяха затлачени, обраснаха и с папур. Резултатите всички ги виждаме. Дано да им осигурят нужните средства да си купят техника за поддържане на ВиК съоръженията.

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Браво, браво значи сме отличници в ресор екология

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Най-важни са пречиствателните станции за питейна вода.Хората ,като в Шумен,ползват поливна вода,а плащат най-скъпата питейна вода в страната.

 6. 6 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 233 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK