"Резиденция Баба" среща младежи и възрастни на село

родопско село

© Надежда Чипева, Капитал

родопско селоСпоред официалната статистика под 27% от българското население в наши дни живее на село. Вероятно процентът е много по-нисък в действителност. Преди 50 години над 70% на страната е било селско население. Ако обезлюдяването на селата в България продължи със същите темпове, до 2060 г. в държавата ни няма да е останало нито едно село.


Радикалната промяна носи своите огромни рискове в културен, социален и демографски план, предупреждават от Фабрика за идеи и предлагат едно възможно решение на този проблем – с проект "Резиденция Баба".


Идеята е да срещнат потенциала на безработни младежи и знанието на възрастни хора в обезлюдяващи се села. Взаимодействието между двете групи, вярват от Фабриката, може да роди новаторски инициативи, основани на традиционното знание, които да намалят едновременно безработицата и обезлюдяването.
Така възрастните хора (засега 15 домакинства) от забравени родопски села – със своя запас от знание и родова памет, ще могат да предадат изчезващи традиции и практики и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото. Предвидено е младежите да се опитат да създадат устойчиви модели, които тръгват от традиционното знание, и ще доведат до по-малко безработица и повече млади хора в селата.


На практика това може да стане ето така: над 20 младежи, които не са назначени на работа в момента, съвместно с доброволци ще прекарат от 4 до 6 седмици в домовете на 15 възрастни семейства в общо пет села в родопската община Лъки - Дряново, Джурково, Манастир, Югово и Белица.


"Търсим хора, за които позитивната социална и икономическа промяна в обществото ни е кауза. С участието си те ще имат възможност да реализират конкретна своя идея заедно с хората в селото, в което ще живеят. Тази идея трябва да има дългосрочен ефект за селските райони и да има потенциала да привлече интерес към съответното село или да допринесе икономически и социално за развитието му", обясняват от екипа на "Фабрика за идеи".


Или, с други думи - участниците в "Резиденция Баба" ще си имат баба, дядо и домакинство, което ще разчита на тяхното желание за учене в занаята, практикуван в дома. Резултатът от престоя в селото - се надяват от "Фабрика за идеи" - ще ги вдъхнови да създават и работят за по-дълго в селата.


Младежите могат да кандидатстват за участие в проекта на сайта на "Фабрика за идеи", където има и повече подробности за условията.


Накрая младежите с най-добри идеи ще станат част от Лаборатория за Баба-иновации, където с помощта на ментори ще могат да доразвият и в крайна сметка - реализират своята идея за едно по-добро българско село.


Ако моделът се окаже успешен, всяко село в страната ще може да кандидатсва за своите "млади" и обратното чрез платформата на Фабрика за идеи.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Гневно

  И колко европари изхвърчаха за тази безумица?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 2. 2 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 272 Весело

  Малко нереалистично. на сегашните младежи им да пийаниеье и дискотьечки. Всеки иска да стои на София или у градо, как ще ги върнат на село. И всички са компютърни специалисти и работа освен със софтуер не им се ще много.

 3. 3 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 885 Неутрално

  На 10000 идеи само една е смислена. "Аз, казваше канадския милионер от български произход Игнат Канефф, станах богат, защото нямах идеи и вървях по отъпкани пътища. Всички, които имаха идеи се провалиха и умряха в мизерия." "Теорията друже мой е суха, зелено е дървото на живота". Онези, които вървят по отъпканите пътища са тарикатите, които са окрали еврофонда с горе посочената инициатива!

 4. 4 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Не мога да разбера защо всички се бутат в града и оставят десетки декари да пустеят. Декари, които биха им позволили да живеят охолно и без лишения. За сметка на това те се бутат в града, работят нискоквалифицирана работа, едва си плащат наема и обясняват колко е мизерно положението. Ами мизерно е.

  Обаче всички си мислят, че да работиш на село е още по-лошо.
  Браво на такива проекти. Те показват на хората, че има достоен начин да живееш и без да седиш в офис.
  Трябва да допълнят от фабриката семинарите си с икономически курсове, за да могат тези, които останат на село да знаят как да продават продукцията си, защото иначе ще изпаднат след години в положението на същите баби и дядовци, които разчитат на местни дерибеи да им изкупуват млякото и месото на вересия.

  Подкрепям такава идея. В българските села има много много пари. Усетиха се арендаторите и почнаха да работят по полетата, скоро и в планините. За там си има друг бизнес - животни.

 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво на тези, на които им с иска. Другото е запълване на време.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много тъпа идея.
  Значи едни 20тина младежи ще ходят да се грижат за полуприпаднали старци в замяна на какво, истории, легенди. Пфф ае се осъзнавайте до де е време.

 7. 7 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#6] от "Imeto mi":

  Материалът не е в Бизнес-Дневник, а е в Зелен-Дневник, "стил на живот".
  Не е лошо нещо ако си безработен и успееш да си произведеш храната сам. Обаче човек се свежда до животно ако задоволява единствено потребността си от храна.
  Извън латифундистите, всички други на село едва оцеляват. Няма как да се залъгваме.
  За семействата с деца, които ще трябва да ходят на градина и после на училище, а понякога все пак имат нужда и от лекар, не е твърде подходящо. Устойчиви модели, които не предвиждат семейства и деца, не са достатъчно устойчиви, меко казано.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 8. 8 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Imeto mi":
  "Много тъпа идея.
  Значи едни 20тина младежи ще ходят да се грижат за полуприпаднали старци в замяна на какво, ..."

  Като оставим на страна лошия правопис искам да Ви попитам - Вие когато остареете какъв старец ще бъдете и ще заслужавате ли някой да се грижи за Вас?
  Разбира се въпроса ми не изисква Вашия отговор, а Вашия размисъл, на който се надявам да сте способен.

 9. 9 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поздравявам колектива на "Фабрика за идеи" за чудесната инициатива да помогнат на една от най-нуждаещата се част от нашето общество - възрастните и самотни хора, останали да се справят сами в отдалечени места, далече от цивилизацията и помощта на роднини и социални институции!

  Успешна реализация на проекта и нови благородни идеи!

 10. 10 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "di.mi.28":

  Може да съм допуснал граматични грешки, но правописни едва ли, а и това е място за изразявне на емоция. Все пак правилата в българския език не са променяни от години, а самия език се пропменя както си може

  А и с високопарните си клиширани подмятания от типа "А Вие като остареете" и прочее народни приказки като онази за куката и сметището ми се чини, че сте останали в един друг век. На басни и комсомолски герои.

  Като остарея ще му мисля, пък точно заради тези полу-разложени старци Бг е на този хал. Нито аз съм им откраднал пенсията, нито съм ги карал да гласуват.
  И да, искрено и лично се извинявам за допунатите грешки, но съм плод на Бг образованието

 11. 11 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#10] от "Imeto mi":

  Идеята не е вие като остареете.
  Идеята е деца без родители и работа да намерят достоен начин за живот - попивайки примера на хора със знания в тази сфера.

  И понеже повечето пишещи тук имат имот не могат да разберат нуждата на тези деца, които като навършат 18 години излизат на улицата буквално.
  Това за тях е шанс за нормален живот и то доста по-качествен от нашият.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Не е лош проекта.Няма всички да се тъпчат в София и да стоят без работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK