Земеделската комисия гласува тримесечен мораториум върху износа на дървесина

Земеделската комисия гласува тримесечен мораториум върху износа на дървесина

© nullПарламентарната комисия по земеделие гласува налагане на тримесечен мораториум върху износа на дървесина в четвъртък (26 февруари), съобщава БГНЕС.


Депутатите са приели и трите проекторешения за мораториум, предложени от ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака", които след това са били обединени в едно общо проекторешение. Първият законопроект е внесен от Цвета Караянчева, вторият от Красимир Каракачанов, а третият е предложен от Волен Сидеров. И трите целят намаляването на незаконна сеч в българските гори.


Решението на земеделската комисия, което все още не е гласувано в пленарната зала от всички депутати, предвижда в срок от три месеца забрана на "изпращанията на необработен дървен материал". С това изречение и думата "изпращане" се цели преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз.
Втора точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Това задължение касае страните извън Европейския съюз.


В тримесечния срок на забраните трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, които да подобрят контрола върху дейностите в горските територии и противодействието на незаконната сеч.


От ГЕРБ и БСП са подготвили свои законодателни промени в тази посока, като по време на комисия представителите на двете партии са постигнали устна договорка двата законопроекта да бъдат внесени заедно, за да се разглеждат заедно и в комисиите, и пленарната зала.


Тримесечният мораториум влиза в сила от 6 април 2015 г. Така фирми с дългосрочни договори ще имат известно време за подготовка, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ.


Само преди десет дни и министърът на земеделието Десислава Танева, и заместникът й Георги Костов  обясниха публично, че подобен мораториум няма да намали незаконната сеч, тъй като проблемът идва от липсата на контрол. В същото време природозащитници внесоха свои експертни предложения за опазване на горите, като едно от основните им искания е за отделяне на Изпълнителната агенция по горите от министерството на земеделието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK