"Резиденция Баба" среща младежи и възрастни на село

родопско село

© Надежда Чипева, Капитал

родопско селоСпоред официалната статистика под 27% от българското население в наши дни живее на село. Вероятно процентът е много по-нисък в действителност. Преди 50 години над 70% на страната е било селско население. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060 г. в държавата ни няма да е останало нито едно село.


Радикалната промяна носи своите огромни рискове в културен, социален и демографски план, предупреждават от Фабрика за идеи и предлагат едно възможно решение на този проблем – с проект "Резиденция Баба".


Идеята е да срещнат потенциала на безработни младежи и знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села. Взаимодействието между двете групи, вярват от Фабриката, може да роди новаторски инициативи, основани на традиционното знание, които да намалят едновременно безработицата и обезлюдяването.
Така възрастните хора (засега 15 домакинства) от забравени родопски села – със своя запас от знание и родова памет, ще могат да предадат изчезващи традиции и практики и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото. Предвидено е младежите да се опитат да създадат устойчиви модели, които тръгват от традиционното знание, и ще доведат до по-малко безработица и повече млади хора в селата.


На практика това може да стане ето така: над 20 младежи, които не са назначени на работа в момента, съвместно с доброволци ще прекарат от 4 до 6 седмици в домовете на 15 възрастни семейства в общо пет села в родопската община Лъки - Дряново, Джурково, Манастир, Югово и Белица.


"Търсим хора, за които позитивната социална и икономическа промяна в обществото ни е кауза. С участието си те ще имат възможност да реализират конкретна своя идея заедно с хората в селото, в което ще живеят. Тази идея трябва да има дългосрочен ефект за селските райони и да има потенциала да привлече интерес към съответното село или да допринесе икономически и социално за развитието му", обясняват от екипа на "Фабрика за идеи".


Или, с други думи - участниците в "Резиденция Баба" ще си имат баба, дядо и домакинство, което ще разчита на тяхното желание за учене в занаята, практикуван в дома. Резултатът от престоя в селото - се надяват от "Фабрика за идеи" - ще ги вдъхнови да създават и работят за по-дълго в селата.


Младежите могат да кандидатстват за участие в проекта на сайта на "Фабрика за идеи", където има и повече подробности за условията.


Накрая младежите с най-добри идеи ще станат част от Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка - реализират своята идея за едно по-добро българско село.


Ако моделът се окаже успешен, всяко село в страната ще може да кандидатсва за своите "млади" и обратното чрез платформата на Фабрика за идеи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK