В "Часът на Земята" реките ни се нуждаят от спешна помощ

В "Часът на Земята" реките ни се нуждаят от спешна помощ

© Дни на предизвикателствата""Часът на Земята е световен празник на природозащитата и показва силата на всеки човек да промени средата си", пишат организаторите в деня на годишната акция на 28 март и призовават към действие всеки, според собствените сили. Акциите в този ден започват от традиционния жест на гасене на светлините за час у дома, в офисите или в държавните институции. Но могат да стигнат и до засаждането на цяла гора, по примера на Уганда, която ще расте стотици години напред.


"Събитието има огромна сила и дава възможност на гражданите да поемат инициативата с личния си принос," пише на сайта на организаторите.


В България тази година от WWF посвещават Часа на земята на българските реки, защото те имат нужда от "помощ" - масово преграждани, изкопавани, пресушавани, замърсявани и често пъти напълно унищожавани.
"До 90-те години на миналия век 20% от водните екосистеми в страната са унищожени, а през последните две десетилетия се прави опит да съсипем малкото останали реки," предупреждава Любомир Костадинов, експерт по водите в WWF .


Наводненията, както и сушите през летата в последните години, показаха нагледно какво се случва, когато нарушаваме екоравновесието.


В България почти всички рибни проходи към водноелектрическите централи, ако ги има, са неподходящи или построени без участието на специалисти, алармират още еколозите. "Рибните проходи у нас са трудни за преминаване от хората, какво остава за рибите и раците, вероятно се очаква те да си риби-алпинисти," казва Костадинов по казва десетки примери на снимки от цялата страна. За разлика от практиката в други държави, където на един бент има по два типа рибен проход, у нас най-често се прави стръмна стълба от бетон, по която дори не тече вода, така след ВЕЦ-те реката остава без живот.


В момента съществуват  над 200 малки водноелектрически централи, без да се броят подязовирните. Още около 300 централи с издадени разрешения за водовземане се намират на различен етап на реализация. Дори половината само да бъдат построени, това може да е краят за реките, казват експертите.


"Време е да отвърнем на реките си с грижа, защото сме на път да ги загубим", пишат природозащитниците. Те настояват държавата да направи като начало стратегическа оценка на водните ресурси в страната, на която да стъпи и преценката къде и как може да се строят водноелектрически централи.


Друго важно решение е да се приемат адекватни законови промени и да се осигури тяхното прилагане. В момента се изготвя проект за Закона за водите и природозащитниците участват с експертни предложения в работните групи на министерството.


За да напомним за проблемите и възможните решения, можем да загасим светлините си за час на 28 март от 20:30 до 21:30 часа. А ако искаме да надградим над тези 60 минути, от WWF дават няколко идеи за личен принос в Часа на Земята:


Като се включим в подписката за реките, която е подкрепа за предложенията на организацията за справяне с речните проблеми. Засега тя е събрала около 10 хил. подписа. С всеки нов подпис, исканията за промени стават по-силни и трудни за пренебрегване.


Заедно със сдружение "Риболовен клуб Балканка", WWF маркира унищожаването на реките в страната на dams.reki.bg. "Смятаме, че преди да се хвърлим презглава в създаването на нови електроцентрали, е добре да знаем какво се случва със съществуващите," пишат еколозите и призовават всеки, който иска реките да останат живи, да снима своята река и преградите в нея.


И все още може да се посетят:


28 март, Варна - прожекция на DamNation, (който разказва американския опит за спасяването на техните води и освобождаването им от язовирните стени) във Фестивалния и конгресен център в 18:00 ч. и отбелязване на Часа на Земята след филма. От 20:30 часа ще има огнено и LED шоу под съпровода на акустична музика.


28 март, София: традиционното отбелязване на Часа на Земята пред Народния театър - светлинно шоу, музика, изобразяване на защитени видове със светлина - от 20:00 до 21:30 ч.


Рисунки в тъмното – всеки може да отправи послание към реките като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат. Публикували сме инструкции в страницата на WWF и във Facebook.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK