Троянски кон срещу търговско споразумение между САЩ и Европа издигнаха в столицата

Троянски кон срещу търговско споразумение между САЩ и Европа издигнаха в столицата

© ДневникГолям троянски кон – символ на протестите срещу Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, което се договаря между ЕС и САЩ, известно още като ТТИП – беше издигнат пред  паметника на съветската армия в София тази сряда от гражданско сдружение "За Земята" съвместно със "Солидарна България" и "Нови леви перспективи".


Преди това троянският кон е обиколил и други европейски столици – Копенхаген, Будапеща, Дрезден, Щутгарт, Брюксел, Берлин и други европейски градове,


В 18 часа тази вечер от "За Земята" организират отново там и протест под надслов "Да спрем троянското споразумение ТТИП" и продължават да събират подписи. Засега подкрепа под подписката им срещу търговското споразумение са заявили около 500 души от страната. Организаторите призовават всички, които не желаят търговските интереси на големия бизнес да бъдат поставяни над правата на гражданите и защитата на околната среда, да се присъединят.
Според Ивайло Попов от "За Земята" Европа има едни от най-високите световни стандарти, свързани със здравеопазването, безопасността на храните и околната среда, които трябва да запазим и да сме сигурни, че можем да ги доразвиваме в бъдеще. "С това троянско споразумение рискуваме някои от големите корпорации да ни върнат десетилетия назад относно по-добра защита на гражданите, нашата околна среда, както и нашите човешки права", казва Попов.


По-рано през деня се проведе и конференцията за потенциалните ефекти от ТТИП за страните от Югоизточна Европа в различни сфери: трудови политики, околна среда, храни, уреждане на спорове между инвеститор и държава и регулаторно сътрудничество. Изводите на 30-те участници, сред тях и изследователи от различни европейски страни, са, че във всички тези сфери споразумените би имало силен негативен ефект, основно защото неговата цел е да постави търговията на първо място.


Една от темите, която предизвика най-много внимание, беше тази за специалния арбитражен механизъм (ISDS), който се очаква да бъде включен в споразумението. Той ще предостави на големите корпорации силата да съдят страните ни в арбитражи, често работещи в секретност, когато се въвеждат нови закони, които защитават гражданските и трудовите права, здравето или околната среда, ако с това се намалява печалбата на бизнеса. Досега подобни механизми са стрували на данъкоплатеца в Европа най-малко 3.4 млрд. евро, изтъкват участници на дебата. "Това е атака срещу демокрацията ни и правото ни на избор. Едрият бизнес не трябва да има правото да диктува нашите закони", смятат от "За Земята".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK