Парламентът наложи мораториум върху износа на сурова дървесина

Парламентът наложи мораториум върху износа на сурова дървесина

© Юлия ЛазароваТази сряда (4 март) парламентът наложи мораториум върху износа на необработен дървен материал, който да действа три месеца. Целта е в рамките на този кратък срок да бъдат приети законодателни промени, с които да се подобри контролът над незаконните сечи. Мораториумът влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник, решиха още народните представители.


Миналата седмица земеделската комисия в НС прие обобщено предложение за мораториум по внесени идентични три отделни проекторешения на депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака". Първият законопроект беше внесен от Цвета Караянчева, вторият – от Красимир Каракачанов, а третият е предложен от Волен Сидеров. И трите целят намаляването на незаконна сеч в българските гори, което се очерта като много сериозен проблем през последните години.


С решението си от тази сряда депутатите забраниха "изпращанията на необработена" дървесина, като тази формулировка цели преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз.
Народното събрание задължи министъра на земеделието и храните да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал – на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите, като това задължение се отнася за страните извън евросъюза.


В рамките на тримесечния срок, в който е в сила мораториумът, трябва да бъдат подготвени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, които да подобрят контрола върху дейностите в горските територии и да противодействат ефективно на незаконната сеч.


От ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени в тази посока, като по време на комисия представителите на двете партии са се разбрали законопроектите им да бъдат внесени заедно, за да се разглеждат едновременно в комисии и пленарна зала.


По време на дебата в пленарна зала бяха отхвърлени предложения от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, който настоя освен износа на необработен дървен материал да се запише и забрана за износ на "обла дървесина", тъй като в момента понятията са неясни и за обработена може да се приеме дървесина, на която са отстранени корите.


Преди седмица земеделската комисия прие единодушно решение той да влезе в сила от 6 април с обяснението, че това се налага заради фирмите с дългосрочни договори, които се нуждаят от време, за да завършат вече започнати сделки. Днес по предложение на депутат отново от ГЕРБ - Цветомир Михов, решението на комисията бе променено и бе записано, че мораториумът влиза в сила от публикуването му в Държавен вестник. То бе прието от мнозинството въпреки твърдението на Байрактаров, че така 6000 души остават без работа.


В началото на февруари и министърът на земеделието Десислава Танева, и заместникът й Георги Костов  изразиха мнение, че подобен мораториум няма да намали незаконната сеч, тъй като проблемът идва от липсата на контрол. Природозащитници внесоха свои експертни предложения за опазване на горите, като едно от основните им искания е за отделяне на Изпълнителната агенция по горите от Министерството на земеделието.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Поредното решение, симптоматично за днешното антиевропейско управление. С "българския пазар", господа, се свърши на 01.01.2007.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Ако наистина е записано "изпращанията на необработена дървесина" това е тотален гаф (простотия), защото няма правен термин "изпращане". Има износ, който обаче се отнася за страни извън ЕС. Освен това правилата приети от ЕС са с по-висока стойност, т.е. немогат да бъдат отменяни чрез актове на Парламента. Очертава се яка корупция ("наши" фирми ще изнасят, щото те не "изпращат", а да речем "преместват" и евентуално дела срещу РБ, които естествено като бъдат спечелени след 5-10 години ще ги плаща пак данъкоплатеца...

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много акъсняло решение.А как ще се борят с горската вътрешна мафия.С очите си видях точно на 2-ри март в Копривщица как се изсича и товари жив и здрав бук - 2 камиона със здрави дървета,немаркирани и необезпокоявани от никой и заминават в неизвестна посока.Следвах ги до Пирдоп ,никой не ги спря,а имаше полиция по пътя...
  И то не само в Копривщица,а и на други места - виж Самоков,виж Банско....

  Tony
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  "изпратена стока", "уседнал европеец", "неуседнал европеец".

  Ще напиша едно писмо на ЕК с приложение - имена на гласувалите тези термини и ще настоявам, най-малкото да не ги канят повече по брюкселските коридори, където очевидно се чувстват терсене.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 5. 5 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#3] от "Free person":

  Точно така. Проблема не е износа, а незаконният добив на суровина. И като не можем да се справим, дай да напишем един закон, пък бил той и правно недоносче, нали ще отчетем нещо пред матряла...

 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  ... т'ва спиране на "изпращането" е сал за чесане на езиците и... показва колкУ им е акъла на дУпетатЕте.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#3:"Free person"]видях точно на 2-ри март в Копривщица как се изсича и товари жив и здрав бук - 2 камиона със здрави дървета,немаркирани и необезпокоявани от никой и заминават в неизвестна посока. .Следвах ги до Пирдоп ,никой не ги спря,а имаше полиция по пътя... [/quote]

  Е полицията ги гледа, прясно нарязани, пътуват, ама като не знае дали са от "изпратените" или от "неизпратените", как да ги спре? Което всъщност е и целият замисъл на тази "чутовна по своята мощ регулативна мярка"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 8. 8 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Необходими са спешни и трайни мерки.

  Гората не е трева.

 9. 9 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#2:"Павел"] Освен това правилата приети от ЕС са с по-висока стойност, т.е. немогат да бъдат отменяни чрез актове на Парламента.[/quote]

  Не си доразбрал. Има директиви, които в случая нашият парламент прилага в българското законодателството. Съдебна процедура на ниво ЕС по отделен казус няма, има процедура срещу законодателството. Докато се задейства такава процедура ще минат няколко години и преди да стигне докрай България може да коригира законодателстовото без никаква финансова санкция. Може мораториумът и да е в нарушение на европейските директиви, но това не му пречи да просъществува няколко години. И ако наистина се прилага ще има своя ефект.

 10. 10 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#9] от "kykyyy":

  Да, много е възможен описаният от теб сценарий.

  Другият обаче, с наши и ваши фирми е не просто възможен, а класика...

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Дървената мафия засега ще си го премести от единия в другия крачол.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#9] от "kykyyy":

  След като някой желае да бъде европеец от гръцки тип и да заобикаля правилата при всеки повод, тогава със сигурност ще намери вратички. Един вол рил, рил и си зарил главата...

  В момента (17:48 часа) по Евроком кабел върви интервю с някакъв от Зелените (не са му изписали името), който точно в момента казва нещо много смислено:

  "трябва да се качат онлайн всички планове за сеч - място, време, име на концесионера"

  Виждаш камиони да товарят трупи на Витоша - проверяваш от мобилния си телефон, има ли окачено разрешение за това или не.

  Вместо това ни се предлага тази безполезна глупост с "контрола по изпращане", която има задачата да забаламоса обществеността и да ПРЕЧИ на истинското решение като това, посочено по-горе

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#12:"cinik"]"трябва да се качат онлайн всички планове за сеч - място, време, име на концесионера" [/quote]
  Това го има - http://new.iag.bg/cgi-bin/PSech_Index.cgi

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  А на пристанищата не трябва ли да има проверки.

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#14:"rosiraycheva50._"]А на пристанищата не трябва ли да има проверки. [/quote]
  ... 'ми от пристанището следва "плаване" ... а т'ва не е предмет на мораториума

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  ДПС няма лесно да предаде бастионите си. Сега ще изкупят дървесината от зимните повалени гори на безценица и като падне забраната ще захлебят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Край квартал Велчевци на Габрово се изсича дъбова гора от водосборния басейн на р. Лопушница, на която се намират наводнените през лятото селища. Село Враниловци даде и две жертви. В това се състои борбата с наводненията в тежко пострадалия габровски край - в изсичане на горите. Горско и полиция не просто бездействат, ами да не казвам какво.

 18. 18 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#13] от "kykyyy":

  Благодаря за линка.
  Ужас пълен!
  111 позволителни за сеч само за 2 месеца!
  Само в едно населено място!
  Само официалната сеч!
  На област Габрово, община Габрово, населено място Габрово, тоест без да се включват селата в общината, Изпълнителна агенция по горите само за 2 месеца от началото на годината е издала 111 позволителни за сеч за общо някакво невероятно количество кубици. 32 от тези позволителни са за над 100 кубика , има и по 800. Това на практика означава, че всичко до града ще бъде осечено!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK